Selecciona la región que mejor se ajuste a tu ubicación o preferencias.
Esta configuración controla el idioma de la interfaz de usuario, incluidos los botones, los menús y todo el texto del sitio. Selecciona tu idioma preferido para la mejor experiencia de navegación.
Selecciona los idiomas para los anuncios de empleo que deseas ver. Esta configuración determina qué anuncios de empleo se mostrarán.
Aan de groep Wetenschap en Technologie, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven is een voltijdse academische onderzoekspositie vacant in de afdeling Bodem- en Waterbeheer. Deze positie maakt gebruik van middelen die ter beschikking worden gesteld door de Vlaamse Overheid via het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOFZAP).
We zoeken gemotiveerde en internationaal georiënteerde kandidaten met een excellent onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie in het domein van bodem-plant-water interacties. De aanstelling is voorzien op 1 september 2026. Aanvragen zullen parallel en onafhankelijk van elkaar geëvalueerd worden door 1) de Onderzoeksraad van de KU Leuven in een competitieve procedure over alle onderzoeksdomeinen heen en 2) de facultaire beoordelingscommissie. Gedurende de eerste 10 jaar zullen de onderwijsverplichtingen als onderzoeksprofessor beperkt zijn. Na deze periode wordt de positie omgezet naar een reguliere academische positie.
De dunne laag van het aardoppervlak die zich uitstrekt van het grondwater tot aan het vegetatiedek wordt de "kritische zone" genoemd, vanwege de cruciale rol die zij speelt in terrestrische processen. Het onderzoeken van de interacties tussen abiotische en biotische componenten op verschillende ruimtelijke en temporele schalen is essentieel om de werking van dit dynamische grensvlak te doorgronden en om een duurzaam en productief gebruik van de kritische zone te garanderen, terwijl tegelijkertijd haar ecologische en maatschappelijke functies worden gewaarborgd.
Wij zoeken een kandidaat die een innovatief onderzoeksprogramma ontwikkelt rond bodem-plant-water interacties en processen binnen de kritische zone. Onderzoek naar de bodem-plant-water nexus kan worden uitgevoerd op verschillende schalen gaande van plots naar het stroombekken, waarbij ook toepassingen binnen agro-ecosystemen worden verwacht, en bovendien een socio-economische impact wordt beoogd. De methodologische aanpak is flexibel, maar combineert bij voorkeur veldwaarnemingen met laboratoriumexperimenten en/of modelleringstechnieken. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe sensortechnologieën, innovatieve tracertechnieken (zoals stabiele isotopen), de oprichting van langdurige veldmonitoringsites en/of de combinatie van datawetenschap (machine learning, artificiële intelligentie) met mechanistische of procesgebaseerde modellen omvatten.
Deze positie wordt ingebed in de Afdeling Bodem- en Waterbeheer van het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven. Het Departement biedt state-of-the-art laboratorium- en serre-faciliteiten alsook toegang tot diverse veldlocaties, en creëert zo een uitstekende omgeving voor het uitvoeren van hoogwaardig onderzoek. Het Departement verricht onderzoek naar de werking van geo- en ecosystemen op verschillende ruimtelijke en temporele schalen, met inbegrip van mens-milieu-interacties en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Leden van het Departement dragen bij aan onderwijs in diverse opleidingen die gericht zijn op geo- en ecosystemen, waaronder bachelor- en masteropleidingen in de geografie, geologie en bio-ingenieurswetenschappen, evenals masterprogramma’s in toerisme, duurzame ontwikkeling en water resources engineering.
Het onderzoek binnen de Afdeling Bodem- en Waterbeheer richt zich op de fysische, chemische en biologische processen in het milieu, met een focus op hun interacties binnen agro- en ecosystemen. Belangrijke onderzoeksthema’s omvatten water- en stoftransportprocessen in bodems en planten, risicoanalyse en speciatie van metalen en nutriënten, en de dynamiek van element- en broeikasgasfluxen in ecosystemen. Binnen agro-ecosystemen bestuderen we de efficiëntie van gewaswatergebruik en langetermijntrends in bodemkwaliteit. Processen aan het landoppervlak worden onderzocht door middel van gedetailleerde processtudies en grootschalige modellering, waarbij remote sensing en data-assimilatie worden geïntegreerd om bodem-water-vegetatie-sneeuw-atmosfeer interacties te analyseren. Binnen het domein van de milieumicrobiologie bestudeert onze groep de ecologie van microbiële gemeenschappen die antropogene verontreinigingen afbreken en de rol van microbiële processen in het ondersteunen van een circulaire bio-economie.
Website van de eenheid
De aangestelde kandidaat wordt verwacht een internationaal, competitief onderzoeksprogramma te ontwikkelen binnen het domein van bodem-plant-water interacties, met als doel uitmuntende wetenschappelijke resultaten te behalen op internationaal niveau en nationale en internationale onderzoeksamenwerkingen te ondersteunen en te bevorderen. De kandidaat moet beschikken over een sterk onderzoeksprofiel of het potentieel hebben om dit op te bouwen. Daarnaast wordt een multidisciplinaire houding en de bereidheid tot intensieve samenwerking met andere onderzoekers en onderzoeksgroepen aan de KU Leuven verwacht [bijv. de Afdeling Gewasbiotechniek, Afdeling Geografie, het KU Leuven Plant Institute, …].
De kandidaat:
Hoewel de functie bij aanvang voornamelijk een onderzoeksprofessoraat zal zijn, omvat de positie ook een onderwijsopdracht in bodem-watermodellering of agrarisch waterbeheer. Deze opdracht zal geleidelijk verder uitgebreid worden, in het bijzonder binnen het bredere veld van waterbeheer, klimaat- en/of bodemwetenschappen in de masteropleidingen Water Resources Engineering (IUPWARE), Agro- and Ecosystem Engineering (ACE) en/of Landbeheer. De kandidaat zal ook bijdragen aan de onderwijsambities van de faculteit/universiteit door het begeleiden van bachelor- en masterproeven en als promotor van doctoraatsstudenten. Het onderwijs zal ontwikkeld worden in overeenstemming met de KU Leuven-visie op onderzoeksgebaseerd en activerend onderwijs, waarbij gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden voor didactische professionalisering die de faculteit en universiteit aanbieden.
Als lid van het academisch personeel van de KU Leuven speelt de kandidaat een belangrijke maatschappelijke rol door middel van onderzoek en onderwijs, maar ook door deelname aan het publieke debat, bijdragen aan beleidsgericht onderzoek voor overheden op lokaal tot Europees niveau en participatie in onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in samenwerking met ontwikkelingslanden. De kandidaat zal geleidelijk een actieve rol opnemen in raden, onderwijscommissies en werkgroepen binnen de universiteit en in het bijzonder binnen de afdeling, het departement en de faculteit
Volledige aanvraag-en selectieprocedure Onderzoeksprofessoren (BOFZAP)
Meer informatie over de inhoud van de functie is te verkrijgen bij de academische contactpersoon, Steven Bouillon ([email protected]).
Meer informatie over de richtlijnen, reglement en aanvraagdossier is te verkrijgen bij mevrouw Kristin Vermeylen ([email protected] , tel. +32 16 32 09 07) of mevrouw Martine van Nierop ([email protected] , tel. +32 16 32 76 98).
Voor een volledige beschrijving van de procedure en belangrijke informatie over bijlagen en templates, volg de link 'Volledige aanvraag-en selectieprocedure Onderzoeksprofessoren (BOFZAP)' onder 'Meer informatie'. Lees deze voordat je aan de sollicitatie begint.
Wij vragen u uw sollicitatiedossier in het Engels in te dienen. Indien u problemen ondervindt bij het elektronisch solliciteren, kan u mailen naar [email protected].
KU Leuven hecht veel belang aan wetenschappelijke integriteit, ethisch en integer handelen en zal je bij aanwerving vragen om ter zake een verklaring te ondertekenen.
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.
KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.
Visita la página del empleador