Kies je regio

Selecteer de regio die het beste past bij je locatie of voorkeuren.

Kies je sitetaal

Deze instelling regelt de taal van de gebruikersinterface, inclusief knoppen, menu's en alle tekst op de site. Selecteer je voorkeurstaal voor de beste browse-ervaring.

Kies de talen voor vacatures

Selecteer de talen voor vacatures die je wilt zien. Deze instelling bepaalt welke vacatures aan jou worden getoond.

KU Leuven

PhD-positie: Verkenning van radiofrequentietechnologie als verwerkingsmethode binnen de insectenwaardeketen

2025-04-29 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De Research Group for Insect Production and Processing (IP&P) maakt deel uit van het Departement Microbiële en Moleculaire Systemen (M²S) en is gevestigd aan KU Leuven, Campus Geel, België. Ons onderzoek richt zich op de productie, verwerking en het gebruik van insecten voor humane voeding en diervoeder, als bron van biochemicaliën en als actoren in het opwaarderen van organische afvalstromen. We focussen op kennishiaten binnen de hele insectenwaardeketen en werken nauw samen met nationale en internationale onderzoeksgroepen en industriële partners. Deze vacature is gekoppeld aan een van de onderzoekslijnen van IP&P, die zich specifiek richt op de toepassing van bestaande en nieuwe (voedsel)verwerkingstechnologieën op matrices binnen de insectenwaardeketen en de evaluatie van hun impact op productkwaliteit, -veiligheid en -stabiliteit.
Website van de eenheid

Project

Naarmate de transitie naar een duurzame en circulaire economie versnelt, winnen industrieel gekweekte eetbare insecten aan belang voor de productie van voedsel, diervoeder en biochemicaliën. Door organische nevenstromen om te zetten in waardevolle biomassa, bieden insecten enorme mogelijkheden. Echter, om de productie van veilige, hoogwaardige en economisch haalbare insectenproducten te waarborgen, moeten verschillende uitdagingen worden aangepakt.

Onder toezicht van Prof. Dries Vandeweyer verkent dit doctoraatsproject radiofrequentietechnologie (RF) als een nieuwe verwerkingsmethode voor de insectenindustrie. RF-technologie is een dielectrische, volumetrische verwarmingsmethode die elektromagnetische golven gebruikt voor efficiënte hittebehandeling, drogen en decontaminatie. Hoewel het reeds wordt toegepast in de voedingsindustrie, blijft het potentieel voor insectenverwerking grotendeels onderbelicht. Dit onderzoek heeft tot doel de effectiviteit van RF-technologie te beoordelen bij het stabiliseren en decontamineren van insectgerelateerde matrices, waaronder kweeksubstraat, hele insecten, insectenproducten en frass (kweekresiduen), en draagt bij aan de optimalisatie van verwerkingstechnologieën voor de insectensector.

Het project zal zich richten op het onderzoeken en optimaliseren van RF-verwerking voor insectgerelateerde matrices, met gebruik van pilootschaal RF-apparatuur in de Insect Pilot Plant (KU Leuven, Campus Geel). Door procesparameters te verfijnen, zal het toepassingen verkennen voor organische nevenstromen, hele insecten (oa. larven van de zwarte soldaatvlieg (Hermetia illucens) en meelwormen (Tenebrio molitor)) en insectenproducten en frass. De impact van RF-verwerking op microbiologische veiligheid, stabiliteit en houdbaarheid zal worden geëvalueerd en vergeleken met benchmarktechnologieën zoals blancheren en hete lucht drogen. Door een combinatie van (fysico)chemische, microbiologische, nutritionele en organoleptische analyses beoogt het project RF-technologie te vestigen als een betrouwbare, schaalbare en efficiënte verwerkingsmethode voor insectenproducten.

Als PhD-onderzoeker zult u baanbrekend onderzoek verrichten in procestechnologie en insectenproductie, waarbij u nauw samenwerkt met Prof. Vandeweyer en collega's binnen en buiten de onderzoeksgroep. U zult een actieve rol spelen in de dagelijkse activiteiten van de onderzoeksgroep IP&P en de wetenschappelijke en technische vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om toekomstige uitdagingen in het veld aan te pakken. Uw onderzoek zal leiden tot een doctoraatsproefschrift dat verdedigd wordt aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven. Gedurende het doctoraatstraject zal u bachelor- en masterstudenten begeleiden, presentaties geven op nationale en internationale conferenties en uw bevindingen publiceren in wetenschappelijke tijdschriften, waarmee u bijdraagt aan de bredere academische en industriële gemeenschap.

Profiel

Ons team is op zoek naar een doctoraatsonderzoeker die aan de volgende vereisten voldoet:

  • U heeft een Masterdiploma met minstens onderscheiding in Biowetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen, Biotechnologie, Biologie, Biochemie, Chemie, Voedingstechnologie, Industriële wetenschappen of een gerelateerd vakgebied;
  • U bent zeer gemotiveerd om onderzoek te doen in een dynamische onderzoeksomgeving;
  • U heeft een sterke interesse in (voedsel)verwerkingstechnologie, (fysico)chemie en microbiologie;
  • U staat open voor het uitvoeren van experimenten met insecten, of heeft al ervaring op dat gebied;
  • U bent communicatief, creatief, leergierig en in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken;
  • U heeft goede communicatieve vaardigheden in geschreven en gesproken Engels;
  • U bent vaardig in Word, Excel, PowerPoint en Teams;
  • U bent bereid en komt in aanmerking om een persoonlijk PhD-mandaat aan te vragen (bv. FWO-doctoraatsbeurzen: https://www.fwo.be/en/support-programmes/all-calls/phd/phd-fellowship-strategic-basic-research/ of https://www.fwo.be/en/support-programmes/all-calls/phd/phd-fellowship-fundamental-research/).

Aanbod

Wij bieden u een fulltime PhD-positie voor 4 jaar, afhankelijk van een positieve evaluatie door uw doctoraatscommissie na jaar 1. De vergoeding is volgens de KU Leuven salarisschalen (https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/en/phd/phd-information#working-conditions) en omvat specifieke voordelen naast de sterke sociale ondersteuning in België.

Ons dynamisch team zal u ondersteunen tot het succesvol behalen van een doctoraat via een gedegen wetenschappelijke opleiding aan een hoog aangeschreven universiteit. U krijgt de mogelijkheid om deel te nemen aan nationale en internationale congressen en uw eigen netwerk op te bouwen, evenals om uw resultaten te publiceren in gerespecteerde academische tijdschriften. Daarnaast ontvangt u loopbaanbegeleiding en wordt u aangemoedigd om soft skills te ontwikkelen via de Arenberg Doctoral School (https://set.kuleuven.be/phd).

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. ing. Dries Vandeweyer, tel.: +32 14 72 13 42, mail: dries.vandeweyer@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
PhD-positie: Verkenning van radiofrequentietechnologie als verwerkingsmethode binnen de insectenwaardeketen
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2025-02-27
Uiterste sollicitatiedatum
2025-04-29 23:59 (Europe/Brussels)
2025-04-29 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Vacatures weergeven in Engels, Duits, Frans, Nederlands Instellingen wijzigen