KU Leuven

Doctoraatsbursaal (50% CiTiP) en Vacature SW10/11 (50% Rijksarchief)

2024-06-20 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het KU Leuven Centrum voor IT en IE Recht (CiTiP) is een onderzoekseenheid van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, gericht op de ontwikkeling van juridische kennis in het domein van ICT, digitale media, ethiek en intellectuele eigendom. CiTiP is verbonden aan imec, neemt deel aan het Vlaamse Kenniscentrum Data en Maatschappij, is lid van het Leuven Center on ICT (LICT) en verscheidene KU Leuven Interdisciplinaire Instituten zoals Leuven.ai, DigiSoc, LUSI, LIM, LISCO. CiTiP heeft meer dan 30 jaar ervaring in onderzoek naar juridische en ethische aspecten van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, privacy en security, data regulering en intellectuele eigendom, in zowel de publieke als private sector. De groep telt momenteel meer dan 90 onderzoekers, met 6 professoren, een onderzoeksexpert en valorisatiemanager, 10 postdoctorale onderzoekers, een onderzoekscoördinator en administratieve ondersteuning. CiTiP is betrokken bij interdisciplinaire projecten gefinancierd via o.m. Horizon Europe, Digital Europe, Marie Curie, FWO, ICON, Belspo, Vlaio, KU Leuven Onderzoeksfonds en bilaterale contracten. Voor meer informatie over het centrum en zijn activiteiten, gelieve de website te bezoeken.

Het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, kortweg het Rijksarchief genoemd, is een federale wetenschappelijke instelling, die deel uitmaakt van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid. De instelling bestaat uit het Algemeen Rijksarchief te Brussel en 19 Rijksarchieven verspreid over heel België. Het Rijksarchief verwerft en bewaart (na selectie) archieven van minstens 30 jaar oud van hoven en rechtbanken, openbare besturen en notarissen, maar ook van privé-organisaties en particulieren – bedrijven, politici, verenigingen en genootschappen, notarissen, grote families, … – die een belangrijke rol hebben gespeeld in het maatschappelijk leven. Het ziet erop toe dat overheidsarchieven volgens de archivistische normen worden overgedragen.
De dienst DAD (Digitale Archivering) is sinds 1 januari 2019 een aparte dienst verantwoordelijk voor de collecte, het beheer en de valorisatie van digital born archieven en ondersteunt in dit kader als kenniscentrum de overige diensten van het Rijksarchief die betrokken zijn bij het hedendaagse archiefbeheer. DAD, beheert het platform SODHA (www.sodha.be - Social Sciences and Digital Humanities Archive), een data archief voor onderzoeksgegevens uit de sociale en humane wetenschappen, dat kadert in de Europese onderzoeksinfrastructuren DARIAH en CESSDA. De dienst is eveneens verantwoordelijk voor de interne digitale ontwikkeling. Dit betreft onder andere de analyse voor- en de ondersteuning van de ontwikkeling van interne informaticaoplossingen, het leveren van advies inzake aan collega’s en externen, de ontwikkeling van de interne recordsmanagementspolitiek, het opzetten van een e-depot, …

Website van de eenheid

Project

Bij CiTiP:

De opdracht omvat academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening. U zal deel uitmaken van het onderzoeksteam onder leiding van prof. Laura Drechsler, die ook 50% verbonden is aan het Rijksarchief, en bijdragen aan een nationaal, Europees en internationaal IT-rechtskader dat inspeelt op de behoeften van de samenleving waarin het is ingebed. Het onderzoek zal zich richten op één of meer van de volgende thema’s: dataregulering (met inbegrip van open data en hergebruik van overheidsinformatie), elektronisch contracteren, privacy en gegevensbescherming, informatiebeheer en -beveiliging, publiek- en/of privaatrechtelijke aspecten van (digitale) archivering, artificiële intelligentie, netwerk- en platformregulering, en reglementering van digitale diensten en markten. De kandidaat kan daarnaast ook worden ingezet bij onderwijstaken aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, zowel in het Nederlands als in het Engels.
Bij ARA:
U zal werken voor het door BELSPO gefinancierde project DAMAR (A Dependable Archive for Managing (Sensitive) Records) met als partners het Rijksarchief, UCLouvain en VUB. Dit project kadert in de verdere ontwikkeling van SODHA. De opdracht omvat wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening. Uw functie betreft de juridische omkadering van dit project, onder meer controle op en het uitwerken van het juridische kader met in acht name van de rechten en plichten van de stakeholders.
De onderzoeksopdracht van het Rijksarchief ligt in het verlengde van die van KU Leuven. De publicatie, de verwerking en het archiveren van digitale informatie gaat gepaard met organisatorische, technische en ook juridische uitdagingen. SODHA en meer in het algemeen het Rijksarchief dient zich aan te passen aan een complex juridisch kader, dat bovendien voortdurend uitbreidt en wijzigt. 
Van de geselecteerde kandidaat wordt het volgende verwacht:
  • het analyseren van de impact van de vigerende regelgeving op SODHA;
  • het formuleren van aanbevelingen voor het bijsturen van het platform en het juridisch en organisatorisch kader ervan;
  • het voorbereiden van strategische nota’s en eventuele samenwerkingsakkoorden;
  • het verrichten van onderzoek naar de problematiek rond de publicatie van ‘gevoelige’ gegevens;
  • het verlenen van juridisch advies aan collega’s en onderzoekers;
  • het valoriseren van uw kennis via conferenties, artikels, webinars.

Profiel

Van de geselecteerde kandidaat wordt het volgende verwacht:
  • U beschikt over een masterdiploma in de Rechten, idealiter aangevuld met een relevante bijkomende master in ICT- en IP-recht; U dient bij de start van het contract over het diploma te beschikken;
  • U bent geboeid door de technologische ontwikkelingen en digitale transformaties in het domein van artificiële intelligentie, robotica, zelflerende/slimme algoritmes, big data, data spaces, SOLID, blockchain;
  • U bent geboeid door de impact van technologische ontwikkelingen op het recht, in het bijzonder gegevensrecht en andere wetgeving met specifieke relevantie voor digitale transformatie (bv. fundamentele rechten,…);
  • U bent in staat om zich op korte termijn vertrouwd te maken met de opdrachten van het Rijksarchief en haar activiteiten, meer bepaald de verzameling, het beheer en de valorisatie van private en publieke informatie;
  • U bent in staat om bestaande en toekomstige relevante reglementering kritisch te analyseren en de implicaties te vertalen naar de bevoegde diensten, bv. in de context van de omzetting van EU-wetgeving in Belgisch recht;
  • U beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk (aan te tonen via academische publicaties zoals een masterthesis of wetenschappelijke artikelen, maar ook via praktijkgerichte publicaties, zoals client memo’s, blogposts, …);
  • U bent flexibel en kan zowel individueel als in (een interdisciplinair) team werken;
  • U kan uw werk zelfstandig plannen, stelt prioriteiten waar nodig, respecteert deadlines, en werkt ook onder tijdsdruk met respect voor collega’s en de ambitie om hoge kwaliteit te leveren; 
  • U heeft een voldoende kennis van het Nederlands of het Frans en het Engels (zowel gesproken als geschreven). 
Houders van een in het buitenland behaald diploma hebben een attest van gelijkwaardigheid op het niveau van master/licentie, afgeleverd door Naric-Vlaanderen nodig. Bij indienen van de kandidaatstelling moet het dossier een bewijs van aanvraag van deze gelijkwaardigheid bevatten. In bijzondere omstandigheden kan het verzoek in een later stadium worden toegevoegd. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met een van de contactpersonen van deze vacature. De laureaat beschikt na indiensttreding over een periode van 6 maanden om het attest van gelijkwaardigheid in te dienen, zoniet wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd.

Aanbod

  • Een voltijdse aanstelling van bepaalde duur van 1 jaar met een aanstelling van 50% aan CiTiP en 50% (19 uur per week) aan het Rijksarchief, met een reële kans op verlenging, en met het oog op het voorbereiden van een doctoraatstraject. 
  • Een stimulerende en dynamische omgeving, gekenmerkt door een unieke mix van onafhankelijkheid, vertrouwen en ondersteuning. 
  • Een mooie beurs (50% KU Leuven – 50% Rijksarchief) voor boeiend en verrijkend onderzoek, met extra’s (een aantrekkelijke verlofregeling, verzekeringen, mobiliteit, voordeeltarieven bij sport- en cultuurfaciliteiten, …). Personeelsleden die meer dan 1 jaar tewerkgesteld geweest zijn als assistent (i.k.v. wetenschappelijk onderzoek) worden uitgesloten. Het is niet mogelijk om een lopende arbeidsovereenkomst te onderbreken om vervangen te worden door een beurs.
  • Toegang tot de faciliteiten van de universiteit en het Rijksarchief.
  • Mogelijkheden tot telewerk.
KU Leuven en het ARA voeren een gelijke kansen- en diversiteitsbeleid.
KU Leuven biedt een dynamische, erkende en internationaal georiënteerde onderzoeksomgeving. De onderzoekseenheid CiTiP is ingebed binnen de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, die over een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk beschikt binnen de academische en de juridische wereld.
De werkplaats is Leuven, een historische, dynamische en levendige stad in het hart van België, op 20 minuten van Brussel en op minder dan twee uur van Parijs, Londen en Amsterdam.
Het ARA biedt een stimulerende professionele onderzoeksomgeving. De dienst ‘Digitale Archivering’ maakt deel uit van de Operationele Directie Brussel, is belast met alle werkprocessen (verwerving, beheer en valorisatie) inzake digitale archieven. De dienst participeert actief in verschillende Europese onderzoeksinfrastructuren (DARIAH, CESSDA, APEF, EOSC …). In de dienst ‘Digitale Archivering’ worden brainstorming, overleg, collegialiteit, initiatief en flexibiliteit aangemoedigd. Het is een kleinere dienst, maar met veel contacten en gesprekspartners en dit zowel binnen als buiten het Rijksarchief. De dienst biedt een unieke ervaring vermits deze een sleutelpositie bekleedt aan het kruispunt van het proces van juridische creatie en de evaluatie van de concrete toepassing ervan.
De werkplaats is Brussel. Het ARA bevindt zich op enkele minuten van het treinstation Brussel-Centraal (Ruisbroekstraat 2, 1000 Brussel). 
Zowel het ARA als KU Leuven bieden volgende bijkomende voordelen:
  • flexibele werkuren en werkomstandigheden in lijn met het beleid van beide partners van het project (telewerk, flexibel werkrooster …);
  • gratis openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer en/of fietsvergoeding in België;
  • voordelige hospitalisatieverzekering via het Rijksarchief en KU Leuven;
  • tussenkomst in sport- en cultuurabonnementen;
  • ondersteuning bij kinderopvang;
  • voordelen en interessante aanbiedingen via Belspo- en Fedplus.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Laura Drechsler (laura.drechsler@kuleuven.be) of dr. Johan Van der Eycken, diensthoofd ‘Dienst Digitale Archivering’ (johan.vandereycken@arch.be).

Het contract zal ingaan vanaf 1 september of 1 oktober 2024.

Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.
Er wordt verwacht dat u aan het sollicitatiedossier toevoegt:
 - een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst);
 - een motivatiebrief die beschrijft waarom u een geschikte kandidaat bent voor de functie en een idee geeft van uw onderzoeksplan voor het doctoraat. 
Gelieve bij het opstellen van deze documenten rekening te houden met de opdracht over de twee instellingen heen. 
KU Leuven en het ARA willen een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking. Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via de respectievelijke mailadressen diversiteit.HR@kuleuven.be en personeelsdienst@arch.be. 

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal (50% CiTiP) en Vacature SW10/11 (50% Rijksarchief)
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-05-02
Uiterste sollicitatiedatum
2024-06-20 23:59 (Europe/Brussels)
2024-06-20 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken