KU Leuven

Postdoctoraal medewerker voor onderzoek naar polarisatie rond relationele en seksuele vorming

2024-07-14 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

De postdoctorale onderzoeker wordt tewerkgesteld aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CeSO) en het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (IFSW) aan de KU Leuven. Het project is een samenwerking tussen prof. Cecil Meeusen en prof. Kristien Michielsen. De doctoraatsstudent behoort tot de onderzoeksgroep van beide professoren. 
Binnen het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CeSO) van de KU Leuven doet het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) wetenschappelijk onderzoek naar sociale attitudes en politiek gedrag in Europese samenlevingen. Het instituut heeft een lange traditie in het Belgisch Nationaal Verkiezingsonderzoek, coördineert de dataverzameling binnen de European Social Survey en speelt een internationaal leidende rol in toegepaste kwantitatieve methodologie en social data science. Inhoudelijk is ISPO gespecialiseerd in sociale stratificatie, intergroepsrelaties, politieke en sociale attitudes, en stemgedrag. 
Het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen werd opgericht in 1961 en is een van de oudste onderzoekscentra in Europa dat zich richt op vragen die verband houden met seksualiteit, familie en relaties. Het IFSW biedt sinds de oprichting onderwijs aan (Master in de Seksuologie) en doet onderzoek naar relaties en seksualiteit. Er lopen momenteel onderzoeksprojecten over seksueel welzijn, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel verlangen, en sexting. 

Functie

Project 
Je werkt als postdoctoraal onderzoeker aan een onderzoek naar polarisatie rond relationele en seksuele vorming. Dit gebeurt in samenwerking met twee doctoraatsstudenten en onder begeleiding van twee promotoren (Prof. Kristien Michielsen & Prof. Cecil Meeusen). 
De laatste jaren werden de debatten rond relationele en seksuele vorming (RSV) heviger. In sept 2023 leidde dit tot protest en zelfs brandstichting in scholen in het Franstalige deel van België, als reactie op het verplichten van 4u RSV. Deze studie biedt een uitgebreide analyse van de complexiteiten en nuances van RSV-polarisatie in Vlaanderen, een regio waar polarisatie sluimert en toeneemt maar (nog) niet is geëscaleerd. De studie heeft verschillende doelstellingen die polarisatie in verschillende contexten bestuderen aan de hand van mixed-methods onderzoek: het in kaart brengen van de doelstellingen en strategieën van oppositiebewegingen tegen en steunbewegingen voor RSV, de opinies ten aanzien van RSV in de bredere samenleving en de noden binnen de onderwijssector. Daarnaast is het doel RSV-polarisatie te analyseren als een complex systeem en interventies om polarisatie aan te pakken te conceptualiseren. Het project hecht bijzondere aandacht aan de vertaling van de wetenschappelijke bevindingen naar de praktijk en het beleid. Hiervoor werken we samen met het Hannah Arendt Instituut. 
Je taken bestaan onder meer uit:
  • Coördinatie van het project, in samenspraak met de promotoren
  • Het begeleiden en coachen van twee doctoraatsstudenten
  • Uitvoeren van kwantitatief en kwalitatief wetenschappelijk onderzoek 
  • Onderhouden van contacten met de stakeholders die zetelen in het begeleidingscomité van het project en voorbereiden van vergaderingen 
  • Optioneel: opvolgen van valorisatie van de wetenschappelijke resultaten (in afstemming met het Hannah Arendt Instituut) 

Profiel

  • PhD in een relevante discipline (Sociale en Humane Wetenschappen, Maatschappelijke Gezondheid, Pedagogische Wetenschappen, Psychologie of een andere relevante discipline) 
  • Aantoonbare ervaring in kwalitatieve en/of kwantitatieve onderzoeksmethodologie (bij voorkeur beide)
  • Excellente beheersing van het Nederlands (moet in staat zijn om diepte-interviews over gevoelige topics af te nemen in het Nederlands) en excellente beheersing van (academisch) Engels 
  • Vlot en professioneel kunnen communiceren binnen het team en naar externe stakeholders 
  • Zowel in groep als zelfstandig kunnen werken 
  • Sterk zijn in project- en tijdsmanagement met het oog op het tijdig behalen van de projectdoelstellingen 

Aanbod

  • Twee jaar voltijdse positie, afhankelijk van de anciënniteit van de kandidaat. Te bespreken om dit te aan te passen naar een deeltijdse positie voor een langere periode
  • Verloning volgens op postdoctoraal niveau (barema 44 van KU Leuven).
  • Vrijheid in de uitwerking van het onderzoeksproject 
  • Opportuniteiten voor verdere professionele ontwikkeling (bijvoorbeeld door het volgen van bijkomende cursussen, deelname aan workshops, seminaries en conferenties) 
  • Kansen om je netwerk uit te bouwen via de partners en betrokkenheid in het begeleidingscomité
  • Supervisie door de twee promotoren van het project, inclusief begeleiding en advies voor post-project tewerkstelling 
De beoogde startdatum is 1 oktober 2024, maar de begindatum is tot op zekere hoogte flexibel na overleg met de promotoren. 

Interesse?

Geïnteresseerd? Bezorg ons jouw CV, motivatiebrief en abstract van je proefschrift voor 14 juli 16u. Interviews gaan bij voorkeur door op maandag 22/7. 
Voor meer informatie, contacteer Prof. Kristien Michielsen (016/37.95.90 tijdens de kantooruren) of Prof. Cecil Meeusen (016/32.32.58 tijdens de kantooruren). 

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Postdoctoraal medewerker voor onderzoek naar polarisatie rond relationele en seksuele vorming
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-25
Uiterste sollicitatiedatum
2024-07-14 23:59 (Europe/Brussels)
2024-07-14 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant