KU Leuven

Professor Materiaalkunde: Engineering van degradatie van metaaloppervlakken onder zwaarbelaste en agressieve omgevingsomstandigheden

2024-11-12 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Aan de Groep Wetenschap en Technologie, Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen, Departement Materiaalkunde, Afdeling SCALINT is er een voltijdse academische vacature in het domein van degradatie van metallische oppervlakken op de KU Leuven Campus Gent. We zijn op zoek naar internationaal georiënteerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met educatieve competentie binnen het domein van tribologisch gedrag van metallische materialen gebruikt in ruwe omgevingen (blootgesteld aan corrosie & slijtage) om oppervlakte degradatie van metalen te bestuderen, verhelpen en via ontwerp te vermijden.

De Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen heeft een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk, zowel in de academische wereld als in het bedrijfsleven. De onderzoeksgroep Elooi Lab (Metal Performance Innovation Laboratory) kan bouwen op een solide onderzoeksinfrastructuur, een uitgebreid internationaal netwerk, connecties met bedrijven en non-profitorganisaties, een stabiel aanbod van zeer getalenteerde promovendi en een ondersteunende werkomgeving. Elooi Lab doet onderzoek naar het mechanisch gedrag van materialen in industriële toepassingen met de nadruk op de ontwikkeling van zowel numerieke als experimentele technieken om dit gedrag te identificeren. Deze inspanningen hebben tot nu toe geleid tot de oprichting van twee spin-off bedrijven. Het huidige onderzoek richt zich op het statische en dynamische gedrag van metaalstructuren, met een toenemende aandacht voor plasticiteit van metalen en (fretting) vermoeiing en breuk. Extra expertise op het gebied van oppervlaktetechniek (corrosie en slijtage) zou welkom zijn.
Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

  • U ontwikkelt een onderzoeksprogramma op internationaal niveau in het domein van de vacature. De geleidelijke degradatie van metaaloppervlakken, beïnvloed door zware omgevingsomstandigheden, resulteert onvermijdelijk in verminderde prestaties van producten of structuren. Deze achteruitgang wordt nog verergerd door de synergetische effecten van deze omstandigheden, die vaak leiden tot een degradatiesnelheid die aanzienlijk hoger is dan de effecten van elk proces afzonderlijk. Dit onderstreept een substantiële interactie tussen de verschillende processen in de gegeven omgeving. Oppervlaktetechnologie van metalen is een multidisciplinair, gericht op het aanpassen van de eigenschappen van metaaloppervlakken om hun functie en bruikbaarheid in ruwe omgevingen te verbeteren. Om dit doel te bereiken is een uitgebreid begrip van de onderliggende mechanismen nodig, met zowel experimentele als theoretische invalshoeken. In de context van deze functie zal bijzondere nadruk worden gelegd op metaaloppervlakken, waar deze uitdagende omgevingsomstandigheden een centrale rol spelen.
  • De voorgestelde onderzoekslijn is complementair aan de lopende activiteiten in het Elooi Lab en het Departement Materiaalkunde, namelijk plasticiteit, breukmechanica, vermoeiing en fretting-vermoeiing. Lopende onderzoeksactiviteiten op het gebied van plasticiteit van metalen en fretting-vermoeiing in metalen zouden baat hebben bij aanvullende expertise op het gebied van geavanceerde oppervlaktetechnologie.
  • U doet gericht wetenschappelijk onderzoek, resulterend in doctoraten en publicaties die voldoen aan internationale standaarden en leiden tot brede internationale erkenning.
  • U ondersteunt of initieert een netwerk van lokale en internationale bedrijven door de implementatie en valorisatie van onderzoeksresultaten en door het leveren van industriële diensten, gericht op het versterken van industriële innovatie.
  • Als onderdeel van uw onderzoeksprogramma ontwikkelt u internationale samenwerkingsverbanden, zowel binnen de academische wereld als met industriële partners.
  • U bent in staat om competitieve financiering te verwerven, zowel projectgebaseerde overheidsfinanciering als industriële financiering.
  • U streeft naar excellentie en draagt zo bij tot de verdere ontwikkeling van de onderzoeksgroep en het departement.
  • U besteedt de nodige aandacht aan de technologieoverdracht en toepassing van de resultaten van uw onderzoek in de industrie/overheid/samenleving, zowel lokaal als internationaal.

Onderwijs

  • U zorgt voor kwalitatief hoogstaand onderwijs in het domein van de materiaalkunde en de werktuigkunde, zoals machineontwerp, kwaliteitscontrole, materiaaldegradatie en algemene cursussen materiaalkunde, met een duidelijke betrokkenheid bij de kwaliteit van het programma als geheel. Van alle professoren wordt verwacht dat ze enkele basiscursussen geven. De cursussen worden in het Nederlands gegeven.
  • U draagt bij aan het pedagogisch project van de faculteit en de universiteit door het begeleiden van mastertheses en als promotor van doctoraatsstudenten.
  • U ontwikkelt uw onderwijs in overeenstemming met de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoekend onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden tot onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit bieden.
  • Uw onderwijstaak wordt in overleg bepaald en is gebaseerd op uw specifieke profiel. In de eerste jaren van uw aanstelling is de omvang beperkt. In uw verdere loopbaan besteedt de faculteit veel aandacht aan de balans tussen onderzoeks- en onderwijstijd.

Dienstverlening

  • U bent bereid om diensten te verlenen aan de wetenschappelijke gemeenschap, de maatschappij en de universiteit in functie van de noden en uw persoonlijke interesses.
  • U onderhoudt nauwe contacten met de lokale industrie.
  • U speelt een actieve rol in de promotie van de KU Leuven Campus Gent, het Departement Materiaalkunde en de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen bij nieuwe studenten en het bredere professionele veld door deel te nemen aan opendeurdagen, netwerkingevenementen en beurzen, ...

Profiel

  • U hebt een diploma van doctor in de ingenieurswetenschappen of de industriële ingenieurswetenschappen met de nadruk op materiaal- en/of werktuigkunde.
  • U hebt een sterk onderzoeksprofiel. De kwaliteit van uw onderzoek is bewezen door publicaties in vooraanstaande toonaangevende tijdschriften en boeken en/of door Uw onderzoekservaring in de industrie. [Internationale ervaring is een voordeel].
  • Als u onlangs de doctoraatstitel heeft behaald, is het belangrijk dat u uw onderzoek en groeipotentieel ondersteunt met academische referenties.
  • U hebt een onderzoeksprofiel dat samenwerking met de industrie en industriële implementatie aantoont. Industriële ervaring is een voordeel.
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten met betrekking tot academisch onderwijs. Onderwijservaring is een belangrijk voordeel.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en hebt een coöperatieve houding. Ook beschikt u over leidinggevende capaciteiten binnen een universitaire context.
  • Een goede beheersing van het Engels is vereist. De KU Leuven biedt cursussen academisch Engels aan.
  • De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen.
  • Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands resp. Engels te verwerven.

Aanbod

  • Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving. De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek verricht. Onze universiteit is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale uitmuntendheid. In dit opzicht werken we actief samen met onderzoekspartners in binnen- en buitenland en bieden we onze studenten een academische opleiding die gebaseerd is op hoogstaand wetenschappelijk onderzoek.
  • U werkt op de KU Leuven Campus Gent, in een historische stad met een treinverbinding van 40 minuten met Brussel en ongeveer drie uur met de trein naar Parijs, Londen en Amsterdam.
  • Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar. Junior onderzoekers worden in principe aangesteld als docent tenure track voor een periode van 5 jaar; nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent.
  • De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching, ... 
  • Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 100.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren, die geen substantiële andere financiering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden.

Interesse?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met:
o Prof. dr. ir. Bart Blanpain, departementsvoorzitter van het Departement Materiaalkunde (bart.blanpain@kuleuven.be , +32 16 32 1216)
o Prof. dr. ir. Jan Ivens, vice-departementsvoorzitter van het Departement Materiaalkunde (jan.ivens@kuleuven.be , +32 16 32 8612)
o Prof. dr. ir. Peter Hanselaer, campusvoorzitter van KU Leuven Campus Gent (peter.hanselaer@kuleuven.be, +32 477 445 501)

U kunt tot XXXX solliciteren, uitsluitend via onze online sollicitatietoepassing. Als u bij het online solliciteren problemen ondervindt, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be

Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe (meer info vindt u op de jobsite KU Leuven):

- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s) ;
- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;
- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst en desgevallend een portfolio van uw architectuurprojecten);
- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn en bijhorend onderzoeksteam met oog voor samenwerking met collega-onderzoekers binnen de entiteit van tewerkstelling (maximaal 4 pagina’s);
- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);
- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);
- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).

KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Professor Materiaalkunde: Engineering van degradatie van metaaloppervlakken onder zwaarbelaste en agressieve omgevingsomstandigheden
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-08-20
Uiterste sollicitatiedatum
2024-11-12 23:59 (Europe/Brussels)
2024-11-12 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant