KU Leuven

PhD scholarship ‘Katholieke identiteitsconstructie en historische visies op LGBTQ+’

2024-09-30 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

KU Leuven Faculty of Theology and Religious Studies is op zoek naar een voltijdse doctoraatsbursaal voor het onderzoeksproject ‘Processen van agency, negotiatie en identiteitsconstructie (PANIC): Geleefde religie en LGBTQ+ in relatie tot katholieke normen en praktijken in Europa vanuit historische, ethische en praktisch-theologische perspectieven.’ Dit project wordt begeleid door Dries Bosschaert, Annemie Dillen en Nenad Polgar.
Website van de eenheid

Project

Op 28 december 2023 werd de zegening van same-sex-koppels in de Rooms-katholieke kerk toegelaten door het Vaticaanse dicasterie voor de Geloofsleer. De Belgische bisschoppen maakten een jaar eerder eenzelfde statement. Dit leidde tot vele reacties, van zeer enthousiast tot zeer kritisch. Telkens weer worden visies over katholieke identiteit in relatie tot LGBTQ+-thema’s bediscussieerd. Op individueel vlak construeren katholieken hun religieuze identiteit in dialoog met visies op LGBTQ+ in kerk en samenleving. Dit project focust op deze processen van negotiatie van iemands eigen religieuze identiteit in relatie tot LGBTQ+ thema’s binnen de Rooms-katholieke kerk in cross-cultureel perspectief (België, Frankrijk, Nederland, Kroatië). Verschillende data zullen geanalyseerd worden: interviews, historische en hedendaagse normatieve bronnen en sociale media. Op die manier beoogt het project om licht te werpen op epistemologische vragen omtrent de constructie van identiteit en agency, herinnering en herinneringsgemeenschappen en culturele interacties en zal het ingaan op de ingewikkelde relatie tussen individuele religieuze identiteit en sociale instituties, kerkgemeenschappen en maatschappelijke context.

Deze doctoraatspositie past binnen de historische onderzoekslijn van dit project en richt zich in het bijzonder op het analyseren van historische bronnen, het historisch contextualiseren van individuele herinneringen en deze van herinneringsgemeenschappen en op de rol van LGBTQ+-gerelateerde thema’s in processen van religieuze identiteitsvorming in het verleden.

Profiel

Je hebt een passie voor (kerk)geschiedenis en theologie of religiewetenschappen, hebt sterke academische kwaliteiten en behaalde een masterdiploma (of staat op het punt dat te behalen) in de Theologie en Religiewetenschappen, in de Geschiedenis of een vergelijkbare studie met een sterke historische of sociologische/antropologische dimensie.

Je behaalde/behaalt je masterdiploma met goede resultaten en voldoet aan de voorwaarden om toegelaten te worden tot het doctoraatsprogramma van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen https://admin.kuleuven.be/rd/doctoraatsreglement/en/phdregulation-trs#section-3)?

·       Je hebt interesse in intellectuele, religieuze en sociale geschiedenis.

·       Je hebt ervaring met archiefonderzoek en oral history (kwalitatieve onderzoeksmethoden) of wil je hierin bijscholen.

·       Je kan zelfstandig werken, hebt zin voor verantwoordelijkheid en neemt initiatief.

·       Je spreekt en schrijft vlot in het Engels. Een actieve en passieve kennis van het Nederlands, Frans en/of Kroatisch is van grote meerwaarde.

·       Je hebt nog niet gewerkt in het statuut van doctoraatsbursaal.

De succesvolle kandidaat zal 

  • Werken aan de voorbereiding en verdediging van een doctoraatsproefschrift op basis van publicaties binnen het project.
  • Wetenschappelijke artikelen die verband houden met het onderzoeksproject publiceren.
  • Het onderzoek op congressen in binnen- en buitenland presenteren.
  • Nauw samenwerken met de andere doctoraatsonderzoekers binnen dit project.
  • Bijdragen aan aan de organisatie van evenementen, activiteiten en andere taken in verband met het project en het onderzoek (workshops, bijeenkomsten met projectpartners)
  • Indien de kandidaat in aanmerking komt, één aspirant-aanvraag indienen bij het FWO.
  • Ondersteunt de promotor met een beperkt pakket van onderwijs- en onderzoekondersteunende taken binnen de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven. 

Aanbod

We bieden een voltijdse doctoraatsbeurs voor een periode van één jaar. De beurs is hernieuwbaar, na positieve evaluatie, tot een termijn van maximaal vier jaar.

De voorziene startdatum is 1 november 2024 of zo spoedig mogelijk nadien.

Je maandelijkse beurs wordt berekend volgens de beursbedragen voor doctoraatsbursalen in de barema’s voor het Bijzonder Academisch Personeel.

Je verricht onderzoek in een dynamische en stimulerende werkomgeving aan de KU Leuven.

Interesse?

Je sollicitatiedossier bestaat uit:

- een motivatiebrief

- je cv met gedetailleerde informatie over je studieresultaten in bachelor en master

- een onderzoeksgebaseerde tekst van jouw hand (bv. een wetenschappelijk artikel, een hoofdstuk van je masterproef)

De selectiecommissie, bestaande uit de promotoren van het project, zal tegen 6 oktober 2024 een eerste selectie maken. In geval van selectie, zal een kort interview plaatsvinden.

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Dries Bosschaert, tel.: +32 16 32 38 40, mail: dries.bosschaert@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
PhD scholarship ‘Katholieke identiteitsconstructie en historische visies op LGBTQ+’
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-09-13
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-30 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-30 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken