KU Leuven

Developing patient-tailored targeting of anti-inflammatory pathways in HFpEF

2024-08-16 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dr. Elizabeth Jones en Dr. Stephane Heymans zijn op zoek naar een PhD-kandidaat werkzaam in het Departement Cardiovasculaire Wetenschappen van de KU Leuven. Je wordt ingeschreven in het PhD-programma van de KU Leuven en wordt mede begeleid door Drs. Jones en Heymans. Het project maakt deel uit van een groter Europees consortium (HFpEF-DIVA) en zal uitgebreide interacties met partners in Spanje en Frankrijk met zich meebrengen.

Project

HFpEF, of Heart Failure with preserved Ejection Fraction, is een vorm van hartfalen waarbij het hart stijver is en zich niet goed vult. Het wordt ook wel diastolisch hartfalen genoemd. HFpEF behoort tot een grotere familie van cardiometabole ziekten (CMD). Deze ziekten ontstaan ​​als gevolg van metabole ontregeling zoals die optreedt bij diabetes, obesitas of hyperlipidemie. Ze worden ook gekenmerkt door het feit dat ze worden veroorzaakt door een milde chronische ontstekingstoestand.

 

Hoewel HFpEF momenteel als één ziekte wordt gediagnosticeerd, zijn er verschillende clusters van aandoeningen die aanleiding kunnen geven tot diastolisch hartfalen. Het HFpEF-DIVA-consortium bestaat uit een klinische partner die zal werken aan het fenogroeperen van patiënten op basis van onbevooroordeelde clusteralgoritmen, en drie fundamentele wetenschappelijke groepen die elk een model van HFpEF zullen ontwikkelen om elke patiëntengroep te vertegenwoordigen. Alle fundamentele partners zullen dezelfde uitlezingen uitvoeren om te vergelijken hoe de verschillende diermodellen zich tot elkaar verhouden. Vervolgens zullen we de ziekten op verschillende manieren targeten op basis van het inflammatoire fenotype van elk model.

 

Verantwoordelijkheid

• Je zult ervaring opdoen met diermodellen van diastolisch hartfalen, evenals de beoordeling van het fenotype met behulp van echocardiografie, bloeddrukmetingen, bloedafname en inspanningstolerantietesten.

• Je voert histologische, beeldvormende en moleculair biologische technieken uit (Western blotting en/of ELISA's).

• Je bent verantwoordelijk voor de administratie en uitvoering van het project.

• Sterke vaardigheden op het gebied van moleculaire biologie en celcultuur zijn nuttig.

• Er wordt van je verwacht dat je het werk presenteert op conferenties, laboratoriumbijeenkomsten en afdelingsvergaderingen.

Profiel

• De kandidaat moet beschikken over een bachelor- en masterdiploma in een relevante discipline (Moleculaire Biologie, Biomedische Wetenschappen, Fysiologie).
• Sterke interesse in een carrière in onderzoek.
• De kandidaat moet een zeer gemotiveerde, enthousiaste en efficiënte onderzoeker zijn.
• Goede communicatieve vaardigheden in het Engels.

Aanbod

Als promovendus word je in eerste instantie voor 12 maanden in dienst genomen. Dit zal bij bevredigende voortgang met nog eens drie jaar worden verlengd (voor een totaal van vier jaar).
https://gbiomed.kuleuven.be/english/research/50000635/jones-lab-group

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Elizabeth Jones, mail: liz.jones@kuleuven.be

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Developing patient-tailored targeting of anti-inflammatory pathways in HFpEF
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-07-01
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-16 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-16 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken