KU Leuven

Doctoraatsbursaal (100%): medische beslissingen bij minderjarigen

2024-08-19 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het project Societal perspectives on medical decision making with minors, of kortweg Minors in Medicine Study (MiMeS) wordt aangestuurd door een interdisciplinaire onderzoeksgroep die reeds meerdere jaren intensief samenwerkt over het nemen van medische beslissingen met minderjarigen. De Belgische wetgeving staat immers toe dat minderjarigen zelf medische beslissingen kunnen nemen als de arts hen matuur genoeg acht. In de praktijk roept dit echter nog vaak vragen op en het is vanuit deze vragen dat de onderzoeksgroep tot stand gekomen is. Experten uit familierecht (Prof Ingrid Boone), medisch recht (Prof Steven Lierman), bio-ethiek (Prof Kris Dierickx), gezinspedagogiek (Prof Karla Van Leeuwen), gezinssociologie (Prof Jan Van Bavel, Dr David De Coninck), en kindergeneeskunde (Prof Jaan Toelen en Prof Peter de Winter) buigen zich met veel enthousiasme over deze problematiek. Het ultieme doel van het project is om een stem te kunnen geven aan kinderen en ervoor te zorgen dat hun rechten in de praktijk beter uitgeoefend worden. Voor het onderzoek binnen het project zal de aan te werven doctoraatsbursaal samenwerken met twee andere doctoraatsstudenten: een master in de rechten en een master in de geneeskunde. Alle onderzoekers zijn ook lid van het KU Leuven Instituut voor Kind en Jeugd, wat hen toegang geeft tot bredere expertise, een groot netwerk en contact met maatschappelijke stakeholders.

Project

De centrale onderzoeksvragen van het MiMeS project zijn deze: "Wat zijn de relevante juridische, ethische, psycho-pedagogische en maatschappelijke factoren die een invloed hebben op medische besluitvorming met minderjarigen? Wat zijn de perspectieven en voorkeuren van artsen, ouders en minderjarigen over deze complexe materie in België, Nederland en de EU-27?". Het onderzoek omvat verschillende werkpakketten, namelijk een vergelijkende juridische, ethische en sociologische studie van de EU-27 lidstaten, maar ook een psycho-pedagogisch luik. Hiervoor gebruiken we interviews, focusgroepen en enquêtes met artsen, adolescenten en ouders en casestudies van complexe situaties (chronische medische of psychiatrische aandoeningen, cultuurgevoelige zorg, misbruik en verwaarlozing...). 
Het uiteindelijke doel van het project is om een relevante maatschappelijke impact te hebben. We zullen dit doen op basis van co-creatie met diverse groepen. Op het einde willen we een impact hebben op het terrein met ethische consensusverklaringen, praktijkrichtlijnen en postdoctorale opleidingen voor artsen (in de context van patiëntgerichte zorg), inzichten om wetgevers te ondersteunen bij toekomstige herzieningen van de patiëntenwet, ouder/patiënt brochures, wachtkamerposters en een website gericht op kinderen, adolescenten en hun ouders.

Profiel

Wij zoeken iemand die aan de volgende criteria voldoet:

  • je hebt een diploma van Master in de Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Sociologie of een gelijkwaardig en relevant diploma, of je zal dat diploma behalen voor 1 oktober 2024;
  • je behaalde mooie studieresultaten (minimaal onderscheiding);
  • je hebt een passie voor onderzoek;
  • je beschikt over zeer goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en in het Engels;
  • je beschikt over zeer goede kwalitatief-methodologische en/of kwantitatief-methodologische vaardigheden, en je kijkt er naar uit om je methodologische expertise op kwalitatief en kwantitatief vlak verder te ontwikkelen;
  • je bent bereid om in beperkte mate het onderwijs aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen of aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek te ondersteunen (bijvoorbeeld  het ondersteunen van practica en thesisstudenten);
  • je kan zelfstandig werken, je hebt een goed organisatievermogen en zin voor initiatief;
  • je bent een collegiale teamspeler.

Aanbod

Wij bieden:

  • een voltijdse aanstelling als doctoraatsbursaal (in principe voor 4 jaar - evaluatie na 1 jaar);
  • een warme, ondersteunende en stimulerende werk- en leeromgeving met onderzoekers met verschillende expertises;
  • mogelijkheden tot professionele ontwikkeling via de doctoraatsopleiding, workshops, cursussen, seminaries en (inter-)nationale congressen;
  • mogelijkheden tot persoonlijke groei en verdere ontwikkeling van talenten en interesses;
  • een beurs volgens standaard Belgische regulering voor doctoraatstudenten (startloon van ongeveer 2600€ netto per maand, afhankelijk van anciënniteit en gezinssituatie).

Interesse?

Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 19/8 2024 via onze online sollicitatietoepassing
Sollicitatiegesprekken worden gepland op 22 augustus
Meer informatie is te verkrijgen bij: 
prof. dr. Jaan Toelen (Geneeskunde), mail: jaan.toelen@uzleuven.be . tel: +32(0)16 34 20 97
prof. dr. Karla Van Leeuwen (Gezinspedagogiek), mail: karla.vanleeuwen@kuleuven.be. tel: +32 (0)16 32 62 32
prof. dr. Jan Van Bavel (Sociologie), mail: jan.vanbavel@kuleuven.be . tel: +32 (0)16 32 30 48

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal (100%): medische beslissingen bij minderjarigen
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-07-03
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-19 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-19 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant