KU Leuven

Professor in de Toegepaste Vermogenselektronica voor Duurzame Energie-Technologieën

2024-07-16 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Departement Elektrotechniek (ESAT-ELECTA) van de Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven heeft een voltijdse academische vacature (in het zelfstandig academisch personeel) in het domein van de elektrische energietechniek bij de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen op de campus in Gent. We zoeken internationaal georiënteerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie op het gebied van vermogenelektronica en duurzame energie technologie.
Het onderzoek bij ELECTA Gent maakt deel uit van het EnergyVille consortium (een samenwerking tussen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt) met focus op duurzame energie en slimme netten. De professoren van ELECTA Gent hebben de KU Leuven campus in Gent als thuisbasis.
Daar is onderzoeksinfrastructuur beschikbaar voor o.a. fotovoltaïsche systemen, beveiliging van elektrische netten en elektrische mobiliteit. De onderzoeksgroep beschikt over een (inter)nationaal netwerk, connecties met bedrijven en non-profitorganisaties, een stabiel aanbod van talentvolle doctoraatsstudenten en een ondersteunende werkomgeving.
De Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen heeft een specifiek toepassingsgericht onderwijs- en onderzoeksprofiel en focust op R&D voor relevante innovaties voor industrie en maatschappij. De kandidaat dient affiniteit te hebben met dat toepassingsgericht profiel.

Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

  • U ontwikkelt een onderzoeksprogramma in de controle, systeemintegratie of metrologishe aspecten van één of meer duurzame energietechnologieën zoals PV-systemen, energie-opslag, elektrische mobiliteit, LVDC, windenergie, waterstof,… De schaal van de toepassingen mag variëren van kleine autonome systemen over residentiële toepassingen naar grootschalige netgekoppelde systemen. Hierbij geniet het onderzoek naar de conversies via vermogenelektronische systemen de voorkeur. 
  • U bent een teamspeler die meebouwt aan het onderzoek van ELECTA Gent waar de R&D een sterke  experimentele kant heeft. U bent verantwoordelijk voor het opzetten van onderzoeksprojecten en bent in staat om competitief zowel projectmatige overheidsfinanciering als bilaterale industriële financiering te verwerven.
  • U ontplooit activiteiten van gericht wetenschappelijk onderzoek die resulteren in doctoraten en publicaties die voldoen aan de internationale standaarden en die leiden tot een brede internationale erkenning. 
  • U ondersteunt of initieert een netwerk van bedrijven door valorisatie van onderzoeksresultaten en het uitvoeren van industriële dienstverlening, met als doel de industriële innovatie te versterken.
  • U werkt rond uw onderzoeksprogramma een internationaal samenwerkingsverband uit, dit zowel binnen de academische wereld alsook met industriële partners. 
  • U hecht de nodige aandacht aan valorisatie door technologie transfer en toepassing van uw onderzoeksresultaten in de industrie/overheid/maatschappij.

Onderwijs

  • U verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs binnen het domein van de elektrotechniek aan zowel bachelor als masterstudenten met een duidelijk engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel. Er wordt verwacht van alle professoren dat ze ook een aantal basisvakken onderwijzen.
  • U draagt ook bij aan het pedagogisch project van de faculteit en de universiteit door begeleiding van studentenprojecten (bv. bachelor- en masterproeven) en als promotor van doctoraatsstudenten.
  • U ontwikkelt uw onderwijs overeenkomstig de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden.
  • Naast uw onderwijstaken op KU Leuven Campus Gent, is het ook mogelijk dat u een beperkte hoeveelheid onderwijs zal moeten opnemen op één van de andere campussen van de KU Leuven.

Dienstverlening

  • U bent bereid tot wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening in functie van de noden en uw persoonlijke interesses.
  • U speelt een actieve rol bij de profilering van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen ten aanzien van nieuwe studenten en het brede werkveld door participatie bij info- en opendeurdagen, netwerkmomenten en beurzen, …

Profiel

  • U hebt een diploma van doctor in de elektrotechniek of een gelijkwaardig diploma, en van een doctoraat op proefschrift waarvan het onderwerp verband houdt met het onderzoeksdomein.
  • U beschikt over een sterk onderzoeksdossier in het vakgebied. Dit moet blijken uit uw publicaties of uit uw onderzoekservaring binnen de industrie. U heeft de ambitie bij te dragen tot valorisatie van onderzoek binnen industrie en maatschappij. Internationale ervaring is een belangrijk pluspunt.
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en u bent collegiaal ingesteld. U bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire of industriële context.
  • Een goede kennis van het Engels is een vereiste. De KU Leuven biedt cursussen academisch Engels aan.
    De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen en Nederlands te leren tot een niveau vereist voor vaste benoeming.
    Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands respectievelijk Engels te verwerven.

Aanbod

Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving.
De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Onze universiteit is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau. 
Uw hoofdwerkplaats is KU Leuven Campus Gent, in een historische stad met een spoorverbinding van 40 minuten naar Brussel, en ongeveer 3 uur naar Parijs, Londen en Amsterdam.
Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar. Junior onderzoekers worden in principe aangesteld als docent tenure track voor een periode van 5 jaar; nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent.
De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching, ... 
Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 110.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren, die geen substantiële andere financiering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden.

Interesse?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met:
* Prof. dr. ir. Georges Gielen (voorzitter van het Departement ESAT), tel.: +32 16 32 40 76, e-mail: georges.gielen@kuleuven.be
* Prof. dr. ir. Peter Hanselaer (voorzitter van Campus Gent), tel.: +32 9 265 86 10 of +32 477 445 501, e-mail: peter.hanselaer@kuleuven.be 
Als u bij het online solliciteren problemen ondervindt, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.
Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe in de Engelse taal (meer info vindt u op de jobsite van KU Leuven):
- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s) ;
- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;
- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst en desgevallend een portfolio van uw architectuurprojecten);
- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn en bijhorend onderzoeksteam met oog voor samenwerking met collega-onderzoekers binnen de entiteit van tewerkstelling (maximaal 4 pagina’s);
- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);
- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);
- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Professor in de Toegepaste Vermogenselektronica voor Duurzame Energie-Technologieën
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-04-23
Uiterste sollicitatiedatum
2024-07-16 23:59 (Europe/Brussels)
2024-07-16 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant