De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel.
Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.
Voeg daarbij ons beginsel van vrij onderzoek - waarin zelfreflectie, een kritische houding en een open, creatieve geest rond wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal staan - en je hebt een universiteit die fundamenteel grensverleggend en pionierend is op het vlak van onderwijs en onderzoek. Kortom: de VUB ten voeten uit.
De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van gelijkgestemde Europese universiteiten, allen klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden.
Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, vakgroep Vakgroep Biologie, op zoek naar een doctoraatsbursaal.
Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:
Vierjarige ERC gefinancierde PhD beurs over evolutie en genetische drijfkracht van geslachtschromosoom dynamieken in kikkers is beschikbaar in het Ma-lab (https://www.wmalab.com) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), gelegen in het hart van Brussel, België.
Het Ma-lab is geïnteresseerd in hoe geslachtschromosomen evolueren en waarom de evolutionaire trajecten van geslachtschromosomen drastisch verschillen tussen eukaryoten. Geslachtsbepaling is bijvoorbeeld zeer labiel bij reptielen, amfibieën en vissen, maar zeer stabiel bij zoogdieren en de meeste vogels. We bestuderen de drijvende krachten achter de onderdrukking van recombinatie van geslachtschromosomen, de genomische signatuur en de evolutie en genomische basis van geslachtsbepaling en endosymbiontmanipulatie van de voortplanting van de gastheer. We integreren vergelijkende en functionele genomica, transcriptomica, moleculaire genetica, kunstmatige selectie en veldwerk om de genomische signatuur en genetische architectuur van seks te onthullen.
Onderwerp: Evolutie en genetische drijfkrachten achter de dynamiek van geslachtschromosomen
In tegenstelling tot sterk gedegenereerde Y- en W-chromosomen in zoogdieren en vogels, vertonen veel niet-modelorganismen een enorme diversiteit in differentiatiesnelheid en genetisch mechanisme van geslachtschromosomen. Met name bij amfibieën, vissen, veel reptielen en bedektzadigen zijn de geslachtschromosomen weinig gedegenereerd en blijven ze grotendeels identiek in grootte. Fascinerend genoeg vertonen veel van deze lijnen een frequente geboorte en dood van geslachtschromosomen (turnover). De reden waarom de evolutie van geslachtschromosomen zo drastisch verschilt tussen eukaryoten is een onopgeloste en fundamentele vraag in de evolutiebiologie.
Kikkers zijn uitstekende systemen om meer inzicht te krijgen in de diversiteit en evolutie van geslachtschromosomen. Dit project zal zich richten op het identificeren van geslachtschromosoomsystemen in verschillende kikkerlijnen in een fylogenetisch kader en het onderzoeken van de onderliggende evolutionaire krachten en genetische drijfveren achter de frequente geboorte en dood van geslachtschromosomen, met betrekking tot functioneel moleculair werk aan belangrijke kandidaatgenen.
Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden.
Wat verwachten wij van jou?
Masterdiploma
Kandidaten met verschillende achtergronden zijn welkom, maar we zijn vooral geïnteresseerd in personen met een sterke interesse in veldwerk, evolutie, genetica & genomica en moleculaire biologie.
VUB wil een weerspiegeling zijn van de maatschappij waar ieders talent wordt gewaardeerd, ongeacht het gender, geslacht, leeftijd, religie, huidskleur, migratieachtergrond, functiebeperking en de neurodiversiteit.
Word jij onze nieuwe collega?
Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 48 maanden, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 15-11-2023.
Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.
OPGELET: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van jouw inschrijving als doctoraatsstudent aan de universiteit.
Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.
Daarnaast geniet je van voordelen als:
Spreekt deze functie je aan?
Stel je dan kandidaat, ten laatste op 10-10-2023, via jobs.vub.be, en laad volgende documenten op:
Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Prof. W.-J. Ma via wen-juan.ma@vub.be of 02/629.34.16.
Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be, en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.
Wil je meer info over EUTOPIA? Ga dan naar eutopia-university.eu, en kom meer te weten over ons Europees netwerk van universiteiten.
1 - Working at the VUBFor more than 50 years, the Vrije Universiteit Brussel has stood for freedom, equality and solidarity, and this is very much alive on our campuses among students and staff alike. At the VUB, you will find a diverse collectio...
De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...
De pagina van de werkgever bekijken