LUCA School of Arts is een creatieve hub voor bijna 5.000 mensen: meer dan 4.000 studenten en 800 collega's. LUCA biedt hen een onderwijs- en onderzoeksomgeving om hun creatieve talent verder te ontwikkelen. We doen dit via opleidingen in het hoger onderwijs in het brede kunstenveld en via artistiek onderzoek, ingebed in een Geassocieerde Faculteit Kunsten van de KU Leuven. LUCA heeft campussen in vier steden: Gent, Brussel, Leuven en Genk. Het is ook lid van de Associatie KU Leuven.
De opleiding Beeldende Kunsten wordt aangeboden op drie campussen: Gent, Genk en Brussel. In Brussel omvat de Beeldende Kunsten-opleiding vier afstudeertrajecten: Fotografie, Vrije Kunsten, Graphic Storytelling, en Media & Information Design (MIND). Dit zijn allen academische opleidingen waarin praktijk- en theorieonderwijs hand in hand gaan, van Bachelor tot Master, en daaropvolgend ook een doctoraatsopleiding.
De Fotografie-afdeling in Brussel, waarvoor deze vacature een docent-onderzoeker zoekt, beoogt studenten op te leiden tot autonome beeldenmakers die met hun werk de wereld en zichzelf bevragen. Uniek aan het programma is dat naast het digitale ook een grote focus op de analoge fotografie ligt, waarbij studenten zowel kleur- als zwart-witte beelden leren maken, ontwikkelen, printen en kritisch analyseren. In de bachelorjaren worden de studenten vooral gestimuleerd om de veelzijdigheid van het fotografisch medium te exploreren. De Master is een intensief verdiepende opleiding, gericht op de persoonlijke artistieke ontwikkeling van de studenten tot autonome beeldenmakers.
Nauw verbonden met de Fotografie-opleiding is de onderzoekscluster Photography Expanded. Dit is één van de vier onderzoeksclusters die vallen onder de onderzoekseenheid Intermedia, gevestigd in LUCA-campus Brussel. In Photography Expanded verrichten senior onderzoekers en doctorandi artistiek en theoretisch onderzoek met het medium fotografie als uitgangspunt. Tegelijkertijd worden actief verbindingen gesmeed met een breder scala aan praktijken in het domein van de beeldende kunst en de hedendaagse cultuur. De cluster onderzoekt het kritische en analytische potentieel van fotografie, vooral tegen de achtergrond van de grote sociale en politieke verschuivingen die sinds de jaren 1960 wereldwijd hebben plaatsgevonden. Daarnaast verricht de cluster ook onderzoek naar de technologie van de fotografie en de mogelijkheden en grenzen van het medium om beelden te (re)produceren.
Wij zoeken een collega met een artistieke praktijk en een passie voor onderwijs en onderzoek in het domein van de beeldende kunst, met een specialisatie in het medium fotografie. De docent-onderzoeker zal deel uitmaken van de opleiding Beeldende Kunst/Fotografie en de onderzoekscluster Photography Expanded. Het ontwikkelen, implementeren en coördineren van onderzoek en onderwijs in de kunsten (van BA en MA tot PhD) behoren tot de verantwoordelijkheden van deze positie. De functie omvat daarnaast ook een bijdrage aan de administratie van de activiteiten van de opleiding en van de faculteit in het algemeen.
Website van de eenheid
Opdracht
Onderzoek
Het takenpakket bestaat voor de helft uit het voeren en leiden van onderzoek.
De onderzoeksfocus dient te liggen in het domein van de fotografie, met een voorkeur voor kandidaten die rond één of meer van de volgende topics hebben gewerkt:
- kritische bevraging van het medium fotografie, zijn geschiedenis, gebruiken, en technologie
- de fotografie als medium om de wereld kritisch te bevragen
- fotografie als verbindende praktijk, op zoek naar bijvoorbeeld meer zorgzame relaties tussen mensen, technologie en natuur
- de fotografie als artistieke praktijk, diens grenzen en mogelijkheden (van analoog tot AI) en relaties tot andere media
- de analoge fotografie als hedendaags betekenisvol medium
De succesvolle kandidaat moet in zijn/haar/hun werk de relevantie van het gekozen onderzoeksgebied hebben aangetoond.
Ervaring hebben met het aanvragen van internationale (Europese) onderzoeksfinanciering is een troef.
Je leidt samen met andere senior onderzoekers het onderzoek binnen de cluster Photography Expanded:
- Je bouwt en superviseert een team van doctoraatsstudenten en post-doctorale onderzoekers en je coördineert mede de gezamenlijke activiteiten van de cluster;
- Je zoekt actief naar externe onderzoeksfinanciering;
- Je publiceert in relevante academisch-artistieke kanalen;
- Je creëert, toont en stelt werk tentoon dat relevant is voor jouw onderzoeks- en onderwijsfocus;
- Je creëert een internationaal en gerenommeerd netwerk van peers in onderzoek, onderwijs en beeldende kunsten/fotografie.
Onderwijs
Tot de onderwijsopdracht (de andere helft van het takenpakket) behoren:
- Ontwerpen van onderwijsactiviteiten, studiebegeleiding en onderwijsconcepten om onderwijs op maat van het studentenpubliek (Bachelor en Master) te kunnen aanbieden binnen het domein van de Beeldende Kunsten, met als specialisatie Fotografie;
- Concreet: bijdrage aan één of meerdere praktijkmodules in de Bachelor (zowel technische als inhoudelijke begeleiding); bijdrage aan een foto-theoretisch vak binnen de Bachelor; en het geven van een seminarie op Master-niveau.
- Begeleiden van studenten in het concipiëren van zowel het artistieke als het reflectieve luik van eindproeven en tussentijdse onderzoeksopdrachten;
- Titularis zijn van een opleidingsonderdeel;
- Ontwikkelen van onderwijsactiviteiten overeenkomstig de visie van LUCA die focust op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs;
- Gebruik maken van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die LUCA aanbiedt;
- Verzorgen van kwalitatief hoogstaand onderwijs binnen het domein van beeldende kunsten, met een duidelijk engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel;
- Leidinggevende taken opnemen binnen de opleiding, campus, faculteit.
Dienstverlening
Wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening behoren eveneens tot de opdracht.
Profiel
- De kandidaat heeft een solide achtergrond in artistiek onderzoek in de beeldende kunst, met een specialisatie in fotografie;
- De kandidaat is in het bezit van een doctoraat in de kunsten;
- De kandidaat beschikt over een sterk artistiek onderzoeksdossier, onderbouwd met een aantoonbare academische en professionele reputatie;
- De kandidaat heeft een relevant (inter)nationaal netwerk;
- De kandidaat is een team player en een ervaren leider die diverse groepen van docenten/onderzoekers kan ondersteunen;
- De kandidaat zal nauw samenwerken met de andere onderzoekers, de coördinatoren en de docenten van Beeldende Kunsten/Fotografie en andere onderwijsdepartementen. Hij/zij/hen neemt actief deel aan het linken van onderwijs, onderzoek en curriculumontwikkeling, de dagelijkse operationele activiteiten, het ontwikkelen en verspreiden van state-of-the-art kennis, en het aanleren van onderzoeksvaardigheden bij de studenten.
- Een goede beheersing van het Engels is vereist. Omdat de officiële taal van LUCA School of Arts Nederlands is en het onderwijs op bachelorniveau grotendeels in het Nederlands wordt gegeven, wordt van je verwacht dat je na enkele jaren een grondige kennis van het Nederlands verwerft. Indien nodig kan er na je start aan LUCA School of Arts een taaltraining worden gegeven om je de kans te geven Nederlands te leren op het vereiste niveau.
- De kandidaat is loyaal ingesteld en onderschrijft de opdracht, de missie, de visie en het beleid van LUCA.
Aanbod
Bij LUCA kom je terecht in een omgeving waar respect en integriteit onze basishouding definiëren, waar we duurzaamheid en diversiteit zien als een troef, en kwaliteit onze drijfveer is. De komende jaren willen we LUCA een identiteit geven als actor in de maatschappij, ons opleidingsinstituut onderdeel laten worden van een laboratorium, ons aanbod aanvullen met vraaggestuurde initiatieven, en onze multicampusrealiteit ontsluiten tot een netwerk. Je komt daarmee terecht in een stimulerende omgeving waarin we tal van mogelijkheden bieden om je eigen invulling te geven op je hoofdcampus in Brussel of op één van de andere campussen van LUCA School of Arts.
LUCA School of Arts wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking. We verwelkomen daarom alle talentvolle mensen die de meerwaarde van diversiteit erkennen en mee vorm willen geven aan een inclusieve organisatie.
LUCA biedt een voltijdse aanstelling (100%) van onbepaalde duur in het vacant ambt van docent(-onderzoeker) (barema 528) waarbij een vaste benoeming in een latere fase mogelijk is volgens de bestaande regels en procedures. Daarnaast verwerf je het statuut van Bijzonder Gastdocent in de Kunsten. Met dit statuut kan je promotor zijn van doctoraten in de kunsten en als promotor projecten indienen bij interne fondsen van de KU Leuven. Meer informatie over de salarisschalen is te vinden op de website van de Vlaamse overheid (www.ond.vlaanderen.be). De verwachte startdatum is 1/9/2025.
Meer informatie
https://www.luca-arts.be/en/master-in-photography-campus-brussels-sint-lukas
Interesse?
Meer informatie is te verkrijgen bij onderzoekshoofd Intermedia Steven
Devleminck (steven.devleminck@luca-arts.be), opleidingscoördinator Danny Veys (danny.veys@luca-arts.be), en coördinator Photography Expanded Liesbeth Decan (liesbeth.decan@luca-arts.be).
Solliciteren kan tot en met 6/1/2025 via onze online sollicitatietoepassing. Indien u problemen ondervindt met de online tool, gelieve een mail te sturen naar solliciteren@kuleuven.be .
De kandidaatstelling bevat een dossier bestaande uit:
1. een motivatiebrief
2. een curriculum vitae
3. een portfolio
4. een attest van diploma (desgevallend een gelijkwaardigheidsverklaring)
5. een bio schets: een open tekst van maximaal twee bladzijden waarin je een synthese geeft van de essentie van je voorbije loopbaan en van je toekomstige plannen:
• een eerste deel met de cruciale elementen uit je voorbije loopbaan, met aandacht voor hun belang en impact
• een tweede deel met de hoofdlijnen van je toekomstige activiteiten (met nadruk op de eerste 5 jaar)
• een derde deel over je meerwaarde en kansen tot samenwerking ten aanzien van de bestaande entiteiten binnen LUCA School of Arts en KU Leuven.
Enkel volledige dossiers worden aanvaard.
Een sollicitatiegesprek vindt plaats met kandidaten die weerhouden worden na een preselectie op dossier. Aan het gesprek gaat een interactieve workshop vooraf van maximum 30 minuten, die open staat voor de personeelsleden van LUCA.
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.