KU Leuven

Master in de Verpleegkunde voor het uitbouwen van een nieuw zorgmodel voor IPF

2024-11-05 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Academisch Centrum voor Verpleeg- en Vroedkunde is een toonaangevend wetenschappelijk centrum dat de ambitie heeft om de kwaliteit van de verpleegkundige en vroedkundige zorg te maximaliseren. AccentVV zet in op hoger opgeleide verpleegkundigen en vroedvrouwen als sleutelfiguren in op evidentie gebaseerde kwaliteitsvolle zorg. AccentVV ziet professionalisering, alsook samenwerking met andere disciplines, zorg- en beleidsorganisaties, opleidingsinstellingen, patiëntenverenigingen, professionele en wetenschappelijke organisaties als cruciaal voor het welslagen van onze missie. AccentVV staat voor respect voor het individu, deskundigheid, integriteit, transparantie en teamwork bij alle activiteiten in het kader van deze missie.

Het expertisecentrum voor interstitiële longziekten van UZ Leuven is het grootste van de drie expertisecentra binnen België en is zowel nationaal als internationaal een toonaangevend centrum voor de diagnostiek en de behandeling van personen met idiopathische longaandoeningen of andere vormen van progressief interstitieel longlijden.

Functie

We zijn op zoek naar een nieuw teamlid om een persoonsgericht geïntegreerd zorgmodel te ontwikkelen en te implementeren voor patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Dit zorgmodel zal worden uitgewerkt in co-creatie met patiënten (of vertegenwoordigers) met IPF aangezien we de betrokkenheid van patiënten erg belangrijk vinden. 

Longfibrose is een zeldzame ziekte die littekenvorming in de longen veroorzaakt. Het is een complexe ziekte en is moeilijk te diagnosticeren. De ziekte wordt steeds erger en alhoewel medicatie het ziekteproces kan vertragen, is genezing niet mogelijk. Patiëntenorganisaties en longspecialisten benadrukken dat patiënten met longfibrose grote noden hebben waarvoor ze onvoldoende hulp krijgen. Zij raden aan dat zorgprogramma's meer persoonsgericht moeten zijn. Dit betekent dat patiënten ondersteuning moeten krijgen voor hun specifieke medische, psychologische en sociale noden. Dit betekent ook dat zorgprogramma's moeten samenwerken met andere experten binnen en buiten het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat patiënten en hun mantelzorgers de zorg krijgen die zij wensen. In eerdere studies hielpen patiënten en hun verzorgers ons te begrijpen welke zorg zij precies nodig hebben. Ze legden ook uit hoe we het huidige zorgmodel van het UZ Leuven zouden kunnen verbeteren. Samen met patiënten, hun mantelzorgers en het longfibrose-team hebben we de inhoud van ons nieuwe zorgprogramma al beschreven. We willen dit nieuwe persoonsgerichte geïntegreerde zorgmodel nu verder uitwerken en implementeren in de routine zorg. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking tussen het Academische Center voor Verpleeg-en Vroedkunde aan de KU Leuven (Prof. Fabienne Dobbels), de Dienst Pneumologie in het UZ Leuven (Prof. Wim Wuyts) en de Belgische Vereniging voor longfibrose. Door patiënten en het klinische team als co-designers te betrekken, zullen we een zorgmodel creëren dat zowel patiënten als professionele hulpverleners het meest waardevol achten.

 

Profiel

  • Je hebt een Master in de Verpleegkunde
  • Je hebt de nodige vaardigheden op vlak van kwantitatief en kwalitatief onderzoek, en wil je verder bekwamen in wetenschappelijk onderzoek
  • Je wil een actieve rol opnemen in de klinische zorg onder de vorm van nurse-led consultaties en bij de uitbouw van het IPF-zorgprogramma.
  • Je hebt sterke communicatieve en sociale vaardigheden
  • Je hebt uitstekende kennis van het Nederlands om met patiënten, wetenschappers en clinici te communiceren, zowel schriftelijk als mondeling.
  • Je beschikt over voldoende kennis van het Engels als wetenschappelijke taal en dit zowel schriftelijk als mondeling.
  • Je bent een teamspeler, staat open voor feedback, en bent creatief.
  • Je bent vlot in het leggen van contacten met diverse partners, waaronder patiënten/mantelzorgers, artsen, patiëntvertegenwoordigers, andere zorgverleners en de zorgomgeving
  • Je hebt doorzettingsvermogen, je bent stressbestendig, je werkt zelfstandig, je hebt een analytische en kritische houding en je beschikt over een growth-mindset.

Aanbod

  • Voltijdse tewerkstelling voor een periode van 1,5 jaar (deeltijdse aanstelling bespreekbaar), met een eventueel perspectief op een langere klinische aanstelling als verpleegkundig consultent/verpleegkundig specialist binnen het IPF-zorgprogramma. 
  • Je komt terecht in een enthousiast multidisciplinair klinisch- en onderzoeksteam dat persoonlijke ontwikkeling en samenwerking vooropstelt.
  • Je krijgt een unieke kans om de brug te slaan tussen de klinische setting en onderzoek en op die manier bij te dragen aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met een zeldzame aandoening.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Fabienne Dobbels, tel.: +32 16 37 34 02, mail: fabienne.dobbels@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Master in de Verpleegkunde voor het uitbouwen van een nieuw zorgmodel voor IPF
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-10-16
Uiterste sollicitatiedatum
2024-11-05 23:59 (Europe/Brussels)
2024-11-05 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken