KU Leuven

Docent-onderzoeker Kunst- en ontwerpgeschiedenis, theorie en praktijk (Gent, 100%)

2025-01-06 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

LUCA School of Arts is een creatieve hub voor bijna 5.000 mensen: meer dan 4.000 studenten en 800 collega's. LUCA biedt hen een onderwijs- en onderzoeksomgeving om hun creatieve talent verder te ontwikkelen. We doen dit via opleidingen in het hoger onderwijs in het brede kunstenveld en via artistiek onderzoek, ingebed in een Geassocieerde Faculteit Kunsten van de KU Leuven. LUCA heeft campussen in vier steden: Gent, Brussel, Leuven en Genk. Het is ook lid van de Associatie KU Leuven.

De opleiding Beeldende Kunsten van de campus Gent is een bruisend kruispunt voor de ontwikkeling van kunst en ontwerp in het hart van de hedendaagse samenleving. De masteropleiding Beeldende Kunsten telt drie afstudeerrichtingen (Vrije Kunsten, Grafisch Ontwerp en Textielontwerp) die worden gevoed door zeven ateliers: Schilderen; Grafiek en Tekenkunst; Sculptuur, Glas en Keramiek; Mixed Media; Illustratie; Textielontwerp en Grafisch Ontwerp. Ze worden ondersteund door een brede waaier van sterk uitgebouwde werkplaatsen. Onderzoekers op de campus Gent komen samen in de onderzoekseenheid Image, die rond drie speerpunten is georganiseerd: ‘Studio practices and Processes in Art and Design’; ‘Image, Word and Reflective Discourse’; en ‘Image and Society’. De onderzoeksdynamiek wordt concreet gevoed door zes onderzoeksclusters: ‘Matter & Image’; ‘Art, Space & Sound’; ‘Art, Philosophy & Technology’; ‘Art, Imagination and Language’; ‘Fluid Futures’ en ‘Art, Pedagogy & Society’. De faculteiten Architectuur en Industriële Ingenieurswetenschappen zijn eveneens actief in Gent, met mogelijkheden tot samenwerking.

We zijn op zoek naar een collega met een artistieke praktijk en een passie voor onderzoek en onderwijs op het gebied van beeldende kunst, met een specialisatie in design. De positie impliceert de ontwikkeling van hoogwaardige lessen in de geschiedenis van design en de ontwikkeling van innovatief artistiek onderzoek naar designpraktijken, -processen en -methoden. Actieve betrokkenheid bij hedendaagse debatten over design, bijvoorbeeld met betrekking tot dekolonisatie, ecologie en duurzaamheid, materialisme, technologie en/of participatieve strategieën (om enkele toonaangevende onderwerpen te noemen), is een must voor het profiel dat we zoeken. Een verlangen om kunst- en ontwerpgeschiedenis vruchtbaar te maken voor hedendaagse ontwerpers en verwante kunstenaars, een genereuze houding ten opzichte van collega-onderzoekers en een houding waarin kritische reflectie interageert met praktijkgericht onderzoek in de kunsten zijn essentieel voor deze positie.

Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

Je onderzoekstaak omvat de helft van je opdracht.
  • Je onderzoek is gericht op het genereren van kennis over ontwerppraktijken, -processen en -methoden, zowel met betrekking tot de geschiedenis en theorie van ontwerp als door het stimuleren en begeleiden van praktijkgericht onderzoek in de kunsten. Daarbij vertrek je van onderzoekskwesties die van belang zijn in het hedendaagse ontwerp, zoals vragen naar duurzaamheid, materialisme, technologie, participatie, dekolonisatie of de interactie tussen ontwerp en vrije kunst,...
  • Vanuit een actieve interesse in hedendaagse ontwerppraktijken en -processen ontwikkel je nieuw onderzoek in de beeldende kunsten, onder andere door het initiëren van doctoraatsprojecten in de kunst. De centrale oriëntatie die je hierbij wil ontwikkelen, en de meerwaarde daarvan, verduidelijk je in je sollicitatie. 
  • Je sluit aan bij een bestaande onderzoekscluster van de onderszoekseenheid Image (of je bouwt een nieuwe waarvan je de wenselijkheid in een aanvraag beargumenteert) en je werkt actief samen met collega's om de werking van die cluster te versterken binnen de onderzoeksecologie van LUCA Gent in het bijzonder, en het onderzoeksnetwerk van LUCA in het algemeen. 
  • Je ontwikkelt productieve relaties met collega-onderzoekers en studenten in naburige onderzoeksclusters op de campus en over LUCA heen, om zo bij te dragen tot het algemene onderzoeksprogramma en activiteiten (PhD-seminaries, onderzoeksdagen, conferenties...). Afhankelijk van je hoofdexpertise maak je ook deel uit van een in Gent gevestigd expertiseteam met docenten en onderzoekers die gespecialiseerd zijn in 'Art, Society & Education' (met o.a. aandacht voor duurzaam design, participatieve kunst & design, dekolonisatie...), 'Art, Media & Technology' of 'Art & Materiality'.
  • Je begeleidt doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers waarmee je je onderzoekscluster uitbouwt, in goed collegiaal overleg met collega-promotoren.
  • Je zoekt actief naar externe onderzoeksmiddelen en smeedt hiervoor samenwerkingen.
  • Je publiceert je onderzoek op hoogwaardige academische en artistiek platformen en deelt genereus je onderzoeksprocessen binnen en buiten LUCA. Je creëert of faciliteert ook kwalitatieve publicatie- en verspreidingsplatforms voor je PhD-studenten.
  • Je bouwt een toonaangevend internationaal onderzoeksnetwerk dat je ook ten dienste stelt van de onderzoeksomgeving van LUCA. 

Onderwijs

Je onderwijs omvat de helft van je opdracht. 
  • Je verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs over de geschiedenis en theorie van kunst en ontwerp in de academische opleiding voor Bachelor en Master Beeldende Kunsten op campus Gent en Brussel. Daartoe ontwikkel je onderwijsactiviteiten, vormen van studiebegeleiding en innovatieve pedagogische modellen op maat van de studenten, met een sterke betrokkenheid op de kwaliteit van de opleiding als geheel. 
  • In goed overleg met naaste collega's creëer je innovatieve workshops om de reflectieve vaardigheden te vergroten van kunst- en ontwerpstudenten in studio's als Textielontwerp of Sculptuur, glas en keramiek. 
  • Je begeleidt masterscripties in de beeldende kunsten (textielontwerp, grafisch ontwerp, vrije kunsten) en je gaat actief op zoek naar methodes om bij je studenten een symbiose te stimuleren tussen de reflectieve en de artistieke component van hun masterproef.
  • Je onderwijs is onderzoeksmatig en onderzoeksgericht in overeenstemming met LUCA's visie op academisch onderwijs. Je zoekt actief naar vernieuwing van je onderwijs vanuit je onderzoek.

Dienstverlening

  • Je levert maatschappelijke, wetenschappelijke en institutionele diensten. Het behoort tot je taak om verantwoordelijkheid op te nemen binnen overlegorganen en commissies van LUCA School of Arts. 
  • Tijdens de duur van je loopbaan ben je bereid om een coördinerende rol op je te nemen die past bij je intellectuele en artistieke profiel.

Profiel

  • Je hebt een doctoraat in de kunsten of relevant voor de kunsten. 
  • Je hebt een solide achtergrond in kunst- en ontwerpgeschiedenis, en theorie, wat blijkt uit jouw onderzoeks- en publicatielijst.
  • Je combineert expertise in de geschiedenis van kunst & design met een actieve betrokkenheid bij hedendaagse debatten over design gericht op onderwerpen als dekolonisatie, duurzaamheid, materialisme, participatie, technologie of de interactie tussen beeldende kunst en design. 
  • Je onderzoek toont een sterke affiniteit met hedendaagse kunst- en ontwerppraktijken en -processen, bij voorkeur inclusief eerdere ervaring met artistiek onderzoek.
  • Je vindt het boeiend om de ontwikkeling van anderen te stimuleren, zowel in een opleidingscontext als op het gebied van onderzoek, en je hebt aantoonbare kwaliteiten voor academisch onderwijs. Onderwijservaring is een troef.
  • Je werkt graag zelfstandig maar stelt je tegelijk ook constructief op als lid van een team, en je hebt talent voor actueel leiderschap. 
  • Je hebt organisatietalent, zoekt actief naar samenwerkingsverbanden en beschikt over een groeiend (internationaal) netwerk relevant voor de beeldende kunst.
  • Een goede beheersing van het Engels is vereist. Omdat de officiële taal van LUCA School of Arts Nederlands is en het onderwijs op bachelorniveau grotendeels in het Nederlands wordt gegeven, wordt van je verwacht dat je na enkele jaren een grondige kennis van het Nederlands verwerft. Indien nodig kan er na je start aan LUCA School of Arts een taaltraining worden gegeven om je de kans te geven Nederlands te leren op het vereiste niveau.

  • Je bent loyaal aan de missie, visie en het beleid van LUCA School of Arts.

Aanbod

Bij LUCA School of Arts geloven we dat kunst en ontwerp op vele manieren een impact hebben op de maatschappij en de wereld. Respect en integriteit zijn onze leidende principes, diversiteit en duurzaamheid zijn onze troeven en kwaliteit is onze drijvende kracht. Momenteel werken we aan de rol van LUCA als actor in de maatschappij, aan het openstellen van onze multi-campus realiteit tot een netwerk, aan de evolutie van de vijf oorspronkelijke opleidingsinstituten tot een gezamenlijk laboratorium en aan het beantwoorden van opleidings- en onderzoeksvragen vanuit de buitenwereld. Je komt terecht in een stimulerende omgeving waarin we je tal van mogelijkheden bieden om je talenten te ontplooien op de hoofdcampus in Gent en op de andere campussen van LUCA School of Arts.
LUCA School of Arts wil een omgeving creëren waarin elk talent zich maximaal kan ontplooien, ongeacht geslacht, leeftijd, culturele afkomst, nationaliteit of handicap. We verwelkomen daarom alle getalenteerde mensen die de toegevoegde waarde van diversiteit erkennen en mee vorm willen geven aan een inclusieve organisatie.
LUCA School of Arts biedt een voltijdse (100%) aanstelling voor onbepaalde tijd in de vacante functie van docent(-onderzoeker) (schaal 528), met de mogelijkheid van een vaste aanstelling in een later stadium volgens de bestaande regels en procedures. Daarnaast verwerf je het statuut van Bijzonder Gastdocent in de Kunsten. Met dit statuut kan je doctoraten in de kunsten begeleiden en als promotor interne fondsen aanvragen aan de KU Leuven. Meer informatie over salarisschalen vind je op de website van het Vlaamse Departement Onderwijs (www.ond.vlaanderen.be). De verwachte startdatum is 1/9/2025.

Interesse?

Meer informatie kan verkregen worden bij het hoofd van onderzoekseenheid Image Prof. dr. Tom Van Imschoot (tom.vanimschoot@luca-arts.be) en bij de teamcoördinator van de opleiding Beeldende Kunsten Gent Maureen Magerman (maureen.magerman@luca-arts.be).
De kandidaatstelling bevat een dossier bestaande uit: 
1. een motivatiebrief 
2. een curriculum vitae 
3. een portfolio of overzicht van relevante publicaties en presentaties
4. een attest van diploma (desgevallend een gelijkwaardigheidsverklaring) 
5. een biosketch: een open tekst van maximaal twee bladzijden waarin je een synthese geeft van de essentie van je voorbije loopbaan en van je toekomstige plannen: 
• een eerste deel met de cruciale elementen uit je voorbije loopbaan, met aandacht voor hun belang en impact 
• een tweede deel met de hoofdlijnen van je toekomstige activiteiten (met nadruk op de eerste 5 jaar) 
• een derde deel over je meerwaarde en kansen tot samenwerking ten aanzien van de bestaande entiteiten binnen LUCA School of Arts en KU Leuven. 
Enkel volledige dossiers worden aanvaard. 
Een sollicitatiegesprek vindt plaats met kandidaten die weerhouden worden na een preselectie op dossier. Aan het gesprek gaat een interactieve workshop vooraf van maximum 30 minuten, die open staat voor de personeelsleden van LUCA. De workshop laat kandidaten toe de kern van hun academische en artistieke expertise toe te lichten, alsook hun motivatie en toekomstvisie, in een vorm naar keuze. Kandidaten wordt gevraagd om zich voor de workshop een doelpubliek van masters voor te stellen. 

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Docent-onderzoeker Kunst- en ontwerpgeschiedenis, theorie en praktijk (Gent, 100%)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-10-25
Uiterste sollicitatiedatum
2025-01-06 23:59 (Europe/Brussels)
2025-01-06 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken