KU Leuven

Onderzoeksprofessor in wetenschap, zorg en samenleving (BOFZAP)

2024-09-03 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg van de KU Leuven is een voltijdse academische onderzoekspositie vacant in het domein van wetenschap, zorg en samenleving. Deze positie maakt gebruik van middelen die ter beschikking worden gesteld door de Vlaamse Overheid via het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOFZAP).
We zoeken gemotiveerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie in het domein van wetenschap, zorg en samenleving. De aanstelling is voorzien op 1 oktober 2025. Aanvragen zullen parallel en onafhankelijk van elkaar geëvalueerd worden door 1) de Onderzoeksraad van de KU Leuven in een competitieve procedure over alle onderzoeksdomeinen heen en 2) een interfacultaire beoordelingscommissie. Gedurende de eerste 10 jaar zullen de onderwijsverplichtingen als onderzoeksprofessor beperkt zijn. Na deze periode wordt de positie omgezet naar een reguliere academische positie.
Het BOFZAP mandaat heeft een interdisciplinair karakter en omvat tevens de uitoefening van de functie van inhoudelijk directeur van Vesalius - een nieuw museum en platform van KU Leuven en UZ Leuven over het thema wetenschap, zorg en samenleving.
In twee gebouwen met een rijke, medische geschiedenis bestudeert en vertelt het museum en platform Vesalius hoe wetenschap, zorg en samenleving met elkaar zijn vervlochten. Tentoonstellingen zijn erop gericht om het wetenschappelijke bewustzijn te vergroten en willen ook bijdragen aan het maatschappelijke debat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van academische erfgoedcollecties, in het bijzonder die van KU Leuven en UZ Leuven. Historische parels uit deze collecties – waaronder unieke stukken zoals een exemplaar van 'De humani corporis fabrica' met persoonlijke notities van Andreas Vesalius – staan zij aan zij met de nieuwste wetenschappelijke innovaties, immersieve ervaringen en kunstwerken. Het is een platform voor interdisciplinair onderzoek, gekoppeld aan een museum dat de centrale thematiek op een interactieve en publieksgerichte wijze zal belichten. Vesalius zal bijdragen tot kwaliteitsvolle wetenschapscommunicatie en -educatie en zowel de academische als de publieksinteresse wekken voor de wereld van ziekte en gezondheid, wetenschap en innovatie, en actuele en maatschappelijke vraagstukken die hiermee verbonden zijn. Vesalius maakt het mogelijk om onderzoek te voeren naar diverse vormen van wetenschapscommunicatie en hun impact. Het kan zelf fungeren als een laboratorium, om te experimenteren met verschillende werkvormen en benaderingen in het domein van de wetenschapscommunicatie.

Opdracht

Onderzoek

Het behoort tot de opdracht van de aangestelde kandidaat binnen het domein van wetenschap, zorg en samenleving een internationaal, competitief onderzoeksprogramma te ontwikkelen, excellente wetenschappelijke resulaten op internationaal niveau na te streven en nationale en internationale samenwerkingsverbanden op het vlak van onderzoek te steunen en te bevorderen. De kandidaat moet beantwoorden aan een sterk onderzoeksprofiel of het potentieel ertoe hebben. 
De aangestelde kandidaat zal daartoe vernieuwend, internationaal georiënteerd onderzoek voeren naar de interacties tussen wetenschap, zorg en samenleving in zowel het verleden als het heden, en dit vanuit een interdisciplinaire benadering met aandacht voor wetenschapscommunicatie. Aan de hand van onder andere de hierboven genoemde academische collecties, ontwikkelt de kandidaat een innovatief en internationaal competitief onderzoeksprogramma over hoe de werelden van laboratorium, kliniek en alledaags leven met elkaar interageren; hoe diverse vormen van kennis worden gecreëerd, evolueren en elkaar beïnvloeden; hoe nieuwe tendensen en technologieën hun intrede maken in de zorgsector en welke impact die op de maatschappij (gehad) hebben; welke drempels kunnen ontstaan bij het integreren van nieuwe technologieën in de gezondheidzorg en hoe een adequate introductie in de maatschappij dit proces kan beïnvloeden. Daarnaast kan het onderzoek gericht zijn op aspecten van wetenschapscommunicatie over deze thema’s. Hoe kan de museale representatie van zowel historische als hedendaagse erfgoedobjecten en dynamieken leiden tot een groter begrip van hoe wetenschap en gezondheidszorg functioneren binnen de samenleving? Hoe kunnen we verschillende doelgroepen kritisch laten nadenken over meer controversiële onderwerpen binnen de wetenschap en gezondheidszorg, zonder daarmee hun vertrouwen in deze instellingen te ondermijnen?
Tevens wordt een multidisciplinaire opstelling van de kandidaat verwacht en een bereidheid tot intensieve samenwerking met andere onderzoekers en onderzoekseenheden aan KU Leuven.
De kandididaat:
  • Is een excellente, internationaal georiënteerde onderzoeker en ontwikkelt een eigen onderzoeksprogramma in het domein van wetenschap, zorg en samenleving.
  • Versterkt bestaande onderzoekslijnen en brengt complementaire nieuwe expertise aan door nauw samen te werken met de leden van de onthaaleenheid. Het opzetten, aantrekken, uitvoeren en begeleiden van internationaal relevant onderzoek passend bij de visie van Vesalius, in sterke interactie met verschillende partners zowel binnen als buiten KU Leuven en UZ Leuven behoort tot jouw verantwoordelijkheden.
  • Publiceert op het hoogste wetenschappelijke niveau.
  • Bouwt een eigen onderzoeksgroep uit.
  • Begeleidt masterstudenten, doctoraatsstudenten en/of postdocs op internationaal niveau.
  • Beoogt het verwerven van competitieve onderzoeksmiddelen bij nationale en/of internationale fondsen en dienst daartoe effectief onderzoeksprojectvoorstellen in.
  • Zet zowel binnen de KU Leuven als (inter)nationaal samenwerkingsverbanden op in de context van het onderzoeksprogramma.
  • Streeft naar excellentie in onderzoek en levert zo een bijdrage aan de internationale uitstraling en onderzoeksreputatie van de KU Leuven.
  • Ontwikkelt een brede wetenschappelijke dienstverlening in het domein van wetenschapscommunicatie, zowel binnen als buiten KU Leuven.
  • Rolt het inhoudelijk profiel van Vesalius uit. Je bepaalt de visie van Vesalius en schrijft de beleidsplannen, in nauw overleg met de zakelijk coördinator, het team en de Board van Vesalius. 
  • Coördineert de inhoudelijke aspecten van projecten binnen Vesalius, zoals tentoonstellingen, co-creatieve en artistieke projecten, collectie-onderzoek, workshops en programmatie.
  • Bewaakt de inhoudelijke kwaliteit van Vesalius. 

Onderwijs

Alhoewel het hier over een aanstelling als onderzoeksprofessor gaat, wordt van de kandidaat verwacht dat hij/zij geleidelijk bijdraagt tot state of the art onderwijs. 
De opdracht van de aan te stellen kandidaat omvat daarom eveneens een beperkte onderwijsopdracht in het thematisch veld van wetenschap, zorg en samenleving, in één of meerdere faculteiten van de Groep Biomedische Wetenschappen, de Groep Humane Wetenschappen en/of de Groep Wetenschap en Technologie.
Dit onderwijs moet aan de eisen beantwoorden die aan academische opleidingen worden gesteld wat niveau, oriëntatie en academisch gehalte betreft, in het bijzonder is het onderzoeksgebaseerd en -georiënteerd. Het onderwijs moet bij het onderwijsconcept van de KU Leuven en eventueel betrokken partnerinstellingen aansluiten. Engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel wordt beschouwd als vanzelfsprekend.

Dienstverlening

Wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening (administratief en/of bestuurlijk) behoren eveneens tot je opdracht.
De functiehouder is belast met de inhoudelijke leiding van het Vesalius museum. Dit museum is zoals hoger al aangehaald een initiatief van KU Leuven en UZ Leuven dat op een veelzijdige wijze de interactie tussen wetenschap, zorg en samenleving onderzoekt.
Van de aangestelde kandidaat wordt verwacht dat hij/zij de positie van Vesalius in een groeiscenario kan versterken, en Vesalius weet te profileren als een toonaangevende instelling in binnen- en buitenland. De nadruk ligt daarbij op het profileren van Vesalius als een multidisciplinaire onderzoeksgroep in het themaveld wetenschap, zorg en samenleving. Van de aangestelde kandidaat wordt een vlotte samenwerking verwacht met de collega die belast is met de zakelijke leiding van Vesalius en dat beiden als dusdanig een hecht team vormen. 

Vereisten

  • Je hebt een diploma van doctor met een relevante inhoudelijke insteek op het domein van wetenschap, zorg en samenleving. Indien je recent gepromoveerd bent, is het van belang om je onderzoeks- en groeipotentieel met academische referenties te onderbouwen.
  • Je beschikt over een uitstekend onderzoeksdossier met betrekking tot de thematiek van wetenschap, zorg en samenleving, en een onbetwistbare onderzoeksintegriteit.
  • De kwaliteit van je onderzoek blijkt uit internationale publicaties, deelname aan internationale congressen, inbedding in internationale netwerken en uit het opzetten van en participeren aan onderzoeksprojecten.
  • Een sterk dossier op het vlak van wetenschapscommunicatie is een belangrijk pluspunt.
  • Je getuigt van een gedegen terreinkennis van het academische veld, alsook van de Vlaamse en internationale museale context (in het bijzonder op vlak van wetenschap, zorg en samenleving). Een relevant netwerk strekt tot de aanbeveling.
  • Je hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs en bent bereid om onderwijs op academisch niveau te verstrekken.
  • Je beschikt over organisatorische vaardigheden en je bent collegiaal ingesteld. Je bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire context.
  • De inhoudelijk directeur van Vesalius moet niet alleen in gesprek gaan met de verschillende actoren en stakeholders in Vlaanderen en op internationaal vlak maar moet in het themaveld ook zichtbaarheid en leiderschap uitstralen. Je gesproken en geschreven Nederlands en Engels zijn daarom goed tot (op korte termijn) uitstekend. 
  • De bestuurstaal aan de KU Leuven is het Nederlands. Als je bij aanwerving onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat je moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen. Vooraleer je in het Nederlands of het Engels doceert, wordt je de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands respectievelijk het Engels te verwerven. Gezien de hierboven vermelde verantwoordelijkheid van inhoudelijk directeur, zal deze vereiste kennis op korte termijn moeten verworven worden.

Aanbod

  • Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving. De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Zij is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau.
  • Afhankelijk van je kwalificaties en academische ervaring word je aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: Docent, Hoofddocent of (Gewoon) Hoogleraar. Junior kandidaten worden in principe aangesteld als docent tenure track. In geval van positieve beoordeling na 5 jaar, geeft de tenure track aanleiding tot een benoeming als Hoofddocent.
  • Je werkt in Leuven, een historische en tegelijk dynamische en levendige stad in het centrum van België, op twintig minuten afstand van Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, en op minder dan twee uur van Parijs, Londen en Amsterdam.
  • De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching,...
  • Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 110.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren, die geen substantiële andere onderzoeksfinanciering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden.

Meer informatie

Volledige aanvraag-en selectieprocedure Onderzoeksprofessoren (BOFZAP)

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij de academische contactpersoon prof. dr. Pascal Borry, tel.: +32 16 37 95 17, mail: pascal.borry@kuleuven.be.

Meer informatie over de richtlijnen, reglement en aanvraagdossier is te verkrijgen bij mevrouw Kristin Vermeylen (kristin.vermeylen@kuleuven.be , tel. +32 16 32 09 07) of mevrouw Martine van Nierop (martine.vannierop@kuleuven.be , tel. +32 16 32 76 98). 
Uw aanvraagdossier omvat: 1) Persoonsgegevens; 2) Biosketch; 3) Uitgebreid Curriculum Vitae inclusief volledige publicatielijst; 4) Academisch contactpersoon; 5) Trefwoorden en korte samenvatting van onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn gekoppeld aan het museum, met specificatie van relevante samenwerkingen, een portfolio met relevante projecten gericht op wetenschapscommunicatie, en een visietekst voor het Vesalius museum (max 5 pagina’s).

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Onderzoeksprofessor in wetenschap, zorg en samenleving (BOFZAP)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-27
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-03 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-03 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken