KU Leuven

PhD in exposome - immunome research

2024-09-16 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het centrum voor Omgeving en Gezondheid (O&G) is deel van het departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg van de groep Biomedische Wetenschappen van KU Leuven. Het centrum bestaat uit een aantal nauw met elkaar verbonden labo's, met interesse in werk- en omgevingsgerelateerde hygiene en toxicologie.

De interactie tussen omgeving en gezondheid in verschillende leeftijdsgroepen en omgevingen is de voornaamste en gemeenschappelijke onderzoeksfocus van het centrum.

Het Centrum voor Omgeving en Gezondheid heeft een internationale expertise opgebouwd in klinisch en epidemiologisch onderzoek in ademhalings- en beroepsziekten.

Website van de eenheid

Project

Immuun-gemedieerde ziekten (IMD's) en niet-overdraagbare ziekten, zoals auto-immuunziekten, allergische ziekten en astma, zijn chronische aandoeningen waarbij het immuunsysteem een ​​cruciale rol speelt. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft de ernst van auto-immuniteit en de associatie ervan met blootstelling aan het milieu benadrukt. De associatie tussen - en biologische mechanismen achter - meervoudige blootstellingen en ziekte wordt nog niet volledig begrepen. In twee grootschalige Europese projecten willen we de complexiteit van de associatie en mechanismen tussen verscheidene blootstellingsinvloeden - ook wel het exposoom genoemd - en (immuun)ziekte/gezondheid ontrafelen.

We zijn op zoek naar een PhD-kandidaat om de exposoom-immunoominteracties te bestuderen in de context van de bovengenoemde projecten. 

 Je voert wetenschappelijk onderzoek uit dat aansluit bij de thematische focus van het onderzoeksproject en dat de volgende onderwerpen behandelt: 

  • Kennis in kaart brengen van het beleids- en regelgevingskader en de stand van zaken van onderzoek, inclusief topical reviews over blootstellingsgeïnduceerde veranderingen in biologische processen en de effectiviteit van blootstellingsverminderende interventies die de immuungezondheid beïnvloeden. 
  • Toetsbare hypothesen genereren voor IMD's met behulp van Adverse Outcome Pathways (AOP's). 
  • De biologische mechanismen en paden van exposome naar immuungezondheid/ziekte onderzoeken door omics en blootstellingsgegevens te integreren met behulp van (webgebaseerde) tools.

Profiel

Wij zoeken een gemotiveerde en bekwame kandidaat met een masterdiploma in biomedische wetenschappen, bio-engineering of een verwante discipline. De ideale kandidaat: 

  • heeft interesse in, en ervaring met, exposome onderzoek, beroeps- en/of milieublootstellingsbeoordeling, studies naar de menselijke gezondheid, … 
  • heeft ervaring met diepgaande kwalitatieve onderzoeksmethoden en kan deze toepassen op exposome onderzoek 
  • heeft een sterk profiel in tekst- en datamining en heeft een notie van omics-data-integratie 
  • is bereid om te werken in een zeer multidisciplinaire omgeving 
  • had academisch goede prestaties op BSc- en MSc-niveau (onderscheiding vereist voor PhD-track) 
  • kan complexe kwesties effectief communiceren, zowel schriftelijk als mondeling 
  • kan zelfstandig werken, met goede vaardigheden in het organiseren en plannen van eigen werk.

Aanbod

Wij bieden een fulltime doctoraatspositie aan, in eerste instantie voor een jaar, die na een positieve evaluatie door de doctoraatscommissie kan worden verlengd tot maximaal vier jaar in totaal. Naast je onderzoek help je met het beheer en de coördinatie van het/de project(en), vooral tijdens je eerste jaar (±15-20% van je tijd). 

Kandidaten worden aangemoedigd en gecoacht om te solliciteren naar competitieve persoonlijke beurzen (FWO). 

De startdatum voor deze positie is rond 1 november 2024, maar is afhankelijk van de beschikbaarheid van de kandidaat en HR-workflows. Kleine wijzigingen in deze startdatum kunnen worden besproken.

EXIMIOUS H2020 project

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Peter Hoet, tel.: +32 16 33 01 97, mail: peter.hoet@kuleuven.be of mevrouw Katrijn Broothaerts, tel.: +32 16 33 00 45, mail: katrijn.broothaerts@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
PhD in exposome - immunome research
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-08-26
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-16 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-16 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken