KU Leuven

Professor in Onderwijsleerprocessen in de geowetenschappen

2024-09-30 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Aan de Groep Wetenschap en Technologie, Faculteit Wetenschappen, Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven is er een voltijdse academische vacature in het domein van onderwijsleerprocessen in de geowetenschappen op campus Leuven.
Het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen heeft als belangrijkste missie het uitvoeren van hoogstaand wetenschappelijk onderzoek m.b.t. het functioneren van geo- en ecosystemen op verschillende tijd- en ruimteschalen, inclusief mens–omgevingsinteracties, en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Leden van het departement dragen bij aan het onderwijs in verschillende opleidingen waarin geo- en ecosystemen centraal staan, inclusief bachelor- en masteropleidingen in de geowetenschappen, geografie, geologie en bio-ingenieurswetenschappen, en masteropleidingen in toerisme en sustainable development. Daarnaast draagt het departement via de Educatieve Master in de Wetenschappen en Technologie ook bij aan de vorming van toekomstige leraren aardrijkskunde. Om deze opleiding te versterken en het onderzoek naar onderwijs- en leerprocessen in de geowetenschappen uit te bouwen is het departement op zoek naar internationaal georiënteerde kandidaten met een goed onderzoeksdossier en uitstekende onderwijscompetentie op het gebied van geowetenschappen. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze onmiddellijk lesopdrachten in het Nederlands kunnen waarnemen en bijgevolg bij aanwerving het Nederlands op ERK-niveau C1 beheersen.

Als vakdidactisch onderzoeker in een STEAM-domein zal de kandidaat ook deel uitmaken van LESEC. LESEC is het Leuven Engineering and Science Education Center, een groep van onderzoekers en praktijkmensen die bijdraagt aan het verder verbeteren en optimaliseren van het onderwijs in de groep Wetenschap en Technologie door middel van onderzoek, netwerken en het uitwisselen van ervaringen.
Website van de eenheid

Opdracht

Onderzoek

Er wordt van u verwacht dat u een onderzoeksprogramma van internationaal niveau ontwikkelt waarbij onderwijs- en leerprocessen in het brede domein van de geowetenschappen en duurzaamheid centraal staan. Uw onderzoek kan zich zowel toespitsen op vakdidactische thema’s binnen het vak aardrijkskunde en/of iSTEM in het secundair onderwijs, als op onderwijs- en leerprocessen in het universitaire onderwijs rond geowetenschappen en het bredere thema duurzaamheid (sustainability thinking) dat in verschillende disciplines verweven kan worden. Onderzoek naar (geo)wetenschapseducatie, het ontwikkelen en evalueren van de didactische aspecten van citizen science projecten en/of het optimaliseren van adoptieprocessen voor duurzaamheid in de maatschappij behoren eveneens tot de mogelijke onderzoeksthema’s.
We verwelkomen kandidaten die hun sterke wetenschappelijke expertise in een interdisciplinaire context koppelen aan de verschillende geowetenschappelijke disciplines in het departement en de andere vakdidactische en pedagogische expertises buiten het departement. Hiervoor zet u samenwerkingsverbanden op binnen en buiten het departement. U zet onderzoek op in samenwerking met het Leuven Engineering and Science Education Center (LESEC) waar u eveneens deel van zal uitmaken. U publiceert op het hoogste wetenschappelijke niveau, verwerft middelen voor onderzoek, bouwt de internationale samenwerking uit en begeleidt doctoraten van internationaal niveau.
Het is de bedoeling dat het onderzoek bijdraagt aan het begrijpen van de onderwijs- en leerprocessen met betrekking tot geowetenschappelijke vakinhouden en duurzaamheid, met als doel om de kwaliteit en de efficiëntie van dit onderwijs te vergroten en duurzaamheidsaspecten optimaler te integreren doorheen verschillende onderwijscurricula.

Onderwijs

  • U verzorgt kwalitatief hoogstaand onderwijs, voornamelijk binnen het domein van de vakdidactiek aardrijkskunde binnen de Educatieve Master in de Wetenschap en Technologie, met een duidelijk engagement voor de kwaliteit van de opleiding als geheel.
  • U draagt ook bij aan het pedagogisch project van de universiteit door begeleiding van masterproeven en als promotor van doctoraatsstudenten.
  • U ontwikkelt uw onderwijs overeenkomstig de visie van de KU Leuven op activerend en onderzoeksgebaseerd onderwijs en maakt gebruik van de mogelijkheden voor onderwijskundige professionalisering die de faculteit en de universiteit aanbieden.

Dienstverlening

Als academisch personeel van de KU Leuven speelt u een belangrijke rol in de maatschappij door uw onderzoek en onderwijs, maar ook door uw actieve deelname aan het publieke debat, en door bij te dragen aan beleidsondersteunende projecten voor overheden van lokaal, Europees en/of internationaal niveau. In het bijzonder onderhoudt u de relaties tussen de academische wereld en het secundair onderwijs in het domein van de aardrijkskunde. U neemt een actieve rol op in raden, educatieve commissies, werkgroepen van de universiteit, in het bijzonder van het departement en faculteit waartoe u behoort.

Profiel

  • U hebt een diploma van doctor in de wetenschappen: geografie, geologie, bio-ingenieurswetenschappen of aanverwante discipline.
  • U heeft bij voorkeur een diploma van een universitaire lerarenopleiding met vakdidactiek aardrijkskunde.
  • U beschikt over een uitstekend onderzoeksdossier in het domein van de geowetenschappen. De onderzoekskwaliteit blijkt uit publicaties in toonaangevende tijdschriften. Internationale ervaring is een belangrijk pluspunt. Ervaring met vakdidactisch onderzoek is niet vereist maar een pluspunt bij aanvang van het mandaat; een bereidheid tot het ontwikkelen van dergelijk onderzoek is wel noodzakelijk. 
  • U hebt aantoonbare kwaliteiten voor het academisch onderwijs. Onderwijservaring is een pluspunt.
  • U beschikt over organisatorische vaardigheden en u bent collegiaal ingesteld. U bezit ook leidinggevende capaciteiten in een universitaire context.
  • Het is belangrijk dat u onmiddellijk lesopdrachten in het Nederlands kunt waarnemen. U beheerst bijgevolg bij aanwerving het Nederlands op ERK-niveau C1. Een goede kennis van het Engels is een vereiste. Als u bij aanwerving onvoldoende kennis bezit van het Engels als academische taal, voorziet de KU Leuven in een opleidingsaanbod om het nodige niveau in taalkennis te verwerven.

Aanbod

  • Wij bieden een voltijdse tewerkstelling in een intellectueel uitdagende omgeving. De KU Leuven is een onderzoeksintensieve, internationaal georiënteerde universiteit die zowel fundamenteel als toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Zij is sterk inter- en multidisciplinair gericht en streeft naar internationale excellentie. Zij werkt hiervoor actief samen met haar onderzoekspartners in binnen- en buitenland. Haar studenten biedt ze een academische vorming aan die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau.
  • U werkt in Leuven, een historische en tegelijk dynamische en levendige stad in het centrum van België, op twintig minuten afstand van Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, en op minder dan twee uur van Parijs, Londen en Amsterdam.
  • U bent lid van LESEC, het Leuven Engineering and Science Education Center. Dit zal niet alleen helpen bij het uitbouwen van een netwerk van onderzoekers in STEAM-onderwijs, LESEC kan ook ondersteuning bieden bij het aanvragen van onderzoeksfinanciering (ondersteuning van een projectcoördinator) en biedt kansen tot gemeenschappelijke doctoraatsprojecten.
  • Afhankelijk van uw dossier en kwalificaties wordt u aangesteld of benoemd in een van de graden van het zelfstandig academisch personeel: docent, hoofddocent, hoogleraar of gewoon hoogleraar. Junior onderzoekers worden in principe aangesteld als docent tenure track voor een periode van 5 jaar; nadien worden ze, bij positieve evaluatie, vast benoemd als hoofddocent.
  • De KU Leuven is goed uitgerust om buitenlandse professoren en hun familie te verwelkomen en biedt praktische ondersteuning op het gebied van immigratie en administratie, huisvesting, kinderopvang, Nederlands leren, partner loopbaancoaching, ... 
  • Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de eerste fase te faciliteren wordt een startfinanciering van 110.000 euro aangeboden aan nieuwe professoren die geen substantiële andere financiering hebben en die minstens voor 50% aangeworven worden.

Meer informatie

LESEC

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Patrick Degryse, tel.: +32 16 32 64 60, mail: patrick.degryse@kuleuven.be. Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar solliciteren@kuleuven.be.

Voeg aan uw sollicitatie volgende onderdelen toe in de Engelse taal (meer info vindt u op de jobsite KU Leuven):

- een biosketch waarin u uw meerwaarde als academicus aantoont voor de kerntaken onderzoek, onderwijs en dienstverlening in uw voorbije loopbaan en voor uw toekomstige activiteiten (maximaal 2 pagina’s) ;
- een dossier over uw vijf belangrijkste publicaties of realisaties;
- een uitgebreid cv (met inbegrip van een volledige publicatielijst);
- een onderzoeksplan met aandacht voor de uitbouw van een onderzoekslijn en bijhorend onderzoeksteam met oog voor samenwerking met collega-onderzoekers binnen de entiteit van tewerkstelling (maximaal 4 pagina’s);
- uw visie op het academisch onderwijs en de organisatie ervan (maximaal 2 pagina’s);
- uw bijdrage aan dienstverlenende activiteiten (interne representatie via lidmaatschap in raden en bestuursorganen, bijdragen aan de maatschappij vanuit onderwijs en onderzoek, outreach en wetenschapscommunicatie) (maximaal 1 pagina);
- uw visie op leiderschap (maximaal 1 pagina).
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal u bij aanwerving vragen om ter zake een
verklaring te ondertekenen

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Professor in Onderwijsleerprocessen in de geowetenschappen
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-06-07
Uiterste sollicitatiedatum
2024-09-30 23:59 (Europe/Brussels)
2024-09-30 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken