...
Vrije Universiteit Brussel

Postdoctoraal onderzoeker ECOOM VUB "Maatschappelijke impact van universitair onderzoek" (Elsene, BE)

2021-12-31
Opslaan als favoriet E-mailalert

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 3500 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.

Ons onderwijs en onderzoek zijn gegrond op het beginsel van vrij onderzoek met het oog op de vooruitgang van de mensheid. We verwerpen elk louter gezagsargument en waarborgen de vrije oordeelsvorming die nodig is voor de maatschappelijke inschakeling van dit basisbeginsel.

De VUB is autonoom en wordt democratisch beheerd. Daarmee waarborgen we het uitoefenen van de fundamentele vrijheden binnen onze universiteit, maar ook het recht van de Universitaire Gemeenschap om deel uit te maken van het beleid van de Universiteit en de controle hierop.

Tot de zending van de Universiteit behoren:

 • het ontwikkelen, het overbrengen en het toepassen van een hoogstaand academisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, vrij van elk vooroordeel;
 • de maatschappelijke inschakeling hiervan in een geest van sociale bewogenheid;
 • de kritische vorming van iedereen in het licht van de in de gemeenschap te dragen verantwoordelijkheid.

2 - Functie

Momenteel zijn we voor het Wetenschappelijk en Pedagogisch Personeel van de Directie Onderzoeksbeleid, op zoek naar een postdoctoraal wetenschappelijk medewerker.

Meer concreet zal je takenpakket er als volgt uitzien:

De VUB maakt deel uit van het interuniversitair expertisecentrum ECOOM – het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring van de Vlaamse Gemeenschap. In het kader van de convenant afgesloten met de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelt ECOOM VUB een onderzoekslijn die zich richt op de mogelijke ontwikkeling van modellen en indicatoren om de maatschappelijke impact van onderzoek in kaart te brengen, te analyseren en te evalueren. Om haar werking en expertise met betrekking tot deze problematiek uit te breiden, werft ECOOM VUB op korte termijn een nieuwe postdoctorale onderzoeker aan.

De functie kadert binnen het bredere traject dat ECOOM VUB ontwikkeld heeft inzake de maatschappelijke impact van universitair onderzoek, en omvat in de eerste plaats kwalitatieve onderzoeksactiviteiten. Deze hebben als doel de buiten-academische activiteiten (e.g. participatie in niet-universitaire commissies en raden) en realisaties (e.g. tentoonstellingen) te verkennen en in kaart te brengen van onderzoekers verbonden aan een selectie van onderzoekseenheden aan de Vrije Universiteit Brussel. In deze exploratieve onderzoekslijn heeft ECOOM VUB de ambitie om universitair onderzoek vanuit een innovatief uitgangspunt te benaderen, en voorbij traditionele objecten als publicaties en verworven financiering te kijken om de performantie van kennisinstellingen te waarderen.

Hiervoor zal je in eerste instantie een methodiek uitwerken vertrekkende vanuit het registratieformat voor artistieke en ontwerpmatige onderzoeksuitkomsten dat door ECOOM VUB en de Vlaamse Schools of Arts ontwikkeld werd, met het oog op de daaropvolgende dataverzameling. Het verzekeren van de participatie van een groep aan de Vrije Universiteit Brussel gelieerde onderzoekseenheden die de disciplinaire variatie van het hedendaagse onderzoekslandschap reflecteert behoort eveneens tot jouw verantwoordelijkheid. Na opstart van de empirische fase gaat bijzondere aandacht naar:

 • het ontwikkelen van een classificatie van de verzamelde data en informatie;
 • het in kaart brengen van de belangrijkste trends en patronen in de data (e.g. discipline; onderwerp; carrièrepositie; gender);
 • het relateren van de bevindingen aan bestaande literatuur over de maatschappelijke impact van universitair onderzoek en hierover te rapporteren in peer-reviewed tijdschriften;
 • het beantwoorden van de vraag in welke mate en op welke wijze buiten-academische activiteiten en realisaties, geanalyseerd en geclassificeerd, kunnen worden gebruikt in beleidsinstrumenten aangaande de maatschappelijke impact van onderzoek.

In een latere fase van het onderzoekstraject relateer je de bevindingen en inzichten aan Vlaamse financieringskanalen (cf. SBO; PWO) die prioritair inzetten op buiten-academische onderzoeksrealisaties en de resultaten die eruit voortkomen. Hierbij is het doel om in kaart te brengen welke kwalitatieve en/of kwantitatieve verschillen m.b.t. maatschappelijke impact verbonden zijn aan de vooropgestelde finaliteit van onderzoeksfinanciering in het Vlaamse hoger onderwijs.  

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden. 

3 - Profiel

Wat verwachten wij van jou?

Deze functie staat open voor iedereen die over een doctoraat beschikt, maar bij voorkeur behaalde je (ook) een diploma in de humane of sociale wetenschappen.

 • Je hebt minstens 4 jaar onderzoekservaring;
 • Je hebt reeds ervaring als onderzoeker binnen een universitaire context of in een wetenschappelijke instelling;
 • Je kan zelfstandig onderzoeksprojecten uitvoeren;
 • Je hebt aantoonbare kennis van software voor kwalitatieve data-analyse (e.g. Qualtrics; NVivo);
 • Je hebt grondige kennis van Excel en u bent bereid te leren werken met software voor visualisering en/of rapportering;
 • Je hebt kennis van de Vlaamse Hoger Onderwijssector;
 • Je spreekt vloeiend Nederlands en Engels;
 • Je bent bereid om wetenschappelijke output te realiseren op basis van uw onderzoek;
 • Je werkt graag in team met collega’s en u staat open voor interdisciplinaire benaderingen en werkvormen.

4 - Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een arbeidsovereenkomst aan met een omvang van 1 VTE, voor de duur van 12 maanden (eventueel verlengbaar, mits positieve evaluatie van de werkzaamheden), met voorziene startdatum 01-03-2022.

In functie van je competenties en eerdere relevante werkervaring, ontvang je een salaris gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd. 

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

 • Maximale terugbetaling woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of een fietsvergoeding;
 • Een kosteloze hospitalisatieverzekering;
 • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via VUB LRN;
 • Voordelige sportmogelijkheden;
 • Ecocheques;
 • Heerlijke maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief;
 • Een open en familiale werkomgeving met aandacht voor je work-life balance én een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling).

5 - Geïnteresseerd?

Spreekt deze functie je aan?

Bezorg ons dan ONLINE en ten laatste op 31-12-2021 je motivatiebrief, curriculum vitae en diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni). 

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Dr. Florian Vanlee via florian.hendrik.j.vanlee@vub.be of +32476405999. 

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Nu solliciteren

Persoonlijke gegevens*
Je cv en bijlagen uploaden

*Door te solliciteren op een functie op Academic Positions ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en ons privacybeleid.

Informatie over de vacature

Functienaam
Postdoctoraal onderzoeker ECOOM VUB "Maatschappelijke impact van universitair onderzoek" (Elsene, BE)
Locatie
Boulevard de la Plaine 2 Brussel, België
Gepubliceerd
2021-11-25
Uiterste sollicitatiedatum
2021-12-31
Soort functie
Vakgebied
Opslaan als favoriet E-mailalert

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaams...

De pagina van de werkgever bekijken

Vergelijkbare vacatures

...
Become an IB Examiner for Swedish A: Literature International Baccalaureate® (IB) 1 week geleden
...
Solar Energy Assistant/Associate Professor University of Nizwa 10 maanden geleden
...
Assistant Professor in Marketing Wenzhou-Kean University 3 maanden geleden
...
Become an IB Examiner for Croatian A: Literature International Baccalaureate® (IB) 1 week geleden
...
Become an IB Examiner for Danish A: Literature International Baccalaureate® (IB) 1 week geleden
Meer vacatures

Relevante stories

...
The Power of Ultrafast Lasers Advanced Research Center for Nanolithography ARCNL Leestijd: 4 min
...
Going Nuclear to Save Time University of Jyväskylä Leestijd: 5 min
...
Towards a Green and Ethical Future University of Jyväskylä Leestijd: 4 min
...
Herbal Warfare: A Natural Weapon to Fight Parasites Free University of Bozen - Bolzano Leestijd: 4 min
Meer stories