Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal ENGINE (Tackling the EthNic Gap IN Higher Education)

2024-10-13 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond
De onderzoeksgroep Onderzoek naar Digitalisering, Diversiteit en Democratie (R4D, School van Sociale Wetenschappen) is op zoek naar een doctoraatsbursaal om de rol van etnische minderheidsstudenten organisaties in het bevorderen van een inclusief diversiteitsklimaat en het verkleinden van de etnische kloof te onderzoeken. Je wordt als doctoraatsbursaal in de onderzoeksgroep R4D aangesteld. R4D is een onderzoeksgroep van de Universiteit Hasselt (UHasselt) en maakt deel uit van de Facultaire School voor Sociale Wetenschappen. In haar interdisciplinair onderzoek focust R4D zich op drie grand challenges: Digitalisering, Diversiteit en Democratie en hierbij aansluitende thema's. Je werkt samen met prof. Dounia Bourabain en co-supervisor prof. Ilke Adam (VUB).

Functie-inhoud

Je doet een doctoraat in overeenstemming met de doelstellingen en activiteiten van het SBO project ENGINE (Tackling the Ethnic Gap in Higher Education). ENGINE is een consortiumgebaseerd project gefinancierd door FWO onder het financieringsschema van SBO. ENGINE wil het maatschappelijk probleem van etnische ongelijkheden in hoger onderwijsinstellingen, gekend als de ‘etnische kloof’, aanpakken. De etnische kloof weerspiegelt de ondervertegenwoordiging, lagere academische prestaties, lager welzijn en ‘sense of belonging’ van studenten uit etnische minderheidsgroepen in vergelijking met studenten uit de etnische meerderheid. Op basis van wetenschappelijk onderzoek wil dit project een ‘Close-the-Gap toolkit’ ontwikkelen om de etnische kloof aanzienlijk te verkleinen en het potentieel van de diverse jeugd in de regio te benutten. Het onderzoek en de tools zullen worden ontwikkeld in samenwerking met diverse maatschappelijke partners en in het bijzonder met (etnische minderheids)studenten organisaties, en mede-initiatiefnemers van dit project. We zoeken PhD-kandidaten die etnische ongelijkheid in het hoger onderwijs willen onderzoeken en aanpakken middels de creatie van tools om een gelijker hoger onderwijs te bevorderen. 

De doctoraatstbursaal zal betrokken zijn bij de ontwikkelen van het vierde werkpakket dat de rol van etnische minderheidsstudenten organisaties onderzoekt in het bevorderen van een inclusief klimaat en het reduceren van de etnische kloof. Dit wordt gerealiseerd door te beschrijven en verklaren hoe verschillende soorten studentenorganisaties bijdragen aan het bevorderen van een inclusief diversiteitsklimaat op campus en het reduceren van de etnische kloof. In deze werkpakket onderzoeken we ook de effectiviteit van twee soorten activiteiten binnen studenten organisaties, namelijk buddy projecten en ‘spaces of control’ door middel van experimenteel onderzoek. Meer informatie over het volledig project en andere werkpakketten vind je
hier.

We bieden jou:

  • Ondersteuning om onderzoeksgerichte vaardigheden te ontwikkelen via (bijvoorbeeld) de UHasselt Doctoral School of Behavioral Sciences and Humanities. 
  • Integratie in het consortiumteam van het SBO ‘Engine’ project, bestaande uit PhDs, post-doctorale onderzoekers en junior en senior professoren verbonden aan verschillende onderzoeksgroepen in drie Vlaamse universiteiten: Universiteit Hasselt (R4D, School voor Sociale Wetenschappen), Vrije Universiteit Brussel (BIRMM, BSOG-C-MDJ & MILO), en KULeuven (LABO). Het team zal maandelijks seminaries en vergaderingen organiseren en je de kans geven om van gedachten te wisselen met andere teamleden en feedback te ontvangen. 
  • Steun voor deelname aan internationale academische conferenties en publicatie van je werk in wetenschappelijke tijdschriften.

Profiel

  • Je hebt een masterdiploma in het domein van de sociale wetenschappen, bijvoorbeeld sociologie, antropologie, politieke wetenschappen (of gelijkwaardig)
  • Je hebt aantoonbare kennis van onderzoek en theorieën rond etnische, raciale of intersectionele (on)gelijkheden (in het hoger onderwijs).
  • Je spreekt vloeiend Nederlands, wat een vereiste is voor het veldwerk, het schrijven van beleidsrapporten en de ontwikkeling van de tools.
  • Je hebt sterke schrijf- en communicatievaardigheden in het Engels.
  • Je hebt sterke academische prestaties behaald binnen je bachelor en masterprogramma, of gelijkwaardige relevante onderzoekservaring.
  • Je hebt het vermogen om zelfstandig en proactief te werken en zorgt voor een tijdige en grondige afronding van onderzoekstaken. Je laat je niet afschrikken door uitdagingen bij het verzamelen van data en gaat graag in gesprek met experts.
  • Je hebt het vermogen en de bereidheid om nauw samen te werken met andere PhD en post-doctorale onderzoekers en co-creatie met etnische minderheidsstudenten (organisaties) te stimuleren.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
We bieden jou een voltijdse PhD-positie voor 2 jaar, met mogelijkheid tot verlenging met 2 jaar mits positieve evaluatie van de doctoraatscommissie.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 13 oktober 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
De interviews zullen doorgaan op 25 oktober. Kandidaten die uitgenodigd zijn voor het interview zullen gevraagd worden om een presentatie van hun onderzoeksproject voor te stellen (10min).

Meer info
Prof. dr. Dounia BOURABAIN, +32-11-268207, dounia.bourabain@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal ENGINE (Tackling the EthNic Gap IN Higher Education)
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-09-06
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-13 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-13 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
The genetic detectives discovering who we really are University of Turku Leestijd: 5 min
...
Promoting Exercise for Good Health Free University of Bozen - Bolzano Leestijd: 4 min
...
Bridging Adolescence and Society with Neuroscience Erasmus Universiteit Rotterdam Leestijd: 4 min
Meer stories