Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal Verkennen van ruimtelijke (re)presentaties en verbeeldingen door beeldmaken.

2024-10-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond

Onderzoeksgroep ArcK van de Faculteit Architectuur en Kunst focust op onderzoek in architectuur en interieurarchitectuur. We doen fundamenteel en toegepast onderzoek naar de gebouwde omgeving. In een multidisciplinair team werken we aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals een betekenisvol hergebruik van ons erfgoed, de inclusie van diverse groepen in ruimtelijke transformatieprocessen, kritische reflectie over en bijdrage aan de ecologische impact van onze gebouwde omgeving, inclusief ontwerp, ontwerpen voor welzijn en beleving,.... Deze uitdagingen worden onderzocht binnen 5 domeinen: ‘spatial capacity building’, ‘designing for more’, ‘sustainability’, ‘Trace: heritage & adaptive reuse’ en ‘FRAME’.

Meer informatie:

www.uhasselt.be/arck

Functie-inhoud

De FRAME-onderzoekslijn van de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt biedt een voltijdse doctoraatspositie aan van 2 jaar, verlengbaar met 2 jaar na positieve tussentijdse evaluatie, voor kandidaten die geïnteresseerd zijn in ruimtelijke representatie en verbeelding via de creatie van beelden. Het doctoraatsonderzoek zal zich richten op het gebruik van media zoals fotografie, video en tekenen, al dan niet gecombineerd in hybride constellaties. Het project legt zich toe op kunst-als-onderzoekspraktijk. Dit houdt in dat een theoretische benadering via schrijven en kritische reflectie geïntegreerd moet worden met een praktische benadering via het maken. Wanneer je solliciteert voor deze positie, vragen we je om je portfolio en een doctoraatsvoorstel met een beschrijving van je voorgestelde project te uploaden.

We verwelkomen voorstellen die ruimtelijke (her)presentaties, montage en assemblage als methodologieën onderzoeken, fotografie en bewegende beelden als kritische praktijk, of tekenen en andere beeldende kunstpraktijken als reflectie-instrument. Thematisch kunnen deze voorstellen betrekking hebben op landschappen en belichaamde kennis, grenzen en liminaliteit,  kwetsbare omgevingen of het perspectief van ‘diepe tijd’ bij verhalen en design. Het onderwerp zal in overleg met de promotor specifieker worden gedefinieerd. In lijn met de algehele ambitie van het onderzoek aan onze faculteit moet het onderzoeksvoorstel ook kritisch kijken naar de mogelijke bijdrage ervan aan maatschappelijke en ruimtelijke transformatieprocessen, en aan het mee vormgeven van het toekomstig onderwijs in de betreffende vakgebieden.

In de loop van dit project zul je nauw samenwerken met onderzoekers, architecten en kunstenaars uit het onderzoeksdomein FRAME, dat onconventionele vormen van kennisverwerving en -overdracht verkent die leiden tot nieuwe kaders voor het denken in en door beelden en ruimtes. FRAME richt zich met name op het inzetten van creatief-kritisch schrijven, fotografie en video, maquettes en tekenen. Je zult ook samenwerken met andere onderzoeksgroepen van ArcK en PXL-MAD.

Documenten op te laden bij kandidaatstelling:

  • CV

  • motivatiebrief + contactgegevens van max. 2 referenties

  • portfolio (max. 5 MB - of link naar online portfolio) opgeladen in de online sollicitatiemodule

  • Doctoraatsvoorstel met een beschrijving van het project (probleemstelling, methode, artistieke en/of theoretische referenties, verwachte output. Max 4 pagina’s, 10.000 karakters) opgeladen in de online sollicitatiemodule

Profiel

  • Je hebt een master in (interieur)architectuur of design (of gelijkwaardig)
  • Je hebt een artistieke praktijk of ervaring in architecturaal ontwerp (aangetoond aan de hand van een portfolio).
  • Je hebt aantoonbare onderzoeksvaardigheden.
  • Je hebt sterke affiniteit met de voorgestelde onderzoeksmethodes. Je hebt sterke mondelinge en visuele communicatie- en presentatievaardigheden. Je spreekt en schrijft vloeiend Engels. Een goede kennis van het Nederlands is een belangrijke troef. Je kunt vlot overweg met diverse ICT toepassingen en in het bijzonder met software voor visuele communicatie (bvb. Adobe Suite) Je bent bereid om in beperkte mate onderwijsopdrachten op je te nemen. Je bent geïnteresseerd in interdisciplinair onderzoek. Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
  • Je hebt sterke mondelinge en visuele communicatie- en presentatievaardigheden.
  • Je spreekt en schrijft vloeiend Engels. Een goede kennis van het Nederlands is een belangrijke troef.
  • Je kunt vlot overweg met diverse ICT toepassingen en in het bijzonder met software voor visuele communicatie (bvb. Adobe Suite)
  • Je bent bereid om in beperkte mate onderwijsopdrachten op je te nemen.
  • Je bent geïnteresseerd in interdisciplinair onderzoek.
  • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
Doctoraatsbeurs voor 2 x 2 jaar met tussentijdse evaluatie.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 15 oktober 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
Start doctoraat op 01.01.2025.

Meer info
Prof. dr. Nicoletta GRILLO, nicoletta.grillo@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal Verkennen van ruimtelijke (re)presentaties en verbeeldingen door beeldmaken.
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-09-01
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-15 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant