KU Leuven

PhD positie - leukocytproteasen: van cruciale mediatoren tot doelwitten bij inflammatie

2024-05-14 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De doctorandus zal toetreden tot de onderzoeksgroep van prof. Jennifer Vandooren die de rol van immuuncelproteasen en hun impact op lokale en systemische ontstekingen zoals neuro-inflammatie, longontsteking en sepsis onderzoekt. Het laboratorium is gevestigd te KU Leuven campus Kortrijk en is ingebed in het Departement Microbiologie, Immunologie en Transplantatie. De groep functioneert in een collaboratieve setting en bevordert sterke banden binnen de groepen Biomedische Wetenschappen, zowel te campus Kortrijk (bijv. Tissue Engineering Lab, LATRON-groep en Data Driven Healthcare) als te campus Leuven (bijv. Immunologie-groepen). Bovendien is de onderzoeksgroep ingebed in de Interdisciplinaire Onderzoeksfaciliteit Life Sciences (IRF). Deze faciliteit vergemakkelijkt de samenwerking tussen onderzoekers uit verschillende disciplines. Het bevordert onderzoek dat disciplinaire grenzen overschrijdt en waarbij onderzoekers van verschillende universitaire faculteiten worden betrokken.
Website van de eenheid

Project

Inflammatie of ontsteking is een proces dat vooral bekend staat als afweermechanisme tegen infecties en verwondingen. Moleculaire kenmerken geassocieerd met microben of weefselschade worden waargenomen door lokale cellen die reageren door verschillende ontstekingsmediatoren uit te scheiden, waaronder proteasen. Deze mediatoren brengen chemotactische signalen over en rekruteren leukocyten, die bijdragen aan het doden van pathogenen, fagocytose, activering van adaptieve immuunresponsen en genezing. Aanhoudende of verhoogde ontstekingen leiden tot ontstekingsziekten. On deze reden is een goed uitgebalanceerde ontstekingsreactie essentieel.
In dit project onderzoeken we een nieuw mechanisme van proteaseregulatie tijdens ontsteking en weefselgenezing. Dit proces is essentieel voor de functie van macrofagen en heeft het potentieel om te resulteren in nieuwe doelwitten voor immunomodulatie. Wij zijn op zoek naar een sterk gemotiveerde kandidaat om bij te dragen tot dit onderzoek. Methodologieën omvatten isolatie en activering van primaire macrofagen/microglia, proteasetesten en modellen voor neuro-inflammatie/neurodegeneratie.
KU Leuven campus Kortrijk is een academische gemeenschap waar onderwijs en onderzoek hand in hand gaan. Van de kandidaat wordt dus verwacht dat zij/hij ook onderwijsondersteuning biedt. Denk hierbij aan ondersteuning bij studentenbegeleiding, oefeningen en practica voor studenten Biomedische Wetenschappen en Geneeskunde. Meer specifiek zal de kandidaat worden ingezet voor de basisopleidingen biostatistiek en immunologie voor bachelorstudenten. 

Profiel

Essentieel:
  • Een masterdiploma in biomedische wetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, biochemie, biologie of een andere relevante discipline
  • Een passie voor immunologie en een sterke achtergrond in celbiologie, moleculaire biologie, biochemie, biostatistiek of aanverwante vakgebieden
  • Je bent gemotiveerd om bij te dragen tot het onderwijs binnen de bacheloropleidingen biomedische wetenschappen en geneeskunde, in het bijzonder de opleidingsonderdelen biostatistiek en immunologie
  • Je bent bereid om te werken met patiëntenstalen en diermodellen
  • Je kunt met R werken en bent gemotiveerd om indien nodig aanvullende training in R te volgen
  • Sterke academische schrijf- en communicatieve vaardigheden
  • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken
  • Je hebt een kritische geest en bent creatief
Een pluspunt:
  • Aantoonbare ervaring met immunologisch onderzoek en/of proteolyseonderzoek
  • FELASA B-certificering
  • Ervaring met celcultuurtechnieken

Aanbod

  • Een fulltime dienstverband. De eerste aanstelling is voor één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging op basis van een positieve evaluatie.
  • Immunologisch onderzoek in een jong en dynamisch team
  • Deel uitmaken van een interdisciplinaire onderzoeksomgeving
  • Samenwerken met experts op het raakvlak tussen biologie, biochemie en moleculaire immunologie
  • Een professionele werkomgeving die een gezonde onderzoekscultuur bevordert

Onderzoek @ KU Leuven campus Kortrijk
Departement microbiologie, immunologie en transplantatie

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Jennifer Vandooren, tel.: +32 16 32 22 95, mail: jennifer.vandooren@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
PhD positie - leukocytproteasen: van cruciale mediatoren tot doelwitten bij inflammatie
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-03-29
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-14 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-14 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant