KU Leuven

Professor in Elektronisch Ontwerp voor Machine-intelligentie

2024-07-16 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

KU Leuven heeft een voltijdse academische vacature (in het zelfstandig academisch personeel) in het domein van elektronisch ontwerp voor AI-gebaseerde technologie en computationele methoden op Groep T Campus Leuven. We zoeken internationaal georiënteerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie in het domein elektrotechniek en elektronica, waarbij sterke aandacht besteed wordt aan synergetische samenwerking met onderzoekers en industriële stakeholders in datawetenschappen en wiskundige ingenieurstechnieken.

De succesvolle kandidaat zal aangesteld worden in de onderzoeksafdeling ESAT-STADIUS (STADIUS Centrum voor Dynamische Systemen, Signaalverwerking, en Gegevensanalyse) (www.esat.kuleuven.be/stadius/) aan het onderzoeksdepartement Elektrotechniek (ESAT) (www.esat.kuleuven.be) van de KU Leuven (www.kuleuven.be), en zo aansluiten bij de onderzoeksactiviteiten van 16 professoren en een 100-tal doctorandi en postdoctorale onderzoekers. Het academisch onderzoek binnen ESAT-STADIUS vindt zijn oorsprong in circuits en systemen en is vandaag gericht op wiskundige ingenieurtstechnieken, waarbij resultaten uit de numerieke lineaire en multi-lineaire algebra, statistiek en optimalisatie worden aangewend voor onderzoek rond dynamische systemen en regeltechniek, signaalverwerking, gegevensmodellering en -analyse. ESAT-STADIUS heeft een erkende expertise in diverse toepassingsdomeinen, gaande van industriële automatisatie, audio- en spraakverwerking en digitale communicatie tot biomedische signaal- en gegevensverwerking en bio-informatica. 

De nieuwe professor wordt ook lid van de onderwijsfaculteit Industriële Ingenieurswetenschappen, die toepassingsgerichte, academische ingenieursopleidingen aanbiedt op zeven campussen in Vlaanderen. De belangrijkste onderwijstaken zullen gesitueerd zijn op Groep T Campus Leuven (https://www.kuleuven.be/campusgroept), een internationale en ondernemende ingenieurscampus in het centrum van Leuven. Elk jaar schrijven meer dan 2200 studenten zich op deze campus in voor bachelor- en masterprogramma's, die zowel in het Engels als het Nederlands worden aangeboden.

De succesvolle kandidaat zal aansluiten bij het het eMedia Research Lab (https://iiw.kuleuven.be/onderzoek/emedia), een interdepartementaal onderzoekslabo op Groep T Campus Leuven waar onderzoekers uit ESAT-STADIUS en Computerwetenschappen actief zijn. In het eMedia Research Lab worden innovatieve technieken onderzocht, ontwikkeld en geïmplementeerd om mensen vooruit te helpen met behulp van embodied media. De onderzochte systemen bestaan uit sensoren die gegevens van een gebruiker capteren of informatie uit diens omgeving, algoritmen die deze data analyseren, en intelligente (regel)systemen met actuatoren die een betekenisvolle output genereren. Toepassingen zijn er in het domein van gezondheidszorg, leren, kunst en entertainment. De onderzoekers van ESAT-STADIUS in het eMedia Research Lab zijn actief in diverse domeinen zoals embedded systems design, audio engineering, signaalverwerking, machine learning en biomedische gegevensanalyse.

De faculteit, het departement en de campus kunnen bouwen op een solide onderzoeks- en onderwijsinfrastructuur, uitgebreide regionale, nationale en internationale netwerken en connecties met bedrijven en non-profitorganisaties in België en het buitenland.
Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

Artificiële intelligentie (AI) verovert de maatschappij en industrie aan een ongezien tempo. De wetenschappelijke grondslagen van dit succes zijn voornamelijk terug te brengen naar het domein van de datawetenschappen en wiskundige ingenieurstechnieken. Tegelijk veroorzaakt de snelle en diepgaande ontwikkeling van AI voor de hedendaagse wetenschap en technologie ook uitdagingen en opportuniteiten op het vlak van elektronisch hardware-ontwerp. Nieuwe computationele methoden, zoals neuromorf rekenen en pulserende neurale netwerken, vereisen een radicaal nieuwe kijk op circuitontwerp, terwijl de integratie van AI in laag-vermogen- en draagbare toestellen steunt op efficiënte en flexibele hardware voor edge computing.  

  • U ontwikkelt een onderzoeksprogramma van internationaal niveau in het ontwerp van elektronische circuits voor AI-gebaseerde technologie en/of nieuwe AI-gebaseerde computationele methoden, met een specifieke focus op herconfigureerbare hardware en ingebedde systemen (e.g., FPGA-technologie). U brengt een actueel en origineel onderzoeksprogramma tot stand dat op synergetische wijze een hardware-dimensie toevoegt aan de AI-expertise die reeds aanwezig is binnen de STADIUS en e-Media onderzoeksgroepen, en die op dit moment de volgende domeinen beslaat: machinaal leren, signaalverwerking, neuromorf rekenen, uitgebreide realiteit en mens-computerinteractie.  
  • U ontplooit activiteiten van gericht wetenschappelijk onderzoek die resulteren in doctoraten en publicaties die voldoen aan de internationale standaarden en die leiden tot een brede internationale erkenning. U bent in staat om competitief zowel projectmatige overheidsfinanciering als bilaterale industriële financiering te verwerven. Het beoogde onderzoeksprogramma omvat ook toepassingsgericht onderzoek en valorisatie-activiteiten in een of meer van de toepassingsdomeinen waarin de onderzoeksafdeling actief is, i.e., gezondheidszorg, leren, kunst en entertainment. U werkt rond uw onderzoeksprogramma een internationaal samenwerkingsverband uit, dit zowel binnen de academische wereld alsook met industriële partners en stakeholders uit de beoogde toepassingsdomeinen. 

Onderwijs

  • U verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs aan zowel bachelor- als masterstudenten binnen het domein van de elektrotechniek en elektronica, met een duidelijk engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel. U hebt een uitgesproken belangstelling voor next-generation ingenieursonderwijs en bent bereid om tijdens uw loopbaan te evolueren naar een substantiële onderwijsopdracht in het domein, waaronder ook basisvakken in de academische bacheloropleiding. Uw onderwijsopdracht omvat voornamelijk de ontwikkeling en coördinatie van vakken in de afstudeerrichting elektronica-ICT van de opleiding industriële wetenschappen, zoals digitale ontwerpprincipes, complex digitaal ontwerp, en ingebedde systemen. 
  • U draagt ook bij aan het pedagogisch project van de faculteit en de universiteit door begeleiding van studentenprojecten (bv. bachelor- en masterproeven) en als promotor van doctoraatsstudenten.
  • U ontwikkelt uw onderwijs overeenkomstig de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden.

Dienstverlening

Naast onderzoek en onderwijs, hechten we belang aan wetenschappelijke dienstverlening (bv. door editoriaal en peerreviewwerk uit te voeren en disseminatie-evenementen te organiseren), maatschappelijke dienstverlening (bv. door een actieve bijdrage te leveren aan wetenschapscommunicatie en maatschappelijk debat), industriële dienstverlening (bv. door valorisatie-activiteiten i.s.m. de industrie uit te voeren) en interne dienstverlening (bv. door een actieve rol en verantwoordelijkheid op te nemen in interne commissies).

Profiel

  • U hebt een diploma van doctor in een relevante ingenieursdiscipline (Elektrotechniek, Elektronica), of een verwant diploma.
  • U beschikt over een sterk onderzoeksdossier in het vakgebied. Dit moet blijken uit uw publicaties of uit uw onderzoekservaring binnen de industrie. U heeft de ambitie bij te dragen tot valorisatie van onderzoek binnen industrie en maatschappij. Internationale ervaring is een belangrijk pluspunt.
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en u bent collegiaal ingesteld. U bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire of industriële context.
  • Een goede kennis van het Engels is een vereiste. 
  • De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen.
  • Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands resp. Engels te verwerven.

Aanbod

  • Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving.
  • De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Onze universiteit is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau. 
  • Uw hoofdwerkplaats is KU Leuven Campus Groep T, in een historische en tegelijk dynamische en levendige stad in het centrum van België, op dertig minuten van Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, en op minder dan drie uur van Parijs, Londen en Amsterdam.
  • Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar. Junior onderzoekers worden in principe aangesteld als docent tenure track voor een periode van 5 jaar; nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent.
  • Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een onderzoekspositie ter beschikking gesteld equivalent met een doctoraatsbursaal voor 4 jaar.  U kan een startfinanciering van 110.000 euro aanvragen indien u minstens voor 50% aangeworven wordt.
  • De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching, …

Interesse?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met:
* Prof. dr. ir. Georges Gielen, Departementsvoorzitter Department Elektrotechniek (georges.gielen@kuleuven.be, +32 16 32 40 76)
* Prof. dr. ir. Wim Dewulf, Campusvoorzitter Groep T Campus Leuven  (wim.dewulf@kuleuven.be, +32 16 37 28 81)

U kunt tot en met 16 juli 2024 solliciteren, uitsluitend via onze online sollicitatietoepassing. Als u bij het online solliciteren problemen ondervindt, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.

Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe in de Engelse taal (meer info vindt u op de jobsite KU Leuven):

- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s);
- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;
- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst en desgevallend een portfolio van uw architectuurprojecten);
- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn en bijhorend onderzoeksteam met oog voor samenwerking met collega-onderzoekers binnen de entiteit van tewerkstelling (maximaal 4 pagina’s);
- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);
- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);
- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).

KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Professor in Elektronisch Ontwerp voor Machine-intelligentie
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-04-23
Uiterste sollicitatiedatum
2024-07-16 23:59 (Europe/Brussels)
2024-07-16 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken