Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal kwantummechanische modellering van polymeren

2024-10-15 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond
De UHasselt-IMO expertisegroep QuATOMs richt zich op de kwantummechanische modellering en karakterisering van materialen (vaste stoffen, oppervlakken & moleculen). Binnen de context van het ontwerp van biogebaseerde en circulaire materialen vormt lignine — na cellulose het meest voorkomende biopolymeer — een veelbelovende en uitdagende kandidaat-grondstof. Hoewel lignine al enige tijd experimenteel wordt bestudeerd, is de structurele kennis beperkt gebleven: de drie meest voorkomende monomeren zijn bekend, maar de grotere structuur blijft een mysterie. Dit komt door het polydisperse karakter dat daarenboven sterk afhangt van de gebruikte biologische bron. Als zodanig levert experimentele karakterisering alleen statistische kennis op, wat leidt tot slechte reproduceerbaarheid bij het gebruik van lignine als bron voor industriële polymeersynthese. Wij stellen daarom een systematische bottom-up benadering voor, startend van monomeren om de structuur-eigenschapsrelaties op atomaire schaal te bepalen door middel van high-throughput kwantumchemische modellering. Op basis hiervan kunnen additieve modellen voor echte experimentele ligninestalen gecreëerd worden. Deze laatste worden beschouwd als mengsels van eenheden die enkelvoudige polymeren vormen en mengsels van polymeren die polydisperse stalen vormen. Dit theoretische werk zal worden uitgevoerd in samenwerking met experimentele partners, gericht op bevestiging en ondersteuning van de modellen.
De QuATOMs-groep is daarom op zoek naar kandidaten (m/v/x) met een sterke interesse in kwantumchemische modellering van materialen, affiniteit met computationeel onderzoek en gemotiveerd om de fundamentele structuur van polymeren te ontrafelen, in nauwe samenwerking met experimentele partners die betrokken zijn bij het lignine-onderzoek.

Functie-inhoud
Je doet onderzoek binnen de QuATOMs-groep, werkt samen met nationale en internationale experimentele partners, schrijft wetenschappelijke artikelen en presenteert resultaten, ontwikkelt software en scripts, neemt actief deel aan internationale en nationale congressen en workshops, en ontwikkelt je technische vaardigheden en soft-skills via internationale onderzoeksverblijven en (doctoral school) trainingen, met als doel het schrijven van een doctoraatsproefschrift.
Je krijgt de kans om expertise op te bouwen in Density Functional Theory-modellering, Moleculair Modelleren en (enige) Machine Learning. Jouw onderzoek heeft betrekking op het onderwerp: QuantumLignin: Elucidating the interactions of lignin building blocks with their environment for the creation of additive models by means of quantum mechanical modelling.

Als doctoraatsstudent heb je een sterke achtergrond en/of interesse in één of meerdere van de volgende vakgebieden: materiaalfysica/chemie, computationele modellering, kwantumchemie/fysica. Een combinatie van vaardigheden met betrekking tot verschillende van deze gebieden wordt als een voordeel beschouwd, hoewel dit niet strikt vereist is.

Je maakt deel uit van een groot, interdisciplinair instituut met een breed internationaal en nationaal netwerk. Je neemt deel aan de Doctoral School of Sciences & Technology. Bij de opleidingen chemie en/of materiomics heb je een beperkt aantal onderwijstaken.

Profiel

  • Master in de Chemie, Fysica, Materiomics, Biochemie (of gelijkwaardig)
    Laatstejaarsstudenten worden eveneens aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.
  • Je hebt goede kennis van minstens twee van de volgende onderwerpen: materiaalfysica of materiaalchemie, computationele modellering, kwantumchemie of kwantumfysica. Kennis van polymeerchemie wordt als een meerwaarde gezien (maar is niet strikt vereist).
  • Kennis van één of meerdere van de volgende programmeer- en scripttalen is een meerwaarde: Fortran, C++, Pascal, python, bash.
  • Ervaring met kwantumchemische software (bv. VASP, Gaussian, …) is een meerwaarde.
  • Je hebt aantoonbare ervaring in literatuuronderzoek, wetenschappelijk schrijven en het presenteren van onderzoek aan een publiek van deskundigen.
  • Je streeft naar hoge kwaliteit, bent georganiseerd en werkt secuur.
  • Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van nauwkeurige en gestructureerde simulaties en code-ontwikkeling, dataverwerking en beheer.
  • Je bent vlot in schriftelijke en mondelinge communicatie, zowel in het Nederlands als het Engels.
  • Je kan zowel zelfstandig als in teamverband werken.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
We bieden jou een aanstelling van 2 jaar, die na positieve evaluatie met 2 jaar verlengd wordt.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 15 oktober 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.

Meer info
Prof. dr. dr. Danny VANPOUCKE, +32-11-268222, danny.vanpoucke@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal kwantummechanische modellering van polymeren
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-09-16
Uiterste sollicitatiedatum
2024-10-15 23:59 (Europe/Brussels)
2024-10-15 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Lighting the Way in the Search for Distant Exoplanets SRON - Netherlands Institute for Space Research Leestijd: 4 min
...
European Space Agency’s Φ-Lab: Keeping a Watchful Eye on Our Planet The European Space Agency (ESA) Leestijd: 5 min
...
Shining a Light on Next-Generation Microchips Advanced Research Center for Nanolithography ARCNL Leestijd: 4 min
Meer stories