KU Leuven

Doctoraatsproject in de experimentele sociale psychologie (Stereotypes en Generieken)

2024-10-31 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

We bieden een volledig gefinancierde vierjarige doctoraatspositie aan (financiering door FWO – Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen) in het Laboratorium voor Experimentele Sociale Psychologie (LESP) van de KU Leuven. De functie is momenteel gefinancierd voor 3 jaar, maar er kan extra financiering voor een extra jaar worden verkregen.

LESP maakt deel uit van de Onderzoeksgroep Brein & Cognitie (B&C) in de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van KU Leuven. LESP wordt geleid door prof. Vera Hoorens en bestaat vanaf het najaar van 2024 uit 4 doctoraatsstudenten, 1 onderzoekstagiaire en 8-10 masterproefstudenten, ondersteund door twee managementassistenten (parttime werkzaam bij LESP) en de ICT-dienst van de faculteit. Het is een levendige, cohesieve en productieve onderzoeksgroep, sterk toegewijd aan het bevorderen van samenwerking, ‘Responsible Research Rractices’ en ‘FAIR and Open Science’.

Als doctoraatsstudent volg je de doctoraatsopleiding van de faculteit. Je besteedt bijna al je tijd aan je doctoraatsonderzoek en de doctoraatsopleiding, met minimale onderwijs- en administratieve taken. Je promotoren en belangrijkste adviseurs zijn Prof. Vera Hoorens (LESP) en Prof. Susanne Bruckmüller, Friedrich-Alexander-University Erlangen-Nürnberg (Duitsland). De taalfilosoof Prof. Filip Buekens van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie (KU Leuven) kan bij het project worden betrokken in een adviserende rol.
Website van de eenheid

Project

Je zal werken aan het project "Zijn oude mensen wijs, of zijn ze wijzer dan jongeren? Hoe de verwoording van claims over groepen stereotypen verspreidt", gefinancierd door het FWO (subsidienummer G053623N). Hoe mensen denken over sociale groepen (bv. leeftijds-, gender-, beroeps-, religieuze en ethnische groepen) blijkt niet alleen uit de inhoud van wat ze over die groepen zeggen of schrijven, maar ook door hoe ze dat verwoorden. Omdat de meeste lezers en toehoorders bij verbale communicatie meer letten op de inhoud dan op de verwoording, kan die verwoording ongemerkt een impact hebben op hoe lezers en toehoorders denken over de beschreven groep(en). Een belangrijk maar nog onvoldoende bestudeerd aspect van de verwoording van mededelingen over sociale groepen is hun ‘vergelijkende formaat’, de mate waarin, en de manier waarop de claims expliciteren dat het om een vergelijking gaat. De bewering “Oude mensen zijn wijs” expliciteert bijvoorbeeld geen vergelijking, al suggereert ze dat oude mensen wijzer zijn dan mensen in andere leeftijdsgroepen. “Oude mensen zijn wijzer dan jongere mensen” expliciteert de vergelijking wel. Vanuit een puur formeel-logisch standpunt expliciteert “Jongere mensen zijn minder wijs dan oude mensen” dezelfde vergelijking, maar wie deze bewering leest of hoort zal er waarschijnlijk iets heel anders onder verstaan. In dit project onderzoeken we determinanten van het vergelijkende formaat dat communicatoren gebruiken, en hoe dit vergelijkende formaat vervolgens de interpretatie van hun beweringen door hun lezers of toehoorders stuurt. We onderzoeken ook de mate waarin, en de manier waarop, deze processen samen bijdragen aan de verspreiding van stereotypes. Het project zal hypothesen testen die voortvloeien uit theorieën en bevindingen uit de sociale en de cognitieve psychologie, de taalkunde, en de filosofie. Als predoctoraal onderzoeker zal je een belangrijke rol spelen bij het voorbereiden en uitvoeren van de experimenten, het analyseren en interpreteren van de gegevens, het publiceren van het onderzoek, en het verspreiden van de resultaten ervan naar een breder publiek. Je zal deelnemen aan wekelijkse labmeetings van het LESP, seminars binnen en buiten de onderzoeksgroep, en regelmatige online bijeenkomsten met Susanne Bruckmüller.

Profiel

  • Je bent een recent afgestudeerde of binnenkort afstuderende (ten laatste in september 2024) Master in Psychologie of Research Master in een van de Gedrags- of Sociale Wetenschappen. 
  • Je bent afgestudeerd of verwacht af te studeren met uitstekende cijfers.
  • Je hebt een bewezen interesse in, en bent gedreven om te promoveren op het gebied van experimentele sociale psychologie, en om dat meer specifiek te doen met een project op het kruispunt van taal, verbale communicatie en cognitie.
  • Je hebt een sterke basis in onderzoeksmethodes en statistiek (inclusief statistische pakketten R, SPSS, en/of JASP). Je hebt zowel de wens als het vermogen om je methodologische en statistische vaardigheden uit te breiden
  • Je hebt een uitstekende beheersing van het Engels.
  • Goede kennis van het Nederlands en/of Duits (of een andere Europese taal) is een troef, maar is niet vereist.
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling.
  • Je bent goed georganiseerd en in staat om initiatief te nemen en zelfstandig te werken.
  • Je bent ook flexibel en je hebt een collegiale houding.
  • Je zet je in voor ‘FAIR and Open Science’, Onderzoeksethiek en ‘Responsible Research Practices’.
  • Je bent bereid om naar België te verhuizen en te reizen (voornamelijk in Europa, met name Duitsland) voor onderzoek en conferenties.
  • Je kijkt ernaar uit te beginnen aan een PhD-project dat momenteel volledig gefinancierd is voor 3 jaar en waarvoor aanvullende financiering zal worden gezocht in het geval dat het PhD langer duurt.
  • Je hebt uitstekende analytische vaardigheden, waardoor je snel inzicht krijgt in een bestaande dataset (van studie 1 in het project). Je bent ook creatief, waardoor je kunt bijdragen aan het ontwerpen en uitvoeren van vervolgonderzoeken (hoofdonderdeel van het project).

Aanbod

Wij bieden:
  • Een voltijdse aanstelling, in eerste instantie voor de duur van een jaar, maar bij goed functioneren voor 3 jaar in totaal. Als het doctoraat aan het einde van het 3e jaar nog niet af is, zoeken we aanvullende financiering voor een vierde jaar (goede kans op succes).
  • Een grondig voorbereid project, inclusief een eerste studie die desgewenst als blauwdruk kan dienen voor de eerste vervolgstudies (ethische en juridische goedkeuringsaanvraag, preregistratie, programmering, werving van deelnemers) en aan wiens analyse en publicatie de promovendus desgewenst kan bijdragen.
  • Uitstekende onderzoeksfaciliteiten.
  • Cohesieve en ondersteunende onderzoeksgroepen, geleid door toegewijde professoren en ingebed in stimulerende, creatieve omgevingen met een uitstekende internationale reputatie en vele internationale samenwerkingen.
  • Mogelijkheden voor verdere professionele ontwikkeling door middel van seminaries in verschillende onderzoeksgroepen aan de KU Leuven en FAU, de Doctoral School for the Humanities and Social Sciences van de KU Leuven, en kansen om deel te nemen aan nationale en internationale Summer Schools en conferenties.
  • Bijkomende voordelen voor het academisch personeel van de KU Leuven: betaalde vakantiedagen, terugbetaling van kosten voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, voordelige ziekte- en hospitalisatieverzekering, korting op toegang tot universitaire restaurants, sport- en cultuurfaciliteiten, enz...

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Vera Hoorens, +32 16 32 60 28, vera.hoorens@kuleuven.be of prof. dr. Susanne Bruckmüller, susanne.bruckmueller@fau.de. 
Gelieve tijdens de zomermaanden (juli/augustus) uw mail tegelijk naar beide professoren te sturen om er zeker van te zijn dat een van hen tijdig uw vraag kan beantwoorden.
Solliciteren kan via het online sollicitatiesysteem van de KU Leuven. Kandidaten worden op een lopende basis geëvalueerd, waardoor de vacature vervroegd afgesloten kan worden. 
Kandidaten met een sterke interesse om te solliciteren maar die verwachten dit pas later in de reactietermijn te kunnen doen (bv. wegens examens) worden daarom aangemoedigd om een intentieverklaring te sturen (per e-mail aan Vera.Hoorens@kuleuven.be). 
Gekwalificeerde kandidaten worden uitgenodigd voor een interview, dat in een hybride formaat kan plaatsvinden. 
Solliciteer met:
1. Een motivatiebrief (in het Engels)
2. Een CV (in het Engels)
3. Een academische tekst die je hebt geschreven, bijvoorbeeld een masterproef (in het Engels, Nederlands, Duits of Frans)
4. Twee referentiebrieven.
De startdatum is af te spreken, maar valt idealiter tussen 1 oktober en 1 november 2024.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsproject in de experimentele sociale psychologie (Stereotypes en Generieken)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-08-10
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-31 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-31 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant