Kies je regio

Selecteer de regio die het beste past bij je locatie of voorkeuren.

Kies je sitetaal

Deze instelling regelt de taal van de gebruikersinterface, inclusief knoppen, menu's en alle tekst op de site. Selecteer je voorkeurstaal voor de beste browse-ervaring.

Kies de talen voor vacatures

Selecteer de talen voor vacatures die je wilt zien. Deze instelling bepaalt welke vacatures aan jou worden getoond.

Vrije Universiteit Brussel

Doctoraatsbursaal windturbine modellering, scanning en lidaranalyse

2025-01-01 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel.

Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn. 

Voeg daarbij ons beginsel van vrij onderzoek - waarin zelfreflectie, een kritische houding en een open, creatieve geest rond wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal staan - en je hebt een universiteit die fundamenteel grensverleggend en pionierend is op het vlak van onderwijs en onderzoek. Kortom: de VUB ten voeten uit

De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van gelijkgestemde Europese universiteiten, allen klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden. 

2 - Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Faculteit Ingenieurswetenschappen, vakgroep Industriële ingenieurswetenschappen, op zoek naar een doctoraatsbursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:

De onderzoeksgroep Akoestiek en Trillingen heeft als lid van OWI-lab een focus op windenergie. Onze visie is om vooruitgang te brengen in industriële toepassingen. Dit wordt bereikt door nauw samen te werken met de verschillende windparkoperatoren binnen de Belgische offshore zone: bv. Parkwind, Norther, Otary. De belangrijkste focus van het departement ligt op performance monitoring en condition monitoring van machinecomponenten. Om de ontwikkelde methodes te valideren zijn meerdere meetcampagnes uitgevoerd in de Belgische offshore zone. 


PROJECTOMSCHRIJVING

De Europese Green Deal heeft als doel om de uitstoot in 2030 met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Om dit te verwezenlijken is het doel gesteld om een geïnstalleerde capaciteit van ten minste 60 GW aan offshore-windenergie tegen 2030 te realiseren. Om het potentieel van de Europese zeebekkens volledig te benutten, is snelle technologische vooruitgang nodig. Recente trends hebben geleid tot het ontwerp van windturbines met een hoger nominaal vermogen (tot 15MW). Om de bouw van windenergie in diepere zeebekkens mogelijk te maken, krijgt de overgang naar drijvende offshore structuren bovendien steeds meer aandacht. Naar verwachting zal tegen 2035 20% van de nieuw geïnstalleerde offshore windenergie drijvend zijn.

Deze vooruitgang leidt tot verschillende technologische uitdagingen.

In dit doctoraat ligt de nadruk op drie specifieke uitdagingen: de karakterisering van (a) de windturbine-instroom (b) het effect van naburige windturbines op de windturbine-instroom (c) de belasting van machineonderdelen.

Dit wordt verwezenlijkt door het onderzoeken van hoogfrequente scada- en LiDAR-gegevens. Zowel nacelle als scanning LiDAR-metingen zijn beschikbaar binnen de Belgische offshore zone. 
Het eerste maakt het mogelijk om de wind inflow van één enkele windturbine nauwkeurig te beoordelen en deze te koppelen aan state-of-the-art windturbine simulatietools zoals OpenFAST om verbanden te leggen tussen componentbelasting en wind inflow. Op deze manier wordt een digital twin van de windturbine geconstrueerd. 
Daarentegen meet een scanning LiDAR line-of-sight windsnelheden binnen een bereik tot 10 km. Daarom biedt het de mogelijkheid om te kijken naar de interactie tussen verschillende windturbines (bijvoorbeeld door het afstemmen van de wake velocity deficits). Aangezien het potentieel van het gebruik van scannende LiDAR's binnen windparken nog niet uitgebreid besproken is in de literatuur, bieden deze gegevens een potentieel tot innovatie binnen het PhD wanneer ze geïntegreerd worden binnen een digital twin.

Als PhD onderzoeker draag je bij aan het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van een schaalbaar software framework voor een geavanceerde wind analytics engine. In deze rol werk je samen met een team van softwareontwikkelaars, AI-ingenieurs en werktuigbouwkundigen aan de ontwikkeling van de volgende generatie software voor windanalyse.
We zijn op zoek naar creatieve kandidaten met een sterke passie voor windanalyse, en die ervaring hebben met softwareontwikkeling. De ideale kandidaat voor deze functie is een betrouwbare en vaardige ingenieur die graag grote technische problemen aankaart en systematisch oplost.

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden. 

3 - Profiel

Wat verwachten wij van jou?

  • Master in werktuigbouwkunde, elektrotechniek, wiskunde of stromingsleer
  • Je dient bij voorkeur te beschikken over
    •    Ervaring met of leergierigheid in een of meer van de volgende zaken is ook een voordeel: OpenFAST, FLORIS, LiDAR windveld reconstructie, windturbine scada....

    •    Achtergrond in programmeren (Python, Matlab, ...)
    •    Vaardigheden in het schrijven van wetenschappelijk Engels 

  • Je hebt geen werkzaamheden verricht in het kader van een mandaat als assistent bezoldigd ten laste van de werkingsmiddelen, gedurende meer dan 12 maanden (gecumuleerd). 

VUB wil een weerspiegeling zijn van de maatschappij waar ieders talent wordt gewaardeerd, ongeacht het gender, geslacht, leeftijd, religie, huidskleur, migratieachtergrond, functiebeperking en de neurodiversiteit.

4 - Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 48 maanden, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-10-2024.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

OPGELET: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van jouw inschrijving als doctoraatsstudent aan de universiteit.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

  • Uitgebreide thuiswerkmogelijkheden, een telewerkvergoeding van 50 euro per maand OF een internetvergoeding van 20 euro per maand; 
  • Een open informele werkomgeving met aandacht voor je work-life balance, een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling), sluiting tussen Kerstmis en Nieuwjaar, en 3 extra verlofdagen; 
  • Een kosteloze hospitalisatieverzekering
  • Maximale terugbetaling van woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en/of een fietsvergoeding; 
  • Gevarieerde maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief; 
  • Voordelige sportmogelijkheden, een gamma aan kortingen via Benefits@Work (in allerlei winkels, op vluchten, in tankstations, pretparken...) en Ecocheques
  • Kinderdagverblijf vlak bij de campus, korting op vakantiekampen
  • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via onze VUB-leerplatformen en opleidingen; 
  • En tot slot: toffe collega's met een gezonde drive.

5 - Geïnteresseerd?

Spreekt deze functie je aan?

Stel je dan kandidaat, ten laatste op 01-01-2025, via jobs.vub.be, en laad volgende documenten op: 

  • je motivatiebrief; 
  • je curriculum vitae; 
  • je diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni).

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Prof. dr. ir. Jan Helsen via jan.helsen@vub.be of +32 479 85 58 79. 

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be, en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Wil je meer info over EUTOPIA? Ga dan naar eutopia-university.eu, en kom meer te weten over ons Europees netwerk van universiteiten. 

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal windturbine modellering, scanning en lidaranalyse
Locatie
Boulevard de la Plaine 2 Brussel, België
Gepubliceerd
2024-06-20
Uiterste sollicitatiedatum
2025-01-01 23:59 (Europe/Brussels)
2025-01-01 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Vacatures weergeven in Engels, Duits, Frans, Nederlands Instellingen wijzigen

Over de werkgever

De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Five Reasons Why MPI-FKF is the Perfect Destination for Solid State Researchers and Students Max Planck Graduate Center for Quantum Materials Leestijd: 6 min
...
Control Systems: The Key to Our Automated Future? Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS) Leestijd: 5 min
...
Lighting the Way in the Search for Distant Exoplanets SRON - Netherlands Institute for Space Research Leestijd: 4 min
Meer stories