KU Leuven

Doctoraatsstudent ‘De legitimiteit van bestuurlijke hervormingen en innovatie in de publieke sector’

2024-11-25 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven is een internationaal georiënteerd en interdisciplinair onderzoeksinstituut dat zich toespitst op verschillende aspecten van public governance. Zowel fundamenteel als toegepast onderzoek behoren tot onze onderzoeksactiviteiten, met aandacht voor theorie, empirie en praktijk. Het is de missie van het IO om kennis en inzicht te verwerven over politiek, bestuur en beleid van overheden en dit op lokaal, regionaal, federaal, Europees en internationaal niveau.
Website van de eenheid

Project

Het Instituut voor de Overheid heeft een positie voor een doctoraatsbursaal binnen een Europees onderzoeksproject over de democratische verankering van bestuurlijke hervormingen.
Hervorming van en innovatie in de publieke sector zijn essentieel voor hoogwaardige en veerkrachtige overheidsdiensten. Een (reëel of vermeend) gebrek aan hervorming van de overheidsadministratie kan de legitimiteit van de overheid ondermijnen omdat ze niet in staat is om aan de behoeften van de burgers te voldoen, of omdat ze de overheidsfinanciën aantast. Dit maakt de overheid kwetsbaar.

Bestuurlijke hervormingen zijn ook een bron van betwisting. Het technocratische karakter van veel hervormingen en innovaties heeft geleid tot bezorgdheid over het democratische karakter van dergelijke hervormingen. De inhoud van innovaties (technologische en andere) kan in strijd zijn met sommige basisprincipes van de democratische samenleving (gelijke behandeling, rechtsstaat, bescherming van minderheden). De manier waarop hervormingen en innovaties worden ontworpen en uitgevoerd kan de legitimiteit van dergelijke hervormingen ondermijnen. Als gevolg hiervan ligt de publieke sector onder vuur. Illiberale tendensen dreigen de democratische waarden van bureaucratieën te ondermijnen. Populistische politiek daagt goedbedoelde hervormingen van het openbaar bestuur uit, maar wijst ook op blinde vlekken in hervormingsideeën.
Dit betekent dat er twee grote risico's zijn. Het ene is dat vernieuwers en hervormers in de publieke sector hervormingen ontwerpen die niet werken of delen van de bevolking buiten de boot laten vallen. Het andere risico is dat hervormingen waarvan de effectiviteit bewezen is, door grote delen van het publiek niet als legitiem worden gezien.

Taken zijn:
  • Schrijven van een doctoraatsproefschrift in de Sociale Wetenschappen aan het Instituut voor de Overheid, Faculteit SocialeWetenschappen (promotor Prof. S. Van de Walle; co-promotor prof. T. Steen)
  • Communiceren met en coördineren tussen de leden van het Europese onderzoeksteam;
  • Vertegenwoordigen van het Leuvens onderzoeksteam op bijeenkomsten van het Europese onderzoeksconsortium en bijdragen aan het managen van en rapporteren over het project;
  • Contacten leggen met overheidsorganisaties met het oog op dataverzameling,
  • Ontwerpen van het onderzoek, verzamelen en analyseren van data, communiceren van resultaten;
  • Schrijven van academische papers en deze indienen bij peer-reviewed tijdschriften;
  • Deelnemen aan de internationale onderzoeksgemeenschap via presentaties op conferenties;
  • Communiceren over resultaten richting het bredere publiek en richting overheden;
  • Occasioneel begeleiden van meesterproeven en ondersteuning bieden in het onderwijs.

Profiel

U heeft een masterdiploma (of behaalt dit binnenkort) in de bestuurskunde, politieke wetenschap, sociologie, economie of management.
U heeft een brede kennis van en affiniteit met het vakgebied bestuurskunde, en interesse in de publieke sector. U beschikt over goede sociaal-wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Er zal worden voorzien in training.
Kandidaten dienen zich te hebben onderscheiden tijdens de studies (min. 'onderscheiding'), en dienen affiniteit met empirisch onderzoek aan te tonen door bij voorbeeld een masterproef, eventuele publicaties, onderzoeksplannen, of andere projecten. U heeft goede communicatieve en administratieve vaardigheden, en bent in staat uw resultaten te communiceren naar verschillende actoren, bij voorkeur in meerdere talen. U bent bereid enkele maanden in het buitenland te verblijven voor training. Voor kandidaten die niet in België wonen, is verhuizen naar België essentieel.

Aanbod

-Voltijdse positie voor een doctoraatsbursaal voor 1 jaar, te verlengen, mits positieve evaluatie tot een totaal van 4 jaar. Startdatum is 1 februari 2025. Studenten die in januari afstuderen worden aangemoedigd zich kandidaat te stellen.
-Het nettobedrag van een doctoraatsbeurs bedraagt 100% van het salaris van een assistent met dezelfde kwalificatie, leeftijd en 
gezinstoestand.
-Een inspirerende en uitdagende internationale en academische omgeving aan een leidende Europese onderzoeksuniversiteit.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Steven Van de Walle, tel.: +32 16 32 00 77, mail: steven.vandewalle@kuleuven.be.

Toe te voegen aan de sollicitatie: een CV, een motivatiebrief, een ‘writing sample’ (eerdere paper, thesis), en de naam en contactgegeven van twee referentiepersonen (alles in het Engels). De eerste ronde interviews met de kandidaten op onze shortlist zullen plaatsvinden op 10 en 11 December 2024.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsstudent ‘De legitimiteit van bestuurlijke hervormingen en innovatie in de publieke sector’
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-10-19
Uiterste sollicitatiedatum
2024-11-25 23:59 (Europe/Brussels)
2024-11-25 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant