KU Leuven

Het ontrafelen van de mechanismen van comorbiditeiten van de bovenste ledematen na de behandeling van borstkanker

2024-10-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Departement Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Faculteit Revalidatie- en Bewegingswetenschappen van de KU Leuven, onderzoekseenheid GRID-oncologie (Prof. Nele Devoogdt, Dr. Ceren Gursen), is samen met het Departement Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen, onderzoeksgroep MOVANT (Prof. An De Groef, prof. Mira Meeus) op zoek naar een Voltijds (100%) doctoraatsstudent op het gebied van lymfologie en oncologische revalidatie.
Website van de eenheid

Project

Onze onderzoeksgroepen aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen onderzoeken de complexe complicaties van de behandeling van borstkanker, met een focus op de wisselwerking tussen borstkankergerelateerd lymfoedeem, disfuncties van de bovenste ledematen en pijn als significante comorbiditeiten. Deze problemen komen vaak samen voor, wat leidt tot een diepgaande impact op de kwaliteit van leven van overlevenden, maar hun onderliggende mechanismen en onderlinge verbanden worden onvoldoende begrepen.

 

Hoewel objectief lymfoedeem minder vaak voorkomt als gevolg van de vooruitgang in de behandeling van borstkanker, blijven veel patiënten subjectief lymfoedeem melden - een waargenomen verschil in omvang van de arm- en/of romp zonder meetbare zwelling. Daarnaast  komen vaak aanhoudende disfunctie van het bovenste lidmaat en pijn voor, waardoor de dagelijkse activiteiten worden beperkt en het herstel wordt bemoeilijkt. Ons onderzoek is erop gericht te ontdekken hoe deze complicaties zich in de loop van de tijd ontwikkelen en op elkaar inwerken.

 

Door middel van verschillende multi-center longitudinale observationele studies onderzoeken we de mechanismen die ten grondslag liggen aan deze comorbiditeiten. Ons uiteindelijke doel is om voorspellende modellen en zorgpaden te ontwikkelen die in de klinische praktijk kunnen worden toegepast, waardoor gepersonaliseerde interventies in kritieke stadia van herstel mogelijk worden. Door middel van dit onderzoek willen we de langetermijnresultaten verbeteren en de kwaliteit van leven verbeteren voor overlevenden van borstkanker.

 

Profiel

  • Je bent in het bezit van een masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, in de geneeskunde of in de biomedische wetenschappen of je hebt deze behaald tegen januari 2025. 
  • Je handelt met aandacht voor kwaliteit, integriteit, creativiteit en samenwerking. 
  • Je bent een zeer gemotiveerd, enthousiast, kritisch en creatief persoon om ons team te versterken. 
  • Je bent geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek en gemotiveerd om te beginnen met een PhD. Je hebt al een goed studie- en stagecurriculum opgebouwd.
  • Je werkt graag met patiënten in samenwerking met een team van artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en onderzoekers.
  • Je spreekt Nederlands, spreekt vloeiend Engels en beschikt over goede communicatieve vaardigheden.  
  • Je beschikt over organisatorische vaardigheden, bent accuraat en leergierig.
  • Je hebt een flexibele instelling.

  • Je bent een teamspeler en zult als zodanig bijdragen aan en ook vertrouwen op het werk van je collega's.

Aanbod

Wij bieden een doctoraatsbeurs aan voor een periode van 1 jaar. Na een positieve evaluatie kan de beurs met nog eens 3 jaar worden verlengd. De geplande startdatum is december 2024 (op basis van beschikbaarheid).

  • Je doet je werk voornamelijk op Campus Gasthuisberg van de KU Leuven en Universitair Ziekenhuis Leuven maar ook op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in een dynamische en stimulerende werkomgeving. 
  • Je werkt actief aan de voorbereiding van een doctoraatsproefschrift. 
  • Je voert de rekrutering van patiënten voor de verschillende onderzoeksprojecten uit, voornamelijk in het Universitair Ziekenhuis Leuven, maar ook in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen 
  • Je voert evaluaties uit van de deelnemers aan de verschillende onderzoeksprojecten (d.w.z. volumemetingen, bio-impedantieanalyses, lymfefluoroscopie, kwantitatief sensorisch onderzoek, schoudermobiliteit, huidverklevingen, accelerometrie), in samenwerking met het onderzoeksteam, voornamelijk in het Universitair Ziekenhuis Leuven, maar ook in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen 
  • Je houdt je bezig met datamanagement (REDCap inrichten en gegevens invoeren in REDCap).   
  • Je houdt je bezig met data-analyses en -interpretatie.
  • Je wordt betrokken bij de verspreiding van de projectresultaten.
  • Je publiceert wetenschappelijke artikelen die verband houden met de onderzoeksprojecten.
  • Je houdt je bezig met wetenschapscommunicatie (bijv. sociale media) met betrekking tot de verschillende projecten.
  • Je voert een beperkt aantal onderwijs- en onderzoeksondersteunende taken uit voor de KU Leuven.

 

Interesse?

Solliciteren op deze vacature kan tot en met 15 oktober (voor middernacht Belgische tijd) via het online sollicitatieplatform van de KU Leuven. Zorg ervoor dat u de volgende bijlagen bijvoegt: een motivatiebrief en je academische CV. 

 

De selectiecommissie beoordeelt alle aanvragen zo snel mogelijk na de deadline voor aanmelding. Zodra er een beslissing is genomen, zullen wij u hiervan op de hoogte stellen. Als je na de voorselectie nog steeds in aanmerking komt, word je geïnformeerd over de mogelijke volgende stap(pen) in de selectieprocedure. Noteer alvast de volgende data in je agenda voor de interviews: maandag 21 oktober 2024, in de namiddag in Leuven.

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. An De Groef, tel.: +32 16 37 66 68, mail: an.degroef@kuleuven.be of prof. dr. Nele Devoogdt, tel.: +32 16 34 25 15, mail: nele.devoogdt@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Het ontrafelen van de mechanismen van comorbiditeiten van de bovenste ledematen na de behandeling van borstkanker
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-17
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-15 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken