KU Leuven

Doctoraatsstudent in de Experimentele Sociale Psychologie

2024-05-31 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dankzij financiering van het Global Partnership PhD-programma is er een vierjarige doctoraatspositie vacant aan de KU Leuven en UCLouvain. De geselecteerde kandidaat zal 2 jaar doorbrengen aan het Laboratorium voor Experimentele Sociale Psychologie (LESP) van KU Leuven en 2 jaar aan het Social Psychology Lab (SocLab) van UCLouvain, België. Het project zal geleid worden door de promotoren prof. Vera Hoorens (KU Leuven) en prof. Karl-Andrew Woltin (UCLouvain). Gedurende de hele duurtijd van het project zal er worden samengewerkt, met maandelijkse vergaderingen met beide promotoren.

In KU Leuven is LESP gespecialiseerd in experimenteel onderzoek naar verbale communicatie en sociale vergelijking. In UCLouvain bestaat het SocLab uit experts op het gebied van ‘cognitive fluency’ en statistische procedures. KU Leuven is al vier jaar op rij door Reuters uitgeroepen tot meest innovatieve universiteit van Europa. UCLouvain staat op de 4e plaats van Franstalige volwaardige universiteiten wereldwijd, met onderzoek dat onder meer wordt gefinancierd door 60 ERC-beurzen. Momenteel staat de KU Leuven op de 45e plaats en UCLouvain op de 170e plaats op de Times Higher Education-ranglijst van universiteiten wereldwijd.

Website van de eenheid

Project

Is ‘fluency’ de boodschap? Een exploratie van verwerkingsgemak als bron van de meer-minder asymmetrie in vergelijkende communicatie. 
Mensen verkiezen meer-dan-vergelijkingen boven minder-dan-vergelijkingen om verschillen te beschrijven, ze vinden meer-dan-vergelijkingen eerder waar en ze zijn het er meer mee eens. Zo zijn mensen het meer eens met 'Mannen zoeken meer macht dan vrouwen' dan met 'Vrouwen zoeken minder macht dan mannen'. Geïnspireerd door een ‘fluency’ hypothese (‘verwerkingsgemak-hypothese’) onderzoekt dit project het causale mechanisme achter, en de determinanten en grenzen van de meer-minder-asymmetrie. Het project zal nieuwe inzichten opleveren over de rol van ‘fluency’ in verbale communicatie, een kennisbasis bieden voor het effectieve gebruik van vergelijkingen in beleidscommunicatie en helpen om mensen te wapenen tegen manipulatieve vergelijkende communicatie.
In het kader van dit project zal je experimenten ontwerpen en uitvoeren, de resultaten analyseren, de resultaten publiceren in internationale peer-reviewed tijdschriften en ze presenteren op internationale congressen. Je bereidt een proefschrift voor (bestaande uit een verzameling artikelen), leidend tot een gezamenlijk doctoraat aan KU Leuven en UCLouvain. Je zal mogelijk masterproeven begeleiden over het onderwerp van je onderzoek en je zal een minimale onderwijstaak hebben (werkcolleges begeleiden, max. 10% van je tijd en enkel aan KU Leuven).   

Profiel

• Je bent een Master in de Psychologie (bij voorkeur met een focus op sociale en/of experimentele psychologie) of in een ander domein dat relevant is voor dit project, of je verwacht ten laatste in september 2024 af te studeren.
• Je bent zeer gemotiveerd om te promoveren in de psychologie en intrinsiek geïnteresseerd in experimenteel sociaalpsychologisch onderzoek. 
• Je zet je in voor ethische, verantwoorde, en transparante wetenschapsbeoefening en voor ‘open science’.
• Je bent proactief en goed georganiseerd. Je kan zelfstandig werken, maar je bent ook een teamspeler. 
• Je beheerst het Engels. Beheersing van het Frans en/of Nederlands is een pluspunt. 
• Je hebt ervaring met data-analyse (standaard analyses met SPSS, JASP en/of Jamovi). Kennis van programmeertalen, zoals PsychoPy en/of R, en van meer geavanceerde analyses, zoals multilevel analyses, is een belangrijk pluspunt. 

Aanbod

• Een fulltime aanstelling voor in totaal vier jaar. Aan UCLouvain bedraagt het nettobedrag van de doctoraatsbeurs momenteel 2.418 €/maand. Aan KU Leuven is dat 2.520,84 €/maand. 

• De functie leidt tot een gezamenlijk doctoraat van KU Leuven en UCLouvain. Ze omvat een volledige vrijstelling van collegegeld voor de inschrijving bij de doctoraatsopleidingen aan beide instellingen. 

• Financiering voor onderzoekskosten van 3720 €/jaar voor de jaren aan KU Leuven en 1250€/jaar voor de jaren aan UCLouvain. 

• Laboratoriumruimte en uitstekende technische en statistische ondersteuning.

• Betaalde vakantiedagen en korting op toegang tot universiteitsrestaurants, sportfaciliteiten, enz... 

• Aanstelling aan universiteiten op een korte treinrit van Brussel, de politieke "hoofdstad" van Europa en cultureel centrum van België, en op slechts een paar uur van steden als Parijs, Amsterdam en Keulen.

Interesse?

Een volledige kandidaatstelling bevat een motivatiebrief, een gedetailleerd cv, een lijst met gevolgde opleidingsonderdelen en de resultaten ervoor (cijferlijst) en namen en e-mailadressen van twee academici met wie contact kan worden opgenomen voor referenties.

Gelieve, naast uw online sollicitatie via het KU Leuven-systeem, uw sollicitatie ook per e-mail te sturen naar karl-andrew.woltin@uclouvain.be. De deadline voor sollicitaties via het vacatureplatform van KU Leuven is 31 mei 2024, maar laattijdige kandidaturen kunnen in aanmerking genomen worden zolang de vacature niet ingevuld is. Kandidaten op de shortlist worden in juni 2024 geïnterviewd. De beoogde startdatum is 1 oktober 2024.

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Vera Hoorens, vera.hoorens@kuleuven.be, of prof. dr. Karl-Andrew Woltin, karl-andrew.woltin@uclouvain.be

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsstudent in de Experimentele Sociale Psychologie
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-04-22
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-31 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-31 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant