KU Leuven

Wetenschappelijk medewerker voor The Social Study

2024-05-05 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CeSO) van de KU Leuven, is op zoek naar een gedreven wetenschappelijk medewerker ter ondersteuning van The Social Study (TSS), een Online Probability Panel infrastructuur. TSS is het eerste wetenschappelijke online panel gebaseerd op toevallig geselecteerde deelnemers in België, en heeft als doelstelling om de beschikbaarheid van surveydata van hoge kwaliteit in België voor wetenschap en beleid gevoelig te verhogen. Dit panel bestaat uit ongeveer 4000 à 5000 toevallig geselecteerde burgers die op regelmatige basis (6 à 10 keer per jaar) online bevraagd worden over samenleven, politiek, economie, en fysieke en mentale gezondheid. Het panel laat toe om op snelle wijze wetenschappelijk verantwoorde gegevens te verzamelen over de gedragingen, voorkeuren en attitudes van de bevolking. Het TSS is een interfacultair en interuniversitair initiatief ondersteund door alle Vlaamse en Franstalige universiteiten van België.

Het teamlid zal deel uitmaken van het TSS stafteam en zal nauw samenwerken met de andere leden van het TSS team, waarvan de onderzoeksmanager en de operationeel coördinator tevens aan het CeSO-KU Leuven verbonden zijn. Daarnaast bestaat het team ook uit wetenschappelijk medewerkers verbonden aan VUB, ULB, UGent en UAntwerpen.

Website van de eenheid

Functie

De wetenschappelijk medewerker maakt deel uit van het operationele stafteam van TSS. In de veelzijdige functie zal je, in samenwerking met andere leden van het TSS team mede verantwoordelijk zijn voor het data management en het opzetten en uitvoeren van de interne en externe communicatie alsook verantwoordelijk zijn voor het opstellen van rapporten die de werking en kwaliteit van het panel evalueren, dan wel wetenschappelijk onderzoek naar survey methodologische vraagstukken (bv. rond paneluitval of paneltevredenheid). De functie omvat volgende taken:

  • Communicatiebeleid. Je draagt bij aan de verdere uitwerking van het communicatiebeleid verbonden met de branding en lancering van TSS voor het grote publiek en de onderzoekgemeenschap. Dit omvat de verdere uitbouw en het onderhoud van de TSS website (Wordpress); de implementatie van de publieke launch van het panel en de roadshow die het panel dient bekend te maken bij de gehele onderzoekgemeenschap; de uitwerking van een sociale media strategie; en de ontwikkeling van een nieuwsbrief beleid (Flexmail).
  • Data management. Je bent tezamen met een ander staflid verantwoordelijk voor het data management. Dit omvat de verwerking, de opslag, de archivering en het publiceren van de databestanden. In het bijzonder ben je verantwoordelijk voor (a) privacy en wetenschappelijk ethiek; (b) archivering en publicatie van databestanden (incluis documentatie van data en aanmaak codeboek). De protocols worden vastgelegd in een Data Management Plan.
  • Logistieke ondersteuning. In geval van afwezigheid van de operationeel coördinator superviseer en begeleid je jobstudenten in de uitvoering van hun logistieke taken gerelateerd aan de dataverzameling bij de (kleine groep van) offline panelleden – het uitsturen van vragenlijsten en telefonische herbenaderingen.
  • Wetenschappelijk onderzoek. Je analyseert TSS paneldata met het oog op de verbetering van de datakwaliteit en volg je de non-respons en uitval op. Dit resulteert in actieplannen en evaluatierapporten. In een breder perspectief draagt u bij aan het onderzoek op het vlak van surveymethodologie (specifiek online probability panels) in nauwe samenwerking met collega’s van zowel TSS als het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek. Hiertoe wordt voldoende tijd voorzien om de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen in survey onderzoek, vragenlijst ontwerp en panel management op de voet op te volgen. Je krijgt de kans om over deze topics wetenschappelijk te publiceren.
  • Je neemt deel aan opleidingen en infosessies om je expertise up-to-date te houden.

Profiel

  • Je hebt minstens een Masterdiploma in de Sociale Wetenschappen (Sociologie, Communicatiewetenschappen of Politieke Wetenschappen), Psychologie, Economische Wetenschappen of gelijkwaardig met een grote interesse in surveyonderzoek. We verwelkomen ook sollicitaties van onderzoekers die reeds een doctoraat op basis van kwantitatieve data-analyse en surveyonderzoek behaald hebben.
  • Je kan goede studieresultaten voorleggen.
  • Je hebt een sterke interesse in wetenschappelijk statistisch onderzoek. Ervaring met het organiseren of analyseren van surveys wordt gezien als een pluspunt.
  • Je hebt een grondige basiskennis van kwantitatieve onderzoeksmethoden en bent bedreven met het analyseren van onderzoeksdata (SPSS, Stata of R). Je hebt het talent om cijfers te laten spreken.
  • Je bent geïnteresseerd om je analytische en synthetiserende vaardigheden verder te ontwikkelen.
  • Je bent geïnteresseerd om uw skills op het vlak van communicatie en branding verder te ontwikkelen.
  • Je bent organisatorisch sterk en gaat planmatig tewerk zodat je verschillende projecten met elkaar kan combineren. Je beschikt over time management capaciteiten.
  • Je legt vlot contacten en werkt graag in teamverband.
  • Je spreekt vloeiend Nederlands (moedertaal of equivalent) en hebt een goede kennis van het Engels. Kennis van het Frans is een pluspunt.
  • Je bent positief, loyaal en sociaal ingesteld en toont betrokkenheid.
  • Je kan vlot communiceren en rapporteren. Je neemt initiatief en gaat in overleg om problemen aan te pakken.
  • Je hecht veel belang aan integriteit in onderzoek.

Aanbod

  • We bieden je een functie als wetenschappelijk medewerker, 100%, zo snel mogelijk te beginnen voor een periode van 1 jaar, hernieuwbaar na positieve evaluatie voor één bijkomend jaren. De inschaling van de aanstelling zal afhangen van de kwalificaties van de geselecteerde kandidaat (master vs. doctoraat).
  • Bij aanvang is er voldoende ruimte en tijd om bijkomende opleidingen te volgen. Wat betreft veldwerkorganisatie en surveyonderzoek wordt door het stafteam een on-the-job training voorzien.
  • Een aangename werksfeer in een jong en zeer gemotiveerd onderzoeksteam. 
  • Interessante mogelijkheden tot het volgen van opleiding en tot doorgroeien.
  • TSS hecht veel belang aan een organisatieklimaat waarin de medewerkers een actieve bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van de organisatie en waarin ze hun eigen talenten kunnen ontplooien. Je komt terecht in een omgeving waar initiatief op prijs wordt gesteld en persoonlijk engagement gestimuleerd wordt.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Bart Meuleman, promotor TSS, e-mail: bart.meuleman@kuleuven.be of de heer Koen Abts, onderzoeksmanager TSS, email: koen.abts@kuleuven.be.

KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.

Informatie over de vacature

Functienaam
Wetenschappelijk medewerker voor The Social Study
Werkgever
Locatie
Oude Markt 13 Leuven, België
Gepubliceerd
2024-03-29
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-05 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-05 23:59 (CET)
Soort functie
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant