De onderzoeksgroep ELECTA-Gent doet toegepast onderzoek naar fotovoltaïsche cellen (PV), energieopslag, elektrische distributienetten, elektrische mobiliteit en toegepaste vermogenselektronica. De groep bestaat uit drie professoren, twee postdocs en 8 onderzoekers.
Website van de eenheid
Project
Het onderzoek van de kandidaat zal zich richten op off-grid systemen. Off-grid systemen bevatten een laagspanningsnet dat zich uitstrekt over een paar honderd meter. Zoals de naam al zegt, is het off-grid systeem niet aangesloten op een midden- of hoogspanningsnet. Daarom moet de lokale opwekking voldoen aan de belasting en spanning en frequentie regelen.
De kandidaat ondersteunt het onderzoeksproject HYDE. Dit project is gewijd aan het off-grid systeem van een militair kamp. Dit systeem wordt gevoed door PV en ondersteund door batterijen en waterstof als opslag. Een brandstofcel produceert waterstof met behulp van overtollige PV-productie. Een brandstofcel genereert elektriciteit met die waterstof. De verliezen van deze omzettingen ondersteunen de warmwatervoorziening. De twee grootste uitdagingen zijn: Ten eerste moet het EMS compatibel zijn met de dynamiek van de brandstofcel en elektrolyzer. Ten tweede moet de beveiliging compatibel zijn met de zwakke kortsluitstromen van de vermogenselektronische omvormers van de PV-installatie en de brandstofcel. Voor dit off-grid systeem zal de kandidaat de besturing uitwerken: Modelleren van de spannings- en frequentieregeling en dit koppelen met een energiemanagementsysteem (EMS). De kandidaat zal ook de implementatie van het EMS op een 10 kVA demonstrator ondersteunen. De kandidaat zal eveneens de beveiliging onderzoeken: Het storingsgedrag van het net modelleren, een aardingsschema voorstellen en een bescherming tegen kortsluiting ontwikkelen.
Naast onderzoek zal de kandidaat onderwijsactiviteiten uitvoeren. Dit zijn: Het assisteren van studenten bij lab-sessies en projectwerk en het begeleiden van studenten tijdens hun mastertheses.
Profiel
De kandidaat
- Heeft een masterdiploma in elektrotechniek
- Heeft gedegen fundamentele kennis van elektrische energiesystemen
- Heeft een sterke interesse in hernieuwbare energie en laagspanningsnetten
- Denkt interdisciplinair: Brengt expertise van elektriciteitssystemen, vermogenselektronica en praktisch haalbare EMS samen
- Goede Engelse schrijfvaardigheid om wetenschappelijke artikelen te publiceren
- Kan vlot communiceren in het Engels (B2-niveau)
- Is bereid de Nederlandse taal te leren of beheerst deze al
- Heeft bij voorkeur de nationaliteit van een NAVO-lidstaat
Aanbod
- Mogelijkheid om binnen 4 jaar een PhD-diploma te behalen. Je begint met een jaarcontract. Een positieve evaluatie is de voorwaarde het traject voort te zetten.
- Je vaardigheden uitbreiden tijdens een gestructureerd doctoraatsprogramma van de Arenberg Doctoral School
- Kantoor op een gezellige campus naast het historische centrum van Gent
(De authentieke middeleeuwse stad herbergt 3 UNESCO-werelderfgoedsites)
- Flexibele werktijden
- Deel uitmaken van het grote KU Leuven netwerk en haar faciliteiten
- Kans om een internationaal netwerk op te bouwen
- Draag bij aan de groene energietransitie met je werk
Interesse?
Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Michael Kleemann, tel.: +32 9 398 64 21, mail: michael.kleemann@kuleuven.be of prof. dr. ir. Jan Cappelle, tel.: +32 9 267 27 02, mail: jan.cappelle@kuleuven.be.
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.