KU Leuven

Onderzoeksexpert in Astronomische Instrumenten

2024-10-14 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Instituut voor Sterrenkunde aan de KU Leuven is een jonge en levendige onderzoekseenheid. Het instituut maakt deel uit van het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde, dat onderzoek verricht in talrijke domeinen van de moderne natuurkunde. Het departement is onderdeel van de Groep Wetenschap en Technologie. Het instituut biedt uitstekende computer- en technische infrastructuur. De onderzoekomgeving betrekt, stimuleert en ondersteunt meer dan 100 onderzoekers. Onderzoeksprojecten bestrijken een breed scala aan onderwerpen.

Het Instituut voor Astronomie is een partner in een belangrijk aantal van internationale netwerken en onderzoeksprojecten die astronomische telescopen en instrumenten ontwikkelen voor ruimtetelescopen en internationale grondobservatoria. Twee projecten zijn van specifieke relevantie voor deze functie: de ESA Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey (ARIEL) werd in maart 2018 geselecteerd als de vierde middelgrote (‘M-klasse’) missie in ESA's Cosmic Vision 2015–25 plan. Het werd aangenomen in november 2020 en is momenteel in ontwikkeling. De lancering wordt geschat op 2029, wanneer de telescoop in een L2-orbit zal worden gestuurd. METIS is een van de eerste lichtinstrumenten van de E-ELT, met verwachte eerste licht in het midden van 2029. De E-ELT is gelegen op Cerro Armazones in de Atacama-woestijn in Chili.
Website van de eenheid

Functie

De initiële opdracht voor deze geadverteerde functie zal directe ondersteuning bieden aan de ARIEL-ruimtemissie van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) en het METIS-instrumentproject van de European Southern Observatory (ESO) voor de Europese Extremely Large Telescope. (E-ELT).
Voor ARIEL zal de succesvolle kandidaat het internationale kalibratieteam van onderzoekers leiden bij het plannen van de instrumentprestaties en kalibratietests, het coördineren en uitvoeren van de tests, het analyseren van de gegevens, het verifiëren van technische en wetenschappelijke vereisten, en het in gebruik nemen van ARIEL in de ruimte.
Voor METIS zal de succesvolle kandidaat de leiding nemen in de prestatieverificatie en kalibratie tijdens de assemblage, integratie en verificatie (AIV) campagne van het instrument in de NOVA-faciliteiten in Leiden. Dit omvat de planning, scripting, uitvoering en analyse van de tests, in nauwe samenwerking met de METIS AIV-manager en de verschillende AIV-teamleden binnen het METIS-consortium dat zich uitstrekt over Europa, het VK en Taiwan.
De succesvolle kandidaat zal ook bijdragen aan de verdere strategie en ontwikkeling van de instrumentatiegroep binnen het instituut. Dit kan worden bereikt door onafhankelijk onderzoek, begeleiding van studenten, gespecialiseerde onderwijsondersteuning in het masterprogramma, het organiseren van workshops en bijeenkomsten, zowel intern als voor een internationaal publiek. De succesvolle kandidaat zal deelnemen aan studie-samenwerkingen voor toekomstige instrumenten en ruimtetelescopen die de volgende generatie van instrumentatie-activiteiten binnen het instituut zullen definiëren.

Profiel

  • PhD in sterrenkunde, natuurkunde of een gerelateerde discipline
  • Sterke staat van dienst in hoogwaardig, onafhankelijk onderzoek en uitstekende technische vaardigheden, relevant voor de ARIEL- en METIS-projecten.
  • Aantoonbare uitmuntendheid in het karakteriseren en kalibreren van state-of-the-art astronomische instrumenten, integrale veldspectroscopie en laagresolutiespectroscopie in het midden-infrarood, en eerdere ervaring in het kalibreren en in gebruik nemen van astronomische ruimtemissies.
  • Uitstekende expertise in (hoogcontrast) beeldvorming, affiniteit met de ARIEL ruimtemissie en het METIS-instrument.
  • Bewijs van een goed onderzoeksnetwerk en internationale samenwerkingen.
  • Samenwerkingsethos, positieve houding en uitstekende interpersoonlijke vaardigheden
  • Bewezen toewijding aan persoonlijke ontwikkeling
  • Aanbod

    • Voltijdse functie met contract van onbepaalde duur in de categorie van onderzoekskader ('OZK’)
    • Aantrekkelijk salaris, inclusief jaarlijks vakantiegeld, eindejaarsbonus, groepsverzekering, ecocheques, een ruim aantal verlofdagen, gratis hospitalisatieverzekering en tal van andere voordelen
    • Unieke kans om te werken in een stimulerende, diverse en dynamische omgeving, waar onderzoek wordt gedreven door een jonge en sterke gemeenschap van promovendi, postdocs en professoren
    • Breder gezien, zal je aan de KU Leuven kunnen genieten van de culturele rijkdom en diversiteit van een grote en prestigieuze instelling, gelegen in een prachtige historische stad in het hart van België en Europa.

    Meer informatie

    Arbeidsvoorwaarden

    Interesse?

    Meer informatie is te verkrijgen bij de heer Bart Vandenbussche, tel.: +32 16 32 75 31, mail: bart.vandenbussche@kuleuven.be of prof. dr. Hans Van Winckel, tel.: +32 16 32 70 32, mail: hans.vanwinckel@kuleuven.be.

    KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

    Informatie over de vacature

    Functienaam
    Onderzoeksexpert in Astronomische Instrumenten
    Werkgever
    Locatie
    Oude Markt 13 Leuven, België
    Gepubliceerd
    2024-10-01
    Uiterste sollicitatiedatum
    2024-10-14 23:59 (Europe/Brussels)
    2024-10-14 23:59 (CET)
    Soort functie
    Baan opslaan

    Meer vacatures bij deze werkgever

    Over de werkgever

    KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

    De pagina van de werkgever bekijken

    Dit vind je misschien ook interessant