KU Leuven

LINC - wetenschappelijk medewerker (100%) - onderzoek ‘veilig verblijf’

2024-04-30 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Binnen de Onderzoekseenheid Strafrecht en Criminologie groepeert het Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC) sinds 1 januari 2007 een zeventigtal professoren, assistenten en vrijwillig medewerkers die betrokken zijn bij criminologisch onderzoek en onderwijs.
Website van de eenheid

Functie

Het aanbod ‘veilig verblijf’ is een rechtstreeks gevolg van het Jeugddelinquentiedecreet op basis waarvan de gesloten begeleiding voor minderjarigen die een jeugddelict hebben gepleegd, en minderjarigen die door een verontrustende situatie een vorm van ‘geslotenheid’ of ‘beveiliging’ nodig hebben, van elkaar wordt gescheiden.  
Voor bepaalde VOS-jongeren, die niet langer in een gemeenschapsinstelling konden worden geplaatst, was er dus nood aan een nieuwe module die beveiliging bood: het veilig verblijf. 
Bij de toepassing van het veilig verblijf staat ‘veiligheid’ centraal. De aanleiding voor dit wetenschappelijke onderzoek hangt samen met de heersende onduidelijkheid over dit centrale, en aanverwante concepten en hun invulling: ‘veiligheid’, ‘beveiliging’, ‘geslotenheid’, etc. Met dit onderzoek willen we een zicht krijgen op de perceptie en beleving van ‘veiligheid’ (en aanverwante concepten) bij in hoofdzaak jongeren en begeleiders in een veilig verblijf. Wat zijn de verschillende dimensies van ‘veiligheid’ die bij deze twee groepen centraal staan, en wat is bepalend in die ervaring van ‘veiligheid’? Naast de invulling, beleving en ervaring van jongeren, begeleiders en hun voorzieningen zijn ook andere actoren uit beleid en praktijk betrokken op het veilig verblijf en andere, verwante trajecten en vormen van beveiliging. In dit onderzoek bevragen we ook deze actoren over hun invulling en benadering van veiligheid met betrekking tot het veilig verblijf.  

Profiel

  • Master in de Criminologische Wetenschappen of in andere Humane Wetenschappen, met goede studieresultaten.
  • U bent geïnteresseerd in jeugdcriminologie, jeugdrecht en jeugdzorg, en bent op de hoogte van het wetgevend kader en de ontwikkelingen op dit domein. 
  • U heeft een goede kennis van en aantoonbare interesse in wetenschappelijk onderzoek en de methodologie van het sociaal-wetenschappelijke onderzoek.
  • U heeft een actieve kennis van programma's voor de analyse van in hoofdzaak kwalitatieve data, zoals Nvivo. 
  • U bent een teamspeler, een gemotiveerde en enthousiaste collega, maar kan zich ook vastbijten in een thema en zelfstandig werken. 
  • Ervaring met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een pluspunt.

Aanbod

Wij bieden een aanstelling als voltijds wetenschappelijk medewerker (aanstellingsduur, mede afhankelijk ook van eventuele anciënniteit, van 1 jaar, voor de duur van het project, te beginnen op 1 september 2024). Het onderzoek verloopt via het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en u wordt voor de uitvoering van het onderzoek ingeschakeld in de Onderzoekslijn Jeugdcriminologie en Jeugdrecht van het Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen. 

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Stefaan Pleysier, tel.: +32 16 32 52 67, mail: stefaan.pleysier@kuleuven.be of prof. dr. Johan Put, tel.: +32 16 32 54 14, mail: johan.put@kuleuven.be.

Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
LINC - wetenschappelijk medewerker (100%) - onderzoek ‘veilig verblijf’
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-04-16
Uiterste sollicitatiedatum
2024-04-30 23:59 (Europe/Brussels)
2024-04-30 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant