KU Leuven

Een veelzijdige benadering om het positiegevoel in kaart te brengen bij gezonde personen en personen met kanker

2024-05-20 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het project is een samenwerking tussen de departementen Bewegingswetenschappen (Prof. Jean-Jacques Orban de Xivry, jjodx.github.io) en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven (Prof. An De Groef). De onderzoeksgroep Bewegingscontrole en Neuroplasticiteit bestaat uit een multidisciplinair team van internationale wetenschappers met verschillende vooropleidingen. Het onderzoeksteam volgt een geïntegreerde gedrags- en neurowetenschappelijke onderzoeksstrategie met een focus op experimentele studies in motorische controle en training-geïnduceerde neuroplasticiteit. In de afgelopen jaren heeft de groep zich in toenemende mate gericht op het bestuderen van de neurale basis van veranderingen in motorische prestatie doorheen de levensloop of door ziekten. De onderzoeksgroep ‘oncologische revalidatie’ richt zich op preventie en behandeling van vnl. fysieke neveneffecten van kankerbehandeling, in het bijzonder pijn, sensorische veranderingen en schouderklachten.

Project

Het positiegevoel, het zintuig dat informatie over de positie van een lidmaat in de ruimte levert, geeft ons de kans om met onze omgeving te interageren. Tijdens het koken kan iemand een doos aan zijn/haar linkerkant pakken en die naar de andere kant verschuiven zonder naar de handen te kijken. Zo’n actie lijkt zeer gemakkelijk voor gezonde mensen maar wordt problematisch zodra het positiegevoel aangetast is. Dat is het geval bij mensen met neuropathieën na een behandeling met chemotherapie wegens kanker. Het onbewust laten vallen van voorwerp is bv. een teken dat het positiegevoel aangetast is bij die personen. Ondanks de bewustwording over het belang van positiegevoel in gezondheid en ziekte, blijven er nog een aantal uitdagingen te beantwoorden vooraleer men een goed theoretisch kader kan verkrijgen over positiegevoel. De afwezigheid van een dergelijk kader verhindert op dit moment een goede evaluatie en revalidatie van positiegevoel, zowel bij oudere volwassenen als bij personen met kanker. Het doel van dit project is om aan de hand van een uitgebreide taakbatterij van sensorische, motorische en cognitieve takende basis te leggen voor een nieuw theoretisch kader van positiegevoel en dit toe te passen op leeftijds- en ziekte-gerelateerde veranderingen, zoals na kanker.

Profiel

  • U bent in het bezit van een Master of Science in Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, een Master of Science in Geneeskunde, een Master of Science in Bewegingswetenschappen, Master in Experimentele Psychologie, of een Master in Science op het gebied van gezondheidszorg of zult dit diploma behalen vóór oktober 2024.
  • U bent een zeer gemotiveerd, enthousiast, kritisch en creatief persoon om ons team te versterken.
  • U bent geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek en gemotiveerd om aan een doctoraat te beginnen. Je hebt al een goed studie- en stageverloop opgebouwd.
  • U werkt graag met patiënten in samenwerking met een team van artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en onderzoekers.
  • U beschikt over goede Nederlandse en/of Engelse communicatievaardigheden (zowel mondeling als schriftelijk).
  • U hebt organisatorische vaardigheden, bent accuraat en leergierig.
  • U hebt een flexibele ingesteldheid.

Nuttige vaardigheden (niet vereist)

  • U beschikt over programmeervaardigheden (inclusief matlab/R) en data analysis skills.
  • U hebt ervaring om met patiënten om te gaan.
  • U spreekt Nederlands of ben gemotiveerd om snel Nederlands te leren op het begin van je PhD traject.

Aanbod

  • Een dynamische onderzoeksteam (Prof. Orban de Xivry en Prof. De Groef) met internationale expertise op het gebied van kinematica, motorische controle, pijnneurowetenschappen, en klinische oncologische (na)zorg die u in dit project zal begeleiden.
  • Een creatieve en interdisciplinaire omgeving voor het uitvoeren van gegevensverzameling en wetenschappelijke taken.
  • U zult ook onderwijs- en onderzoeksondersteunende taken op zich nemen.
  • Een PhD traject van 4 jaar. De initiële aanstelling is voor een jaar (start najaar 2024) en zal verlengd worden bij positieve evaluatie.

Interesse?

Startdatum: najaar 2024 (op basis van beschikbaarheid)

 

Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 20/05/2024 via onze online sollicitatietoepassing (Bij publicatie komt hier automatisch de link naar de online sollicitatiepagina). Interviews gaan op 06 en 07/06/2024 georganiseerd worden.

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Jean-Jacques Orban de Xivry, tel.: +32 16 37 66 03, mail: jj.orban@kuleuven.be of prof. dr. An De Groef, tel.: +32 16 37 66 68, mail: an.degroef@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Een veelzijdige benadering om het positiegevoel in kaart te brengen bij gezonde personen en personen met kanker
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-03-29
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-20 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-20 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken