KU Leuven

Sociaal Innovatieproject 'Augmented Humans and the Future of Work'.

2024-07-12 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Research Lab SoMeTHin'K en de Work & Organisation Unit werven een PhD kandidaat aan binnen het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CeSO), een netwerk van onderzoekers die sociale verandering bestuderen vanuit een sociologisch perspectief. CeSO-onderzoekers vertegenwoordigen een breed scala aan sociologische subdisciplines, waaronder sociaal beleid en sociaal werk, sociologie van werk en organisatie, politieke sociologie, demografie en gezinssociologie, wetenschaps- en technologiestudies, sociologie van cultuur en religie, theoretische sociologie, sociale innovatie en creatieve onderzoeksmethodologie.

Project

Je job is een combinatie van studiewerk binnen het brede domein van sociale innovatie en het coachen van studenten in service-learning projecten, aangevuld met workshops in creatieve methoden waartoe je wordt opgeleid. Inhoudelijk situeert je onderzoeksproject zich binnen een maatschappelijke context waarin robotica en AI de grenzen tussen mens en machine doen vervagen. Dit doctoraatsproject focust op de toegang van 'augmented humans' tot de arbeidsmarkt en bestudeert de sociale impact van ‘becoming machine’. Je onderzoekt hoe ‘augmented humans’ de grenzen van onze menselijke, biologische, cognitieve en sociale capaciteiten uitdaagt. Je bekijkt de uitdagingen en de nieuwe dynamiek die ontstaat rond het integreren van ‘augmented humans’ in de beroepsbevolking in relatie tot mogelijke nieuwe vormen van ongelijkheid op de werkplek. Daarnaast probeer je te begrijpen wat de gevolgen zijn van het artificieel verhogen van de menselijke capaciteit voor de autonomie en productiviteit van werknemers. Je maakt een realistische inschatting van de omvang van het fenomeen, maar engageert je tevens voor het schrijven van inspirerende sociale fictieverhalen over nieuwe generaties superwerkers wiens fysieke, cognitieve en/of sociale capaciteiten verruimd werden op basis van (bio)technologie. Je bouwt een expertisebasis op in co-creatieve, toekomstgerichte onderzoeksmethodologie, geïnformeerd door discoursanalyse en data verzameld via een pluraliteit aan empirische onderzoeksmethoden. De innovatieve inzichten van dit onderzoek zouden ons beter moeten voorbereiden op een toekomst waarin ‘augmented humans’ de norm kunnen worden. Wij rekenen op jou om een aanzet te geven tot sociale innovatie op de werkvloer en op het niveau van het arbeidsbeleid. 

Profiel

  • Je beheerst de Nederlandse taal en spreekt vloeiend Engels.
  • Je hebt een masterdiploma in een relevant sociaal-wetenschappelijk domein. Kandidaten die dit jaar afstuderen zijn welkom.
  • Je kunt uitstekende studieresultaten voorleggen, bij voorkeur magna of summa cum laude.
  • Je omarmt het principe van methodologisch pluralisme en geeft de voorkeur aan transdisciplinair onderzoekswerk. 
  • Je bent bereid een tijd in het buitenland te verblijven in een relevant onderzoeksinstituut.
  • Je bent kwaliteitsgericht, creatief en kan goed samenwerking met anderen. 
  • Je bent efficiënt in je werkplanning.
  • Je hebt een analytische geest, uitstekende communicatieve vaardigheden en bent graag betrokken in creatieve vormen van het dissemineren van resultaten naar een breder publiek.
  • Je acht jezelf bekwaam en in staat om bachelor- en masterstudenten te begeleiden in hun service learning trajecten en de praktijk van creatieve onderzoeksmethodologie. 
  • Je werkt het liefst in de maatschappij en met een breed scala aan maatschappelijke stakeholders.
  • Je bent enthousiast over de idee om in een transdisciplinaire, ambivalente onderzoeksomgeving terecht te komen. 
  • Een talent voor journalistiek, storytelling, ervaring met het managen van co-creatieve onderzoeksprocessen zijn een pluspunt.
  • Wij houden van energieke speurneuzen met zin voor initiatief en een flexibele mindset. 

Aanbod

  • Een voltijdse positie voor een PhD fellow voor 1 jaar, die bij een positieve evaluatie wordt verlengd tot minimaal 4 jaar.
  • Een maandelijkse toelage van ongeveer 2.500 euro netto (afhankelijk van gezinssituatie en werkervaring).
  • Een uitgebreide training in recent ontwikkelde creatieve methodologieën en onderzoeksbenaderingen.
  • Meerdere mogelijkheden voor professionele ontwikkeling.
  • Een stimulerende, transdisciplinaire en creatieve hub voor onderzoek en samen schrijven.
  • Een inspirerende en uitdagende internationale en academische omgeving bij een toonaangevend Europees onderzoeksinstituut.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Karin Hannes, tel.: +32 16 32 62 20, mail: karin.hannes@kuleuven.be of prof. dr. Valeria Pulignano, tel.: +32 16 32 31 62, mail: valeria.pulignano@kuleuven.be.

Je kunt uiterlijk 12 juli om 13.00 uur solliciteren naar deze functie. Intakes voor een selectie van kandidaten zullen plaatsvinden in de periode van 15 tot 17 juli.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Sociaal Innovatieproject 'Augmented Humans and the Future of Work'.
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-26
Uiterste sollicitatiedatum
2024-07-12 23:59 (Europe/Brussels)
2024-07-12 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant