KU Leuven

Professor in Hard Real-Time Embedded AI voor Autonome Voertuigen

2024-08-20 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

KU Leuven heeft een voltijdse academische vacature (in het zelfstandig academisch personeel) in het domein van hard real-time embedded AI op campus De Nayer. We zoeken internationaal georiënteerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie op het gebied van embedded software, waarbij sterke aandacht besteed wordt aan hard real-time toepassingen zoals autonome voertuigen. De succesvolle kandidaat zal aangesteld worden in het Departement Elektrotechniek (ESAT) en de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de Groep Wetenschap en Technologie.

De faculteit beschikt over een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk zowel in de academische wereld als in de bedrijfswereld.

De onderzoeksgroep EAVISE is een multidisciplinaire onderzoeksgroep op Campus De Nayer, Sint-Katelijne-Waver en telt leden die behoren tot de onderzoeksgroepen PSI (Processing Speech and Images) van het departement Elektrotechniek (ESAT) en DTAI (Declaratieve Talen en Artificiële Intelligentie) van het departement Computerwetenschappen. De onderzoeksgroep EAVISE doet onderzoek naar vraaggestuurde toepassingen van geavanceerde algoritmen voor kunstmatige intelligentie en computervisie in industriespecifieke toepassingen. Toepassingsdomeinen zijn onder andere industriële automatisering, productinspectie, verkeersmonitoring, e-health, landbouw, eye-tracking onderzoek, microscopische beeldverwerking, camerabewaking, audioverwerking en cinematografie. De onderzoeksgroep kan bouwen op een solide onderzoeksinfrastructuur, een uitgebreid internationaal netwerk, connecties met bedrijven en non-profitorganisaties, een stabiel aanbod van zeer getalenteerde doctoraatsonderzoekers en een ondersteunende werkomgeving. EAVISE neemt actief deel aan de nieuwe departementoverschrijdende onderzoeksfocus op Campus De Nayer rond groene mobiliteit, die via deze vacature wordt versterkt.
Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

  • In deze functie breidt u het onderzoek van PSI-EAVISE uit naar hard real-time embedded artificiële intelligentie, met bijzondere aandacht voor het domein van perceptie voor autonome voertuigen. Binnen de EAVISE onderzoeksgroep op Campus De Nayer, gespecialiseerd in industriële toepassingen van state-of-the-art beeld- en geluidsverwerkingstechnieken en artificiële intelligentie, zien we een toenemende vraag vanuit de industrie naar hard real-time oplossingen. In veel industriële toepassingen zoals inspectie en productie moeten maximale cyclustijden effectief gegarandeerd worden. Ook in veiligheidskritische toepassingen zoals visuele systemen die de veiligheid van mensen garanderen, is een gegarandeerde reactiesnelheid van het grootste belang. Intelligente voertuigen bieden een voor de hand liggend toepassingsdomein van hard real-time perceptie, waarbij ervoor gezorgd moet worden dat de interpretatie van sensorsignalen binnen een vooraf bepaalde tijd beschikbaar is, zonder dat dit ten koste gaat van de nauwkeurigheid. Dit is het geval voor een breed scala aan oplossingen, van bestuurdersassistentiesystemen voor personenauto's tot volledig zelfrijdende auto's, maar zeker ook voor autonome robots en drones, vaartuigen en andere transportsystemen.
  • In termen van functionele prestaties zijn de state-of-the-art algoritmen voor diep leren zeker in staat om veel industriële vragen aan te pakken, maar de ontbrekende schakel is vaak de vertaling van deze complexe algoritmen naar een hard real-time framework op specifieke ingebedde hardware met beperkte middelen (microcontroller, ASIC, FPGA, embedded GPU). Dit vereist een uitbreiding van het huidige onderzoek bij EAVISE naar embedded en hardware onderzoek. Deze vacature richt zich op hardware-geïnformeerde embedded software en niet zozeer op de ontwikkeling van hardware zelf. Specifieke onderzoeksonderwerpen waar deze vacature zich op richt zijn hardware-bewuste optimalisatie van AI-algoritmen, embedded hardware-software co-optimalisatie en compilers voor aangepaste AI-versnellers. 
  • U ontplooit activiteiten van gericht wetenschappelijk onderzoek die resulteren in doctoraten en publicaties die voldoen aan de internationale standaarden en die leiden tot een brede internationale erkenning.
  • U ontwikkelt een onderzoeksprogramma op internationaal niveau in hard real-time embedded AI, in het bijzonder toegepast op perceptie voor autonome voertuigen.
  • U ondersteunt of initieert een netwerk van bedrijven door valorisatie van onderzoeksresultaten en het uitvoeren van industriële dienstverlening, met als doel de industriële innovatie te versterken. U besteedt ook de nodige aandacht aan de maatschappelijke valorisatie van uw onderzoeksresultaten. 
  • Als onderdeel van uw onderzoeksprogramma ontwikkelt u internationale samenwerkingsverbanden, zowel binnen de academische wereld als met industriële partners.
  • U verwerft competitieve financiering, zowel projectgebaseerde overheidsfinanciering als bilaterale industriële financiering.

Onderwijs

  • U verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs aan zowel bachelor als masterstudenten binnen het domein van embedded software en digitaal ontwerp, met een duidelijk engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel. Er wordt verwacht van alle professoren dat ze ook een aantal basisvakken onderwijzen.
  • U draagt ook bij aan het pedagogisch project van de faculteit en de universiteit door begeleiding van studentenprojecten (bv. bachelor- en masterproeven) en als promotor van doctoraatsstudenten.
  • U ontwikkelt uw onderwijs overeenkomstig de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden.
  • Uw onderwijsopdracht wordt op grond van uw specifiek profiel in overleg bepaald. Ze is in de eerste jaren van uw aanstelling in omvang beperkt.

Dienstverlening

  • U bent bereid tot wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening in functie van de noden en uw persoonlijke interesses.
  • U onderhoudt nauw contact met het (lokale) werkveld.
  • U speelt een actieve rol bij de profilering van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen ten aanzien van nieuwe studenten en het brede werkveld door participatie bij info- en opendeurdagen, netwerkmomenten en beurzen, etc.

Profiel

  • U bent houder van een ingenieursdiploma of van een daarmee gelijkwaardig diploma, en van een doctoraat op proefschrift waarvan het onderwerp verband houdt met het onderzoeksdomein.
  • U beschikt over een sterk onderzoeksdossier in het vakgebied. Dit moet blijken uit uw publicaties of uit uw onderzoekservaring binnen de industrie. U heeft de ambitie bij te dragen tot valorisatie van onderzoek binnen industrie en maatschappij. Internationale ervaring is een belangrijk pluspunt.
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en u bent collegiaal ingesteld. U bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire of industriële context.
  • Een goede kennis van het Engels is een vereiste. De KU Leuven biedt cursussen academisch Engels aan.
    De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen en Nederlands te leren tot een niveau vereist voor vaste benoeming.
    Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, bieden wij u de gelegenheid om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands respectievelijk Engels te verwerven.

Aanbod

Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving.
De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Onze universiteit is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau. 
Uw hoofdwerkplaats is KU Leuven Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver, een academische campus, gelegen op ongeveer 45 km van Leuven met focus op technologisch en industriegerichte opleidingen en onderzoek. Andere campussen kunnen ook van uw expertise gebruik maken voor het verstrekken van onderwijs.
Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar. Junior onderzoekers worden in principe aangesteld als docent tenure track voor een periode van 5 jaar; nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent.
Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een onderzoekspositie ter beschikking gesteld equivalent met een doctoraatsbursaal voor 4 jaar. Indien u geen andere substantiële  financiering ter beschikking heeft kan u een startfinanciering van 110.000 euro aanvragen indien u minstens voor 50% aangeworven wordt.
De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching, …

Interesse?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kan u contact opnemen met 

* Prof. dr. ir. Georges Gielen, departementsvoorzitter van het Departement Elektrotechniek (ESAT), tel.: +32 16 32 40 76, e-mail: georges.gielen@kuleuven.be of 
* Prof. dr. ir. Raf Dewil, voorzitter van Campus De Nayer, tel.: +32 15 68 82 29, e-mail: raf.dewil@kuleuven.be. 
Als u bij het online solliciteren problemen ondervindt, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.
Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe in de Engelse taal (meer info vindt u op de jobsite KU Leuven):
- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s) ;
- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;
- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst en desgevallend een portfolio van uw architectuurprojecten);
- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn en bijhorend onderzoeksteam met oog voor samenwerking met collega-onderzoekers binnen de entiteit van tewerkstelling (maximaal 4 pagina’s);
- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);
- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);
- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Professor in Hard Real-Time Embedded AI voor Autonome Voertuigen
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-05-28
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-20 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-20 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant