Radboud University

Promovendus Verzekeringsrecht

2024-11-24 (Europe/Amsterdam)
Baan opslaan

Over de werkgever

Radboud University is a denominational university originally established in 1923 as the Catholic University of Nijmegen.

De pagina van de werkgever bekijken

Dienstverband 1,0 fte

Werk/denkniveau Universitair

Organisatieonderdeel Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Reageer uiterlijk 24 november 2024

Als promovendus Verzekeringsrecht verricht je promotieonderzoek naar het onderwerp aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders van ondernemingen, met bijzondere aandacht voor klimaat- en milieuaansprakelijkheid en digitalisering- en cyberrisico’s.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering neemt een bijzondere plaats in binnen het verzekeringswezen en verzekeringsrecht. De verzekering beschermt de bestuurder en commissaris tegen persoonlijke aansprakelijkheid maar geeft ook dekking voor bepaalde schades aan de onderneming zelf. Er is relatief weinig onderzoek naar deze bijzondere verzekeringsvorm, en er dus zijn tal van vragen die om onderzoek vragen. Zeker omdat de werking van deze verzekering op meerdere aspecten onduidelijk is, terwijl het belang ervan juist aan betekenis heeft gewonnen.

Klimaattransitie en digitalisering leveren een fikse challenge op voor ondernemingen en hun bestuurders en commissarissen, die gepaard gaan met (deels nieuwe) aansprakelijkheidsrisico’s. Dit onderzoek levert bruikbare inzichten op voor de juridische inbedding van het product bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O-insurance), onderbouwd door inzichten vanuit het rechtsvergelijkend onderzoek en de beginselen van het verzekeringscontractenrecht en gericht op de bevordering van een duurzame balans tussen preventie en vergoeding in de D&O-polispraktijk. De juridische vraagstukken en uitdagingen die gepaard gaan met de EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD) kunnen ook aan bod komen in het onderzoek.

Dit promotieonderzoek zal plaatsvinden binnen het onderzoeksprogramma ‘Onderneming en algemeen vermogensrecht’ van het OO&R. Ten aanzien van ESG en digitalisering sluit het promotieonderzoek naadloos aan bij recent afgesloten en lopende onderzoeksprojecten.

Je kerntaak is natuurlijk onderzoek, maar een beperkte betrokkenheid bij het onderwijs en de begeleiding van studenten behoren ook tot je taken, zoals bij het mastervak verzekeringsrecht. Het onderzoek zal worden verricht onder begeleiding van Mark Nelemans en Willem van Boom.

Profiel

  • Je hebt een (bijna) afgeronde juridische master met goede resultaten.
  • Je hebt aantoonbare affiniteit met of belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Ervaring in de rechtspraktijk is wenselijk maar niet noodzakelijk.
  • Je hebt affiniteit met commerciële juridische vraagstukken en handelspraktijken.
  • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels.
  • Je bent een enthousiaste teamspeler met doorzettingsvermogen, samenwerkingsbereidheid en hebt het vermogen tot zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. 

Wij zijn

De afdeling Burgerlijk recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid maakt deel uit van de Radboud Universiteit. Kerntaken van de faculteit zijn onderwijs en onderzoek. Het wetenschappelijk onderwijs van de rechtenfaculteit is gericht op het opleiden van allround juristen en op postacademische scholing van juristen.

Werken bij de afdeling Burgerlijk recht betekent samen de schouders zetten onder goed onderwijs en onderzoek. De afdeling verzorgt onderwijs in alle fasen van de rechtenstudie. Het door de medewerkers verrichte onderzoek valt onder het Onderzoekcentrum voor Onderneming & Recht (OO&R). Het OO&R is een samenwerkingsverband tussen de faculteit en een aantal toonaangevende advocatenkantoren en multinationale ondernemingen, dat onderzoek doet op het terrein van het recht dat van belang is voor ondernemingen en hun maatschappelijke rol. 

Radboud Universiteit

Op de Radboud Universiteit willen we impact maken met ons werk. Dat doen we door baanbrekend onderzoek, hoogwaardig onderwijs, goede ondersteuning en samenwerkingen binnen en buiten de universiteit. Zo leveren we een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. En daar hebben we nog meer collega’s voor nodig, die vanuit hun eigen expertise op zoek willen gaan naar antwoorden. We staan voor een inclusieve gemeenschap en verwelkomen medewerkers met een verscheidenheid in achtergrond, cultuur en perspectief. Help je ook mee om de wereld een stukje beter te maken? Je bent nodig. 

Wil je meer weten over hoe het is om bij de Radboud Universiteit te werken? Volg dan ons Instagramaccount en lees verhalen van onze collega’s.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid maakt deel uit van de Radboud Universiteit. Het wetenschappelijk onderwijs van de rechtenfaculteit is gericht op het opleiden van allround juristen en op postacademische scholing van juristen. Kenmerkend van het grensverleggend wetenschappelijk onderzoek is dat het veelal in samenwerking met de juridische beroepspraktijk plaatsvindt.

Wij bieden

  • Je krijgt in eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst (1,0 fte) voor de duur van anderhalf jaar. Na een positieve beoordeling wordt dit verlengd met tweeënhalf jaar (vierjarig contact).
  • Je salaris start met €3.345 bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek en loopt op tot €3.858 in het 4e jaar (salarisschaal 10).
  • Je ontvangt 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. 
  • Je krijgt bij ons extra vrije dagen. Bij een fulltime dienstverband kun je kiezen tussen 30 of 41 vakantiedagen in plaats van de wettelijk vastgelegde 20.

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.

Praktische informatie en solliciteren

Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan Mark Nelemans. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie.

De eerste gesprekken vinden plaats op 4 december. Je treedt bij voorkeur 1 januari 2025 in dienst. 
 
Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten. 

Informatie over de vacature

Functienaam
Promovendus Verzekeringsrecht
Werkgever
Locatie
Houtlaan 4 Nijmegen, Nederland
Gepubliceerd
2024-10-24
Uiterste sollicitatiedatum
2024-11-24 23:59 (Europe/Amsterdam)
2024-11-24 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

Radboud University is a denominational university originally established in 1923 as the Catholic University of Nijmegen.

De pagina van de werkgever bekijken