KU Leuven

Populatie georiënteerde aanpak van Problematisch alcoholgebruik

2024-08-29 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG), een klinische afdeling verbonden aan het Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg aan de KU Leuven, zoekt een enthousiaste medewerker (m/v/x) voor een deeltijds doctoraatstraject. Het ACHG is mee verantwoordelijk voor de opleiding van meer dan de helft van alle huisartsen in Vlaanderen, en is ingebed in een (inter)nationaal netwerk van universiteiten.
De onderzoeksactiviteiten aan het ACHG bestrijken een breed palet en kunnen samengevat worden aan de hand van vijf kernthema's (mentale gezondheid, veroudering, cardiovasculaire gezondheid, infectieziekten en evidence-based medicine) en vijf transversale thema's (health technology assessment, implementatieonderzoek, digitale gezondheid, klinische epidemiologie en medische educatie). De binnen deze thema's opgebouwde expertise en infrastructuur bieden de nodige ondersteuning om de impact van de activiteiten binnen de verschillende onderzoeksdomeinen te optimaliseren.
Momenteel werken er een 20-tal doctoraatsstudenten aan het ACHG. In de afgelopen vijf jaar verdedigden jaarlijks vier à vijf studenten met succes hun doctoraal proefschrift. Het onderzoek aan het ACHG gebeurt veelal in intra-universitaire, interuniversitaire en/of internationale samenwerkingsverbanden.
Website van de eenheid

Project

Alcohol is de meest geconsumeerde recreatieve en gelegaliseerde drug ter wereld met schadelijke gevolgen voor de gezondheid en de samenleving. In België consumeert naar schatting 77% van de volwassen bevolking regelmatig alcohol. Vroege identificatie en korte interventies met betrekking tot alcohol consumptie zijn kosteneffectieve strategieën om schadelijk alcoholgebruik te verminderen. Met dit project zetten we de rol van de huisarts centraal en beogen we het veralgemeend invoeren van een screeningstest - de Audit vragenlijst  - op populatie niveau. De resultaten van de vragenlijst kunnen door de burger op een beveiligde wijze elektronisch overgemaakt worden aan de huisarts om desgewenst in een consultatie besproken te worden. We implementeren deze strategie in de regio Mechelen en zullen daarna upscalen naar Vlaanderen. Dit boeiend project kadert in de innovatieve rol die de huisarts in proactieve populatie gedreven preventie zal gaan spelen.

De rol van de PhD kandidaat zal er in bestaan de wetenschappelijk methodologische aspecten van het project te ontwikkelen en vervolgens gebruiken om een degelijke evaluatie te maken.  Als Phd kandidaat - onder begeleiding van en in samenwerking met een multidisciplinair team - zul je een doctoraal proefschrift maken in de biomedische wetenschappen aan de KU Leuven dat gekoppeld is aan dit project. Hiervoor voer je zelf literatuur- en veldonderzoek uit, waarin je zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens verzamelt en analyseert. Je publiceert wetenschappelijke artikelen die verband houden met het onderzoeksproject in het kader van je doctoraat. Je verkent het terrein van de gezondheidszorg en vervult een ambassadeursrol op nationaal en internationaal vlak door o.a. de onderzoeksresultaten wetenschappelijk te communiceren. Je brengt ook op een laagdrempelige manier kennis over naar de praktijk en het beleid.

Profiel

  • Je hebt een uitstekende kennis van Nederlands en Engels, zowel gesproken als geschreven.
  • Je behaalde een Master in de huisartsgeneeskunde of volgt de Master na Master huisartsgeneeskunde.
  • Je hebt een bijzondere interesse in de gezondheidszorg en/of volgde een geschikt keuzetraject in de basisopleiding.
  • Je hebt een sterke motivatie voor wetenschappelijk onderzoek (zowel kwalitatief als kwantitatief). Ervaring in onderzoek is een pluspunt.
  • Je kan planmatig en zelfstandig werken, je hebt zin voor initiatief en je kan mensen enthousiasmeren (voor deelname aan onderzoek, voor input van expertise, voor overleg).
  • Je bent een teamspeler die goed kan omgaan met veranderingen die eigen zijn aan toegepast onderzoek.
  • Je hebt sterke vaardigheden in projectmanagement en een groot probleemoplossend vermogen.
  • Je hebt een kritische ingesteldheid die je kan toepassen in wetenschappelijk onderzoek en een sterke drive om te blijven bijleren.
  • Je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden.

Aanbod

  • Je wordt deeltijds aangesteld aan de KU Leuven. Een deeltijdse positie in combinatie met klinisch werk als huisarts is wenselijk.
  • We bieden je een degelijke wetenschappelijke opleiding in het domein van de gezondheidszorg.
  • We garanderen een creatieve en innoverende werkomgeving in een multidisciplinair team.
  • De begindatum van het project wordt in overleg bepaald.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Geert Goderis, tel.: +32 16 37 72 80, mail: geert.goderis@kuleuven.be of prof. dr. Bert Aertgeerts, tel.: +32 16 37 72 78, mail: bert.aertgeerts@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Populatie georiënteerde aanpak van Problematisch alcoholgebruik
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-27
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-29 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-29 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken