De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel.
Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.
Voeg daarbij ons beginsel van vrij onderzoek - waarin zelfreflectie, een kritische houding en een open, creatieve geest rond wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal staan - en je hebt een universiteit die fundamenteel grensverleggend en pionierend is op het vlak van onderwijs en onderzoek. Kortom: de VUB ten voeten uit.
De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van gelijkgestemde Europese universiteiten, allen klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden.
Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Brussels School of Governance, vakgroep Instituut voor Europese Studies, op zoek naar een postdoctorale bursaal.
Meer concreet zal je takenpakket, ter verderzetting van je eigen doctoraatsonderzoekswerkzaamheden, er als volgt uitzien:
Het Centrum voor Veiligheid, Diplomatie en Strategie (CSDS) van de Brussels School of Governance (Vrije Universiteit Brussel, VUB) is op zoek naar een postdoctoraal onderzoeker in het kader van een Starting Grant-project van de Europese Onderzoeksraad (ERC) genaamd "Concurrentie in het Digitale Tijdperk: Geopolitiek en Technologie in de XXI Eeuw (CODE)".
CODE onderzoekt de technologische concurrentie tussen China, de Verenigde Staten (VS) en Europa in drie belangrijke sectoren voor de hedendaagse economie en geopolitiek: semiconductors, cloud computing en ruimtevaart. Het project heeft als doel om analytische hulpmiddelen uit internationale betrekkingen, politieke economie en management en innovatie te combineren, om een uitgebreide theorie te bieden die de concurrentiedynamiek voor toegang tot en controle over kritieke technologieën verklaart. Methodologisch beoogt het project kwalitatieve en kwantitatieve instrumenten te gebruiken om technologische concurrentie te meten, evenals markten en patentdatabases, die vervolgens zullen worden geanalyseerd met behulp van netwerkanalyse en machine learning. Empirisch heeft het project als doel te begrijpen wat China, de VS en Europa doen om te concurreren in semiconductors, cloud computing en ruimtevaart. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan het Chinese industriële en innovatiebeleid, de terugkeer van het industriële beleid in de VS en Europa, en de rol van de relaties tussen de staat en de private sector in het vormgeven van technologische en geopolitieke concurrentie.
CODE heeft als doel een multidisciplinaire onderzoeksgroep op te bouwen, idealiter bestaande uit onderzoekers met kwantitatieve en kwalitatieve vaardigheden die geïnteresseerd zijn in technologische en geopolitieke concurrentie. De postdoc dient een onderzoeksinteresse te hebben in de verbanden tussen technologie en geopolitiek, en bij voorkeur in staat zijn om methodologische instrumenten met betrekking tot netwerkanalyse te gebruiken.
Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden.
Wat verwachten wij van jou?
VUB wil een weerspiegeling zijn van de maatschappij waar ieders talent wordt gewaardeerd, ongeacht het gender, geslacht, leeftijd, religie, huidskleur, migratieachtergrond, functiebeperking en de neurodiversiteit.
Word jij onze nieuwe collega?
Dan bieden we je een voltijdse postdoctorale beurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 36 maanden, mits positieve evaluatie van de onderzoekswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-03-2025.
Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.
Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.
Kantoorruimte en apparatuur worden verstrekt, evenals een budget voor reis- en andere onderzoeksgerelateerde uitgaven.
Je wordt ondersteund door de Principal Investigator van het CODE-project en andere CSDS-medewerkers om een publicatiestrategie te ontwikkelen die jou competitief maakt op de academische markt.
Daarnaast geniet je van voordelen als:
Spreekt deze functie je aan?
Stel je dan kandidaat, ten laatste op 24-01-2025, via jobs.vub.be, en laad volgende documenten op:
De interviews zullen naar verwachting in februari 2025 plaatsvinden.
Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Laura De Decker via jobs_bsog@vub.be of +32 2 614 80 01.
Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be, en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.
Wil je meer info over EUTOPIA? Ga dan naar eutopia-university.eu, en kom meer te weten over ons Europees netwerk van universiteiten.
De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...
De pagina van de werkgever bekijken