Academic Positions België

Imec, België

Onderzoeker semantiek & data modellering

Over imec

imec is een wereldleider op vlak van onderzoek en is een innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologieën. De combinatie van leiderschap in microchip technologie en expertise in software en ICT maakt imec uniek. Door een infrastructuur van wereldklasse en een lokaal - en globaal ecosysteem van partners verspreid over meerdere industrieën, slaagt imec erin te innoveren in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, smart cities, mobiliteit, logistiek, manufacturing en energie.

Als vertrouwde partner voor bedrijven, overheden, start-ups en universiteiten brengt imec 3,500 briljante onderzoekers van meer dan 70 nationaliteiten samen. imec is gevestigd in Leuven en heeft R&D groepen (waaronder IDLab) op een aantal van de Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, USA, China, en kantoren in India en Japan.

Over IDLab

IDLab voert fundamenteel en toegepast onderzoek uit omtrent internet technologie en data science. Belangrijk onderzoek gaat over machine learning en data mining, semantische intelligentie, gedistribueerde intelligentie voor IoT (het ‘Internet der Dingen’), cloud en big data infrastructuur, multimedia-verwerking, netwerken (vast- en draadloos), elektromagnetisme, radio-sturingen en hoogfrequente schakelingen en systemen.

IDLab heeft een unieke onderzoeksinfrastructuur die gebruikt wordt voor talrijke nationale en internationale samenwerkingen.

IDLab is een kern-onderzoeksgroep van imec en een groot deel van IDLab’s onderzoeksactiviteiten vindt plaats op de Universiteit Gent.

Job-omschrijving

De Vlaamse overheid zet in op Linked Data en semantische informatiestandaarden. Deze standaarden moeten worden afgestemd met de Vlaamse enterprise architectuur en met de Europese standaarden. Deze afstemming moet er enerzijds voor zorgen dat informatie van overheden in Vlaanderen vlot kan gecombineerd worden  met datasets op het wereldwijde web en anderzijds toelaten dat informatie van de Vlaamse Overheid kan worden geïntegreerd in internationale context.

In deze opdracht zal je in eerste instantie in contact komen met de verschillende experten (Vlaamse Overheid, Europese Instellingen, Lokale besturen en de private sector). Om te komen tot een architectuur, ondersteun je mee de dialoog met de verschillende stakeholders aan de hand van interviews en werkgroepen. Het resultaat  zijn data- en domeinmodellen met bijbehorende specificaties.

Dit resultaat wordt gevalideerd via een publieke review. In eerste instantie werk je samen met het team dat de basisregistraties (databronnen) ontwikkelt. In samenspraak met Informatie Vlaanderen werkt je hiervoor een methodiek en ondersteunende tools uit.

Je zal onder meer betrokken worden bij de volgende trajecten:

 

Profiel

Technische vaardigheden:

 • Master in de informatica, (toegepaste) ingenieurswetenschappen of gelijkwaardig (door ervaring);
 • Je bent gepassioneerd door data en bereid om je in te werken in de definities/de semantische betekenis van de informatie componenten, en kan daar ook creatief, maar tegelijk correct mee omgaan;
 • Kennis van UML.

 Communicatieve vaardigheden:

 • Vloeiend schriftelijk en mondeling uitdrukken in het Nederlands en in het Engels;
 • De verschillende noden en belangen vertalen naar een gevalideerd compromis;
 • Werkrelatie-netwerken tbv. van de creatie van een draagvlak voor de opdracht ontwikkelen en onderhouden.

Pluspunten:

 • Ervaring met het definiëren en documenteren van conceptuele en formele data modellen;
 • Ervaring met het publiceren van vocabularia en ontologieën (in RDF).

 

Aanbod

 • Jonge, dynamische en stimulerende werkomgeving;
 • Een contract als voltijds wetenschappelijke medewerker;
 • Start: zo snel mogelijk;
 • Het salaris is afhankelijk van de (wetenschappelijke) werkervaring;
 • Contacten en samenwerkingen met leidende nationale en internationale onderzoeksgroepen en bedrijven;
 • De mogelijkheid om onderzoeksresultaten te presenteren op belangrijke internationale conferenties.
 • Andere voordelen: gratis openbaar vervoer, fietsvergoeding, toegang de de sportfaciliteiten van en resto’s van de Universiteit Gent;
 • (Optioneel) Mogelijkheid tot het behalen van een PhD op basis van projectonderzoek.
Imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek.

Informatie over de sollicitatieprocedure

Gepubliceerd:
2016-12-29
Sluitingsdatum:
2017-02-20

Solliciteer

Vermeld bij uw sollicitatie a.u.b. dat u deze advertentie aantrof op Academic Positions.

Meer vacatures van deze werkgever