KU Leuven

Professor in hergebruik bij circulair bouwen

2024-09-03 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

KU Leuven heeft een voltijdse academische vacature in het Departement Burgerlijke Bouwkunde betreffende het hergebruik van structurele componenten en bouwcomponenten bij circulair bouwen. De vacante positie is beschikbaar op Campus Brugge, onderdeel van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de Groep Wetenschap & Technologie, KU Leuven.
We zijn op zoek naar internationaal georiënteerde kandidaten met bewezen onderwijscompetentie en een excellent onderzoeksdossier op het gebied van bouwkundige constructies en bouwtechnologie, met nadruk op het ontwerp van componenten en structuren door hergebruik. Het beoogde onderzoek omvat experimenteel onderzoek op bouwcomponenten en bestaande structuren, evenals de ontwikkeling en het gebruik van numerieke modellen.
De succesvolle kandidaat zal worden aangesteld als een professor in het Departement Burgerlijke Bouwkunde, Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de Groep Wetenschap & Technologie aan de KU Leuven. De Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen heeft een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk, zowel in de academische wereld als in het bedrijfsleven.
Het onderzoek binnen de Afdeling Bouwmaterialen en Constructies (MAT) van het Departement Burgerlijke Bouwkunde is gericht op het genereren van geavanceerde kennis door middel van fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek naar duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen, structurele componenten en constructies. Dit draagt bij tot de realisatie van nieuwe en bestaande constructies alsook erfgoedstructuren met een lage milieu-impact, structurele veerkracht en verbeterde levensduur. De MAT-groep heeft onderzoeksactiviteiten en eigen laboratoria in Leuven, Brugge, Sint-Katelijne-Waver en Gent. De onderzoeksafdeling beschikt over een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk, zowel in de academische wereld als in de bouwsector, connecties met bedrijven, normalisatie-instellingen en non-profitorganisaties. Daarnaast biedt het een stabiel aanbod aan getalenteerde doctoraatsstudenten en een ondersteunende werkomgeving.

Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

  • U ontwikkelt een onderzoeksprogramma van internationaal niveau omtrent ontwerpprincipes voor het hergebruik van structurele materialen en componenten (zoals geprefabriceerd beton, staal, hout, …) van gesloopte gebouwen en structuren, in het kader van een circulaire bouwsector. Het onderzoek ontwikkelt en implementeert ingenieursbenaderingen voor structurele toepassing van hergebruikte componenten, assemblage- en demontagetechnieken en selectieve sloop voor de ontwikkeling van herbruikbare structurele systemen (modulair bouwen, demonteerbare systemen) via experimentele, numerieke  of theoretische benaderingen, of een combinatie hiervan. Het onderzoek zou moeten bijdragen tot pre-normatieve richtlijnen en normen die hergebruik van structurele materialen en componenten in nieuwe constructies mogelijk maken. De kandidaat zou een leidende rol moeten spelen in dit onderzoeksveld en onze universiteit vertegenwoordigen op nationaal en internationaal niveau via sectororganisaties en normcommissies.  
  • U heeft toegang tot testapparatuur en u wordt verwacht om de laboratoriumfaciliteiten verder te versterken en uit te breiden. 
  • U bent betrokken bij gericht wetenschappelijk onderzoek, resulterend in doctoraten en publicaties, die voldoen aan internationale normen en leiden tot brede internationale erkenning.
  • Als onderdeel van uw onderzoeksprogramma ontwikkelt u internationale samenwerkingsverbanden, zowel binnen de academische wereld als in nauwe samenwerking met de industrie met als doel industriële innovatie en wetenschappelijke output te genereren die voldoet aan de hoogste internationale normen. 
  • U ondersteunt of initieert een netwerk van bedrijven door de valorisatie van onderzoeksresultaten en door het leveren van industriële diensten om technologieoverdracht en toepassing van de resultaten van uw onderzoek in de industrie/overheid/samenleving te realiseren.
  • U bent in staat om competitieve financiering te verwerven, zowel projectgebonden overheidsfinanciering als industriële financiering.
  • U streeft naar excellentie en wilt bijdragen tot de verdere ontwikkeling van de onderzoeksgroep en van de faculteit.

Onderwijs

  • Onderwijstaken geconnecteerd aan deze vacature vinden plaats aan de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen op campus Brugge. U kunt, binnen het multicampusmodel, gevraagd worden een beperkte onderwijstaak op te nemen op andere campussen. 
  • Binnen de bachelor en masteropleidingen Industrieel Ingenieur Bouwkunde van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen verzorgt u kwalitatief hoogstaand onderwijs. Dit specifieke onderwijsaanbod is erop gericht ingenieurs op te leiden met een sterke focus op industrieel toepasbare technologische ontwikkeling.  
  • U verzorgt in hoofdzaak onderwijs in het domein van structuurmechanica, ontwerp van constructies (beton, staal, hout) en bouwtechnologie, met een duidelijke betrokkenheid bij de kwaliteit van het programma als geheel. Er wordt verwacht van alle professoren dat ze ook een aantal basisvakken op bachelorniveau onderwijzen. 
  • U draagt ook bij aan het pedagogisch project van de faculteit en de universiteit door begeleiding van projecten (e.g. bachelorproeven en masterproeven) en als promotor van doctoraatsstudenten.
  • U ontwikkelt uw onderwijs overeenkomstig de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden.

Dienstverlening

  • U bent bereid tot wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening, met bijzondere aandacht voor dienstverlening aan de industrie in het kader van toegepast onderzoek en ontwikkeling.
  • U ontwikkelt een sterk netwerk met industriële partners en in het bijzonder met de bouwsector.
  • U speelt een actieve rol in de promotie van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen ten aanzien van nieuwe studenten en het brede werkveld door participatie aan, bijvoorbeeld, info- en opendeurdagen, netwerkmomenten en beurzen.

Profiel

  • U bent houder van een masterdiploma van (burgerlijk) bouwkundig ingenieur of van een daarmee gelijkwaardig diploma, en van een doctoraat op proefschrift waarvan het onderwerp verband houdt met het onderzoeksdomein, namelijk hergebruik van structurele componenten en bouwcomponenten bij circulair bouwen. Ervaring in de industrie of een uitgebreid netwerk binnen het werkveld is een pluspunt.
  • U beschikt over een sterk onderzoekdossier in het vakgebied. Dit moet blijken uit uw publicaties of uit uw onderzoekservaring binnen de industrie. U heeft de ambitie bij te dragen tot valorisatie van onderzoek binnen industrie en maatschappij. Internationale ervaring is een belangrijk pluspunt.
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en u bent collegiaal ingesteld. U bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire context.
  • U bent in staat om van bij de start van de aanstelling onderwijs te verzorgen in het Nederlands of het Engels (moedertaal of C1 niveau CEFR). De bestuurstaal van de KU Leuven is het Nederlands. Als u bij aanwerving geen of onvoldoende Nederlands kent, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod dat u moet toelaten om deel te nemen aan bestuursvergaderingen en Nederlands te leren tot een niveau vereist voor vaste benoeming. Vooraleer u een lesopdracht in het Nederlands of Engels doceert, wordt u de gelegenheid geboden om de daartoe vereiste kennis van het Nederlands respectievelijk Engels te verwerven.

Aanbod

Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving.
KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Onze universiteit is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau. 
Uw hoofdwerkplaats is de KU Leuven Campus Brugge in Brugge, in een historische stad met een zeehaven en moderne industriële activiteiten. Brugge heeft een spoorverbinding van 70 minuten naar Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, en van ongeveer 3 uur naar Parijs, Londen en Amsterdam.

Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar.

Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren, kan u een startfinanciering van 110.000 euro aanvragen indien u minstens voor 50% aangeworven wordt.
KU Leuven verwelkomt buitenlandse professoren en hun gezin en biedt praktische ondersteuning op het vlak van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, loopbaanbegeleiding voor partners, …

Interesse?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u contact opnemen met:
* Prof. Dr. Jaak Monbaliu, departementsvoorzitter van het Departement Burgerlijke Bouwkunde (e-mail:Jaak.Monbaliu@kuleuven.be, tel.: +32 16 32 16 61) of
* Prof. Dr. Pieter Rauwoens, voorzitter van Campus Brugge (e-mail: pieter.rauwoens@kuleuven.be, tel.: +32 50 66 48 33)
Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe in de Engelse taal (meer info vindt u op de jobsite KU Leuven):
- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s) ;
- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;
- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst en desgevallend een portfolio van uw architectuurprojecten);
- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn en bijhorend onderzoeksteam met oog voor samenwerking met collega-onderzoekers binnen de entiteit van tewerkstelling (maximaal 4 pagina’s);
- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);
- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);
- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Professor in hergebruik bij circulair bouwen
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-11
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-03 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-03 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant