KU Leuven

Onderzoek naar de wisselwerking tussen de structuur van de metagemeenschap en de samenstelling van synthetische darmmicrobiële gemeenschappen

2024-09-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Laboratorium voor Microbiële Systeembiologie is op zoek naar een gemotiveerde PhD-student die geïnteresseerd is in de darmmicrobiële ecologie. Het laboratorium maakt deel uit van de eenheid Moleculaire Bacteriologie van het Rega Instituut en gebruikt systeembiologische methoden om de structuur en dynamiek van microbiële gemeenschappen te onderzoeken. Het doctoraat zal worden ingebed in een Marie Curie Doctoral Network, HoloGen, dat zich richt op gastheer-microbiota-interacties vanuit een hologenomisch perspectief.
Website van de eenheid

Project

Het menselijke darmmicrobioom is een complex ecosysteem dat bestaat uit honderden soorten die met elkaar en met de gastheer interageren. De samenstelling ervan wordt niet alleen bepaald door soortinteracties en gastheerkenmerken, maar ook door de omgeving van de gastheer, in het bijzonder zijn sociale netwerk. In dit project willen we bestuderen hoe de wisselwerking tussen lokale omstandigheden en het sociale netwerk de microbiota van de gastheer vormt. Hiervoor zijn we van plan sociale netwerken in vitro na te bootsen, om de lokale omstandigheden, migratiesnelheden en de structuur van het netwerk volledig te beheersen. We zullen ook met eerder opgerichte synthetische darmgemeenschappen werken om onze observaties beter in een wiskundig model te kunnen weergeven. Een dergelijk model zal voorspellingen en de verkenning van aanvullende scenario's mogelijk maken. Om dit project uit te voeren, zal de succesvolle kandidaat toegang hebben tot state-of-the-art anaërobe kweekapparatuur.


Profiel

De kandidaat moet een gedegen achtergrond hebben in de microbiologie en moleculaire biologie, zelfstandig kunnen werken en gepassioneerd zijn door microbiële ecologie. Ervaring met anaërobe kweektechnieken, flowcytometrie, 16S rRNA-gensequencing of wiskundige modellering is een pluspunt. Kandidaten moeten beschikken over een masterdiploma in de microbiologie, moleculaire biologie, biowetenschappen of (bio)chemische technologie, biotechnologie of gelijkwaardig met minstens onderscheiding, behaald uiterlijk in september 2024. Een bewijs van beheersing van de Engelse taal is een vereiste.

Aanbod

  • inschrijving aan een van de beste universiteiten in Europa
  • spannende onderzoeksomgeving
  • inbedding in een Europees (Marie-Curie) opleidingsnetwerk  
  • competitief salaris

Interesse?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karoline Faust (karoline.faust@kuleuven.be).

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Onderzoek naar de wisselwerking tussen de structuur van de metagemeenschap en de samenstelling van synthetische darmmicrobiële gemeenschappen
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-04
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-15 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken