Vælg din region

Vælg den region, der bedst passer til din placering eller dine præferencer.

Vælg dit webstedssprog

Denne indstilling styrer sproget for brugergrænsefladen, inklusive knapper, menuer og al tekst på webstedet. Vælg dit foretrukne sprog for den bedste browsingoplevelse.

Vælg sprog for jobannoncer

Vælg de sprog for jobannoncer, du vil se. Denne indstilling afgør, hvilke jobannoncer der vises for dig.

KU Leuven

Doctoraatspositie: Met grote M: wiskunde in STEM-onderwijs versterken

2025-05-05 (Europe/Brussels)
Gem job

Om arbejdsgiveren

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

Besøg arbejdsgiverens side

LESEC is een centrum voor onderwijsonderzoek in STEAM (Science, Technology, Engineering, Architecture & Mathematics). Dit onderzoek is gericht op het leren en onderwijzen binnen alle STEAM disciplines en voor de verschillende onderwijsniveaus (basis-, secundair en hoger onderwijs, postuniversitaire vorming). Naast een diepgaand inzicht in leer-, ondersteunings- en onderwijsprocessen, wil LESEC ook streven naar een inbedding van de bevindingen uit dit onderzoek in de onderwijspraktijk, zowel binnen als buiten de universiteit.
Binnen LESEC en binnen de onderzoeksgroepen iSTEM-didactiek (Faculteit Ingenieurswetenschappen) en Wiskunde-didactiek (Departement Wiskunde) is een doctoraatspositie beschikbaar, die gericht is op het versterken van de wiskunde binnen geïntegreerd STEM-onderwijs.

Website van de eenheid

Project

Voor leerlingen in het secundair onderwijs is de praktische relevantie van wiskunde niet altijd duidelijk. Een mogelijke manier om de waarde van wiskunde duidelijk te maken, is door STEM-onderwijs, waarin leerlingen hun wiskundige kennis (in combinatie met wetenschappelijke en technische vaardigheden) gebruiken om reële problemen op te lossen. Helaas blijft de wiskunde component in dergelijke STEM-projecten vaak relatief bescheiden, waarbij wiskunde vaak wordt gereduceerd tot rekenvaardigheid. STEM-projecten waarin ook een dieper conceptueel begrip van wiskunde wordt gebruikt en gepromoot, ontbreken grotendeels. Dit doctoraat wil STEM-leerkrachten uitrusten met instrumenten en vaardigheden om de wiskundige component in STEM-projecten te versterken.
Het eerste doel van het doctoraat omvat het doorontwikkelen en valideren van een instrument om te evalueren in welke mate een STEM-project verschillende types wiskundige vaardigheden bevordert  (bv. procedurele vaardigheden, conceptueel begrip, adaptief redeneren). Hiertoe wordt een reeds bestaand prototype-instrument doorontwikkeld en toegepast op bestaande STEM-projecten en wordt de validiteit en betrouwbaarheid van het instrument wordt gedocumenteerd (o.a. interbeoordelaarsbetrouwbaarheid). In een tweede stap wordt, onder meer gebaseerd op de inzichten verkregen uit de toepassing van het evaluatieinstrument en uit de literatuur, een professionaliseringstraject ontwikkeld om STEM-leerkrachten te helpen bij het integreren van diepgaande wiskunde in hun STEM-projecten. Hiertoe wordt onder meer een inspiratielijst gemaakt die wiskundige eindtermen koppelen aan mogelijke STEM-projectontwerpen en leerinhouden uit andere STEM-vakken. De laatste fase van het project omvat een evaluatie van de impact die deelname aan dit traject heeft op de houding en vaardigheden van leerkrachten met betrekking tot de integratie van wiskunde in STEM-onderwijs en hoe deze attitudes zich vertalen in hun onderwijspraktijken. 

Profiel

Wij zoeken een sterk gemotiveerde, enthousiaste, gedreven en leergierige onderzoeker die gedreven is om toegepast onderwijskundig onderzoek te voeren over STEM-onderwijs in Vlaanderen.
Kandidaten hebben:
•een Masterdiploma in de (industriële) (bio-) Ingenieurswetenschappen of in de Wiskunde of een Educatieve Master in wetenschappen en technologie, behaald met minstens onderscheiding. Ook studenten die dit academiejaar dit diploma zullen behalen, komen in aanmerking.
• Een goede kennis van wiskunde op niveau van 1e bachelorvakken binnen de wetenschappen of ingenieurswetenschappen
• affiniteit met en interesse in STEM in het secundair onderwijs. Een diploma lerarenopleiding en/of ervaring in (STEM-)onderwijs is een pluspunt.
• heel goede kennis van Nederlands en Engels, zowel geschreven als gesproken
• kennis van statistische analyses en/of kwalitatieve onderzoeksmethodes, of grote bereidheid zich hier snel in in te werken
• goede onderzoeksvaardigheden, en het engagement om zich snel in de gepaste onderzoeksmethodieken en ICT-toepassingen in te werken
• goede communicatievaardigheden, nodig voor een vlotte samenwerking met leerkrachten en collega-onderzoekers en presentaties op nationale en internationale fora
• zin voor initiatief
• een stevige dosis zelfstandigheid. Je komt terecht in een team dat klaarstaat met advies, maar het doctoraat is wel jouw persoonlijk lange termijn project. 
Als doctoraatsstudent doorloop je een doctoraatsopleiding aan de Arenberg Doctoral School waarin je de tijd en ruimte krijgt om bij te leren en onderzoeksexpertise te ontwikkelen, op maat van specifieke noden en interesses. Ook een beperkte onderwijsopdracht behoort tot het takenpakket.

Aanbod

Een voltijdse aanstelling met een competitief salaris als doctoraatsbursaal, leidend tot een doctoraat in de Ingenieurswetenschappen en/of Wiskunde. In principe is er financiering beschikbaar voor een doctoraatstraject van vier jaar (mits gunstige evaluatie na 1 jaar).
Startdatum: 1 september 2025 (of af te spreken in onderling overleg).

Interesse?

Heb je interesse in het project en herken je je in een aantal van deze kenmerken? Bezorg ons dan via de online sollicitatiepagina je CV en motivatiebrief, de elektronische versie (mogelijks nog ‘in revision’) van een recent onderzoeksproject (vb. masterproef, wetenschappelijke publicatie, etc.), je bachelor- en masterdiploma transcripts en de namen van twee referenties.

Indien je heel veel interesse hebt in deze vacature, maar vrees je niet te voldoen aan de gevraagde competenties, neem dan zeker contact op. Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. ir. Hanne Deprez, tel.: +32 16 32 86 26, mail: [email protected] of prof. dr. Jeroen Lavrijsen, tel.: +32 16 32 04 53, mail: [email protected].

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Jobbeskrivelse

Titel
Doctoraatspositie: Met grote M: wiskunde in STEM-onderwijs versterken
Arbejdsgiver
Beliggenhed
Oude Markt 13 Leuven, Belgien
Publiceret
2025-04-09
Ansøgningsfrist
2025-05-05 23:59 (Europe/Brussels)
2025-05-05 23:59 (CET)
Jobtype
Gem job

Flere job fra denne arbejdsgiver

Viser job i Engelsk, Tysk, Fransk, Hollandsk Skift indstillinger