Vrije Universiteit Brussel

Doctoraatsbeurs Biologie: evolutie van heterochiasmie en geslachtschromosomen

2023-10-10 (Europe/Brussels)
Save job

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel.

Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn. 

Voeg daarbij ons beginsel van vrij onderzoek - waarin zelfreflectie, een kritische houding en een open, creatieve geest rond wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal staan - en je hebt een universiteit die fundamenteel grensverleggend en pionierend is op het vlak van onderwijs en onderzoek. Kortom: de VUB ten voeten uit

De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van gelijkgestemde Europese universiteiten, allen klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden. 

2 - Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen, vakgroep Vakgroep Biologie, op zoek naar een doctoraatsbursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:

Vierjarige ERC gefinancierde PhD beurs over de evolutie van heterochiasmie en geslachtschromosomen in kikkers en andere organismen beschikbaar in het Ma-lab (https://www.wmalab.com) aan de Vrije Universiteit Brussel, gelegen in het hart van Brussel, België. 

Het Ma-lab is geïnteresseerd in hoe geslachtschromosomen evolueren en waarom het evolutionaire traject van geslachtschromosomen drastisch verschilt tussen eukaryoten. Geslachtsbepaling is bijvoorbeeld zeer labiel bij reptielen, amfibieën en vissen, maar zeer stabiel bij zoogdieren en de meeste vogels. We bestuderen de drijvende krachten achter de onderdrukking van recombinatie van geslachtschromosomen, de genomische signatuur en de evolutie en genomische basis van geslachtsbepaling en endosymbiontmanipulatie van de voortplanting van de gastheer. We integreren vergelijkende en functionele genomica, transcriptomica, moleculaire genetica, kunstmatige selectie en veldwerk om de genomische signatuur en genetische architectuur van seks te onthullen.

Onderwerp: Evolutie van heterochiasmie en geslachtschromosomen bij kikkers en andere organismen

Mannetjes en vrouwtjes kunnen zeer verschillende recombinatiepatronen en -snelheden hebben tijdens de meiose. Dergelijke heterochiasmie is extreem in veel kikkerlijnen, waarbij het ene geslacht voornamelijk recombineert in de buurt van telomeren en het andere geslacht gelijkmatige recombinatie vertoont over de chromosomen. Deze patronen komen echter niet altijd overeen met het heterogametische geslacht (de XY of ZW individuen). Seksueel dimorfisme in recombinatie kan een bijproduct zijn van mechanistische verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke meiose, of het kan adaptief zijn en geselecteerd zijn om nauwe koppeling van geslachtsbepalende allelen op het Y- of W-chromosoom te bevorderen. Geen van beide hypotheses kan echter geslachtsverschillen in recombinatie bij alle dieren adequaat verklaren. In verschillende lijnen kunnen geslachtsverschillen in recombinatie variëren in mate en richting, zelfs tussen nauw verwante soorten.

Het doel van dit project is om de evolutie en het genetische mechanisme van extreme heterochiasmie te onthullen en om de wisselwerking tussen extreme heterochiasmie, onderdrukking van geslachtschromosoomrecombinatie en evolutionaire dynamiek van geslachtschromosomen in verschillende kikkerlijnen te begrijpen, maar het kan zich ook uitstrekken van kikkers naar andere dieren plantenlijnen.
 

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden. 

3 - Profiel

Wat verwachten wij van jou?

Masterdiploma

Kandidaten met verschillende achtergronden zijn welkom om te solliciteren, maar we zijn vooral geïnteresseerd in personen met een sterke interesse in evolutie, genetica, cytogenetische en/of theoretische biologie en moleculaire biologie.

 • Je hebt geen werkzaamheden verricht in het kader van een mandaat als assistent bezoldigd ten laste van de werkingsmiddelen, gedurende meer dan 12 maanden (gecumuleerd).

VUB wil een weerspiegeling zijn van de maatschappij waar ieders talent wordt gewaardeerd, ongeacht het gender, geslacht, leeftijd, religie, huidskleur, migratieachtergrond, functiebeperking en de neurodiversiteit.

4 - Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 48 maanden, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 15-11-2023.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

OPGELET: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van jouw inschrijving als doctoraatsstudent aan de universiteit.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

 • Uitgebreide thuiswerkmogelijkheden, een telewerkvergoeding van 50 euro per maand OF een internetvergoeding van 20 euro per maand;
 • Een open informele werkomgeving met aandacht voor je work-life balance, een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling), sluiting tussen Kerstmis en Nieuwjaar, en 3 extra verlofdagen;
 • Een kosteloze hospitalisatieverzekering;
 • Maximale terugbetaling van woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en/of een fietsvergoeding;
 • Gevarieerde maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief;
 • Voordelige sportmogelijkheden, een gamma aan kortingen via Benefits@Work (in allerlei winkels, op vluchten, in tankstations, pretparken...) en Ecocheques;
 • Kinderdagverblijf vlak bij de campus, korting op vakantiekampen;
 • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via onze VUB-leerplatformen en opleidingen;
 • En tot slot: toffe collega's met een gezonde drive.

5 - Geïnteresseerd?

Spreekt deze functie je aan?

Stel je dan kandidaat, ten laatste op 10-10-2023, via jobs.vub.be, en laad volgende documenten op: 

 • je motivatiebrief;
 • je curriculum vitae;
 • je diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni).

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Prof. W.-J. Ma via wen-juan.ma@vub.be of 02/629.34.16. 

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be, en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Wil je meer info over EUTOPIA? Ga dan naar eutopia-university.eu, en kom meer te weten over ons Europees netwerk van universiteiten. 

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbeurs Biologie: evolutie van heterochiasmie en geslachtschromosomen
Locatie
Boulevard de la Plaine 2 Brussel, België
Gepubliceerd
2023-09-01
Uiterste sollicitatiedatum
2023-10-10 23:59 (Europe/Brussels)
2023-10-10 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Save job

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Saving Coral Reefs for Humankind King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) Leestijd: 4 min
...
Outsmarting Nature with Science to Improve Food Security King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) Leestijd: 5 min
Meer stories