Binnen het departement Biosystemen van de KU Leuven (België) voert het Centrum Huisdierengenetica onderzoek uit in het domein van de genetica en genomica van landbouw- en gezelschapsdieren. We hebben momenteel een voltijdse PhD-positie om de fokkerij van schapen duurzamer te maken. Het onderzoek kadert binnen het project StrongSheep dat loopt in samenwerking met Diergezondheid Vlaanderen (DGZ Vlaanderen).
Website van de eenheid
Project
Het project StrongSheep wil de Vlaamse schapenhouderij duurzamer maken door te focussen op selectie naar een verhoogde resistentie tegen maag-darmparasieten, in combinatie met het behoud van de genetische diversiteit in onze lokale schapenrassen. Hiertoe worden innovatieve technologieën ontwikkeld, geoptimaliseerd en geïmplementeerd waarbij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van genomics gecombineerd worden met een IT-toepassing om op grote schaal data te verzamelen. De Vlaamse schapenhouderij heeft een verregaande professionalisering nodig om toekomstbestendig te zijn, aangezien schapen een belangrijke rol spelen in duurzaam landschapsbeheer en de valorisatie van graslanden.
Je onderzoek als doctoraatsonderzoeker zal zich richten op nieuwe technieken (nemabioom) om de wormdruk te bepalen en op het ontwikkelen van genomische tools om genetische diversiteit te monitoren om zo de selectie te ondersteunen.
Na afronding van het PhD-opleidingsprogramma heb je de vaardigheden verworven die nodig zijn voor een wetenschapper die klaar is voor de toekomst. Dit betekent dat je onder begeleiding van prof. Nadine Buys en dr. Steven Janssens samenwerkt met collega's (binnen en buiten het lab). We verwachten dat je deelneemt aan de dagelijkse activiteiten binnen de onderzoeksgroep en andere proeven of experimenten mee ondersteunt. Je wordt aangemoedigd om masterproefstudenten te begeleiden, deel te nemen aan nationale en internationale conferenties en je onderzoeksresultaten te verspreiden in wetenschappelijke publicaties.
Profiel
We zijn op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde doctoraatsonderzoeker die:
- in het bezit is van een Europese master (of equivalent) in de Bio-Ingenieurswetenschapen, Diergeneeskunde, Biomedische wetenschappen of gelijkaardig en die het diploma behaalde met onderscheiding (cum laude),
- kennis heeft van genetica en genomica van dieren en/of beschikt over bio-informatica kennis. Affiniteit met de fokkerij van dieren is een pluspunt,
- graag wil werken met dieren (ervaring is een pluspunt evenals vertrouwdheid met de fokkerij van dieren),
- in het bezit is van een FELASA B certificaat of bereid zijn dat te behalen,
- goed functioneert in een team,
- graag nieuwe technieken of methodieken leert,
- accuraat en zelfstandig kan werken,
- het Nederlands en Engels goed beheerst. Kennis van het Nederlands geniet de voorkeur omwille van de veelvuldige contacten met veehouders,
- beantwoordt aan de voorwaarden voor het starten van een doctoraat en het verwerven van een persoonlijke beurs (e.g. FWO fellowship: https://www.fwo.be/en/support-programmes/phd-fellowships/).
Aanbod
We bieden je een voltijdse PhD-positie voor 4 jaar, beginnend op 1 oktober 2025, mits positieve evaluatie door je PhD-commissie na 1 jaar.
De verloning gebeurt volgens de salarisschalen van de KU Leuven (https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/en/phd/phd-information#working-conditions ) waarbij je kan genieten van de goede sociale voorzieningen in België.
Je maakt deel uit van een gemotiveerd en samenwerkend onderzoeksteam, waar leden elkaars groei en ontwikkeling actief ondersteunen. Je kunt een stimulerende omgeving verwachten waarin je bijdrage wordt gewaardeerd en je ontwikkeling als onafhankelijk onderzoeker een gedeelde prioriteit is (https://www.biw.kuleuven.be/biosyst/a2h/CHGS/livestock-genetics).
De promotoren en het team zullen je ondersteunen om met succes een doctoraat te behalen via een degelijke wetenschappelijke opleiding aan een vooraanstaande universiteit.
Je zal je kennis in diergenomica en bio-informatica uitbouwen en ontwikkelen en hebt toegang tot moderne genomics-technieken. Je krijgt de kans om deel te nemen aan nationale en internationale congressen, om je eigen netwerk op te bouwen en om je resultaten te publiceren in gerespecteerde academische tijdschriften. Daarnaast krijg je loopbaanbegeleiding en word je aangemoedigd om soft skills te ontwikkelen via de Arenberg Doctoral School (https://set.kuleuven.be/phd)
Interesse?
Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Nadine Buys ([email protected]) of dr. Steven Janssens ([email protected]).
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.