KU Leuven

Doctoraatsonderzoek in de literatuurwetenschap: Literaire opvoeding in West-Europa (1880-1940): Literatuur in programma’s voor volwassenenonderwijs in België

2024-08-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het MDRN onderzoekslab en de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies van de KU Leuven zijn op zoek naar een doctoraatsonderzoeker voor een vierjarig doctoraatsproject over de rol en functie van literatuur in programma’s voor volwassenonderwijs in Vlaanderen (en eventueel ook Brussel en Wallonië). Het onderzoeksproject maakt deel uit van een grootschalig onderzoeksprogramma over literatuur en onderwijs in West-Europa tussen 1880 en 1940.
MDRN staat bekend om zijn expertise op het domein van het Europese modernisme in de meest ruime zin. Het is een uniek onderzoekscollectief dat een comparatieve benadering van literatuur hoog in het vaandel voert en onderzoekers samenbrengt met verschillende talige en disciplinaire achtergronden. MDRN vormt een stimulerende omgeving voor jonge onderzoekers, die er zelfstandig hun eigen onderzoek kunnen uitvoeren en tegelijk kunnen profiteren van een op samenwerking gerichte manier van werken.
We maken deel uit van de Faculteit Letteren van de KU Leuven, een brede universiteit met een sterk onderzoeksprofiel, in het hart van België en Europa.

Website van de eenheid

Project

Literatuur in programma’s voor volwassenenonderwijs (1880-1940)
‘Literatuur in programma’s voor volwassenenonderwijs (1880-1940)’ is een doctoraatsproject dat deel uitmaakt van het overkoepelende onderzoeksprogramma Learning Modern Literature: Literary Education in Western Europe (1880 – 1940), dat wordt gefinancierd door de Onderzoeksraad van de KU Leuven en wordt gesuperviseerd door de professoren Anke Gilleir, David Martens, Bart Van den Bossche en Pieter Verstraeten (tevens projectcoördinator). Het programma wil de complexe interacties onderzoeken tussen de wereld van de school en de wereld van de moderne literatuur in continentaal West-Europa vanuit een literair-historisch perspectief. Zo wil het inzicht verwerven in de institutionele en ideologische ontwikkeling van literaire opvoeding in verschillende Europese landen (met een focus op België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland) en in de vele vormen van transnationale circulatie op dat domein. Belangrijke onderzoeksvragen zijn: hoe werd literatuur en literair lezen in de praktijk gebracht in verschillende educatieve contexten? Welke verschillende betekenissen en functies werden er in educatieve contexten als de school toegekend aan literaire teksten? Welke rol speelde literaire opvoeding in het tot stand komen van nieuwe literaire praktijken en discoursen? Hoe werd in de romans en gedichten van die tijd gekeken naar en gereflecteerd op schoolse literaire opvoeding? Samenvattend: het programma wil kennis verwerven over de toenmalige rol van literatuur als een van de hoekstenen van een schoolsysteem in volle expansie. 
Het project ‘Literatuur in programma’s voor volwassenenonderwijs (1880-1940)’ onderzoekt de rol die literatuur speelt in verschillende initiatieven voor onderwijs aan volwassenen in Vlaanderen (en optioneel ook in Brussel en Wallonië). Dergelijke programma’s kwamen op aan het eind van de negentiende eeuw en werden populair over gans Europa. Beroemde modellen zijn de University Extension Programs in het VK en de Universités Populaires in Frankrijk, die dienden als inspiratiebron voor gelijkaardige initiatieven in andere landen. Hoe verschillend die initiatieven ook waren, ze hadden met elkaar gemeen dat ze een sterke sociale insteek hadden, gericht waren op de emancipatie van verschillende sociale groepen (zoals arbeiders of vrouwen) én dat literatuur in die programma’s alomtegenwoordig was. Dit onderzoek wil de rol van literatuur in die programma’s nader onderzoeken, alsook de impact die de nieuwe pedagogische praktijken hadden op literaire opvoeding, op gangbare ideeën over het schrijven en lezen van literatuur en op de literaire canon in deze turbulente historische periode.

Profiel

  • Je hebt een masterdiploma in de Literatuurwetenschap (of vergelijkbaar), je spreekt en schrijft vlekkeloos Nederlands en beheerst Engels op een academisch niveau. Een goede passieve kennis van het Frans is optioneel, maar een pluspunt.
  • Je hebt een passie voor literatuur en lezen en bent gemotiveerd om een voortreffelijke onderzoeker te worden in het domein van de literaire en culturele studies. 
  • Je bent geïnteresseerd in de historische relaties tussen literatuur en opvoeding en in de literatuur en cultuur van de modernistische periode in Europa.
  • Je bent bereid om over je onderzoek te communiceren op wetenschappelijke conferenties en in wetenschappelijke publicaties. Beschik je ook over de vaardigheden om je bevindingen te communiceren aan een breder publiek (via de pers, op sociale media), dan is dat zeker een pluspunt.
  • Je bent bereid om minstens drie of vier dagen per week op de campus te werken.
  • Je werkt graag in team en wil een actieve rol opnemen in het onderzoeksprogramma, in het MDRN onderzoekslab en in de Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Culturele Studies. Als doctoraatsstudent neem je ook deel aan het programma van de doctoraatsopleiding. Daarnaast kan er gevraagd worden om een specifiek deel van je tijd te besteden aan taken in verband met onderwijsondersteuning.

Aanbod

We bieden een voltijdse betrekking als doctoraatsbursaal (BAP) voor vier jaar in een intellectueel uitdagende en collaboratieve omgeving. De aanstelling is in eerste instantie voor 1 jaar. Na een positieve academische evaluatie wordt deze periode eenmalig verlengd met nog eens 3 jaar. Een budget voor onderzoeksgerelateerde kosten (zoals reiskosten) wordt ter beschikking gesteld. Meer informatie over de sollicitatieprocedure, de bezoldiging, en de werkvoorwaarden aan de KU Leuven vind je op https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/academisch-personeel/academic-staff-research-education-informatie 

Interesse?

Contacteer Prof. Dr. Pieter Verstraeten (pieter.verstraeten@kuleuven.be) voor meer informatie. 

Kandidaten worden verzocht hun sollicitatiedossier in te dienen in het Engels. Dat dossier bestaat uit: 

(1) een CV, met daarin een lijst van gevolgde vakken en behaalde scores in de bachelor- en de masteropleiding, 

(2) een motivatiebrief die ingaat op je kwaliteiten en je motivatie voor dit specifieke doctoraatsonderzoek, 

(3) een schrijfvoorbeeld (een gepubliceerd artikel, een fragment uit een bachelor- of masterscriptie, …), 

(4) contactinformatie van twee referenten (vergezeld van informatie over jouw relatie met deze personen).

Interviews met de sollicitanten worden ingepland op 3 september. Kandidaten die voor het interview zijn geselecteerd worden daarvan op de hoogte gebracht tegen 21 augustus. De voorziene begindatum van het doctoraatsonderzoek is 1 oktober 2024.

Je kunt solliciteren voor dit doctoraatsproject tot 15 augustus 2024 via de online sollicitatietoepassing van de KU Leuven.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsonderzoek in de literatuurwetenschap: Literaire opvoeding in West-Europa (1880-1940): Literatuur in programma’s voor volwassenenonderwijs in België
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-27
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-15 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever