Vrije Universiteit Brussel

Doctoraatsbeurs Architectuur- en Kunstgeschiedenis Vroegmoderne Tijd

2024-06-07 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

1 - Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid, en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel.

Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4.000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn. 

Voeg daarbij ons beginsel van vrij onderzoek - waarin zelfreflectie, een kritische houding en een open, creatieve geest rond wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal staan - en je hebt een universiteit die fundamenteel grensverleggend en pionierend is op het vlak van onderwijs en onderzoek. Kortom: de VUB ten voeten uit

De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van gelijkgestemde Europese universiteiten, allen klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden. 

2 - Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, vakgroep History, Archeology, Arts, Philosophy and Ethics, onderzoeksgroep Geen grote onderzoeksgroep op zoek naar een doctoraatsbursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:

Je zal voltijds werken aan een doctoraat in het domein van de architectuur- en kunstgeschiedenis in de vroegmoderne tijd. Je werkt mee aan het vierjarige onderzoeksproject "Flanders in Florence: Architectural Exchanges from North to South, 1400-1600", gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) en geleid door Pieter Martens (VUB) in samenwerking met Gianluca Belli (Università degli Studi di Firenze).

Dit project onderzoekt voor het eerst de rol van ‘Le Fiandre’ voor de architecturale cultuur van Firenze in de periode 1400-1600. Het wil niet betogen dat er een grote Vlaamse invloed is geweest op de Florentijnse renaissancebouwkunst, maar nagaan hoe de vele commerciële, artistieke en politico-militaire banden met de Lage Landen de architecturale cultuur in Firenze hebben verrijkt. De impact van Vlaamse schilderijen op de Florentijnse kunst is goed onderzocht, maar de transfer van architecturale ideeën, beelden en materialen van ‘Vlaanderen’ naar Firenze vormt nog een blinde vlek in studies over de internationaliteit van de Florentijnse renaissance.

Als je geselecteerd wordt, zal jij bijdragen aan de doelstellingen van het project door je in jouw doctoraatsproefschrift te concentreren op het deel van het project dat de interacties tussen architectuur en de beeldende kunsten analyseert. Je onderzoek zal gaan over:

  • het werk van Vlaamse glazeniers en glasschilders in Firenze;
  • de aanwezigheid van Vlaamse schilderijen in Florentijnse gebouwen, met inbegrip van hun inhoud, receptie en ruimtelijke setting;
  • de architectuur afgebeeld in Vlaamse kunstwerken (schilderijen, wandtapijten, prenten, tekeningen) die zich in Firenze bevonden en/of gemaakt werden voor Florentijnse opdrachtgevers;
  • Vlaamse invloeden op Florentijnse afbeeldingen van de gebouwde ruimte.


Je zal voornamelijk onderzoek doen aan de VUB binnen onderzoekgroep VISU (Histories of Art, Architecture and Visual Culture) maar je zal ook reizen en onderzoek doen in Firenze. Het geplande doctoraat wordt wellicht een joint PhD met de Università degli Studi di Firenze.

Je zal je onderzoeksresultaten ook presenteren op internationale conferenties, als (co)auteur wetenschappelijk publiceren, je doctoraatsproefschrift voltooien, en bijdragen aan de organisatie van meetings, onderzoeksactiviteiten en andere taken gerelateerd aan het project.

Je zal ook bijdragen aan de werking van onderzoeksgroep VISU en van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte door deel te nemen aan hun academische activiteiten en je zal daarin ook beperkte administratieve en organisatorische taken opnemen.

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden. 

3 - Profiel

Wat verwachten wij van jou?

  • Je bent in het bezit van een masterdiploma (voltooid voor de startdatum van de functie) in het domein van de architectuurgeschiedenis of een nauw gerelateerd domein zoals kunstgeschiedenis, kunstwetenschappen, archeologie, geschiedenis, architectuur, ingenieur-architect, met uitstekende studieresultaten.
  • Je hebt een uitstekende kennis van het Engels (de werktaal van het project) en kan vlot Italiaans lezen. Kennis van andere talen waaronder Nederlands, Frans en Duits is een pluspunt.
  • Je hebt uitstekende academische schrijfvaardigheden.
  • Je bent gemotiveerd, flexibel, en beschikt over doorzettingsvermogen in onderzoek.
  • Je kan zelfstandig werken, met goede vaardigheden op het gebied van organisatie en planning, en je bent bereid om actief samen te werken en te communiceren als lid van een team.
  • Je bent bereid om te reizen voor projectgelateerde onderzoeksactiviteiten.
  • Een interdisciplinair profiel hebben met kennis van de kunst, architectuur, geschiedenis en onderzoeksmethodes (met inbegrip van archiefonderzoek) relevant voor het project is een pluspunt.
  • Je hebt geen werkzaamheden verricht in het kader van een mandaat als assistent bezoldigd ten laste van de werkingsmiddelen, gedurende meer dan 12 maanden (gecumuleerd). 

VUB wil een weerspiegeling zijn van de maatschappij waar ieders talent wordt gewaardeerd, ongeacht het gender, geslacht, leeftijd, religie, huidskleur, migratieachtergrond, functiebeperking en de neurodiversiteit.

4 - Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar tot max. 48 maanden, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-09-2024.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

OPGELET: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van jouw inschrijving als doctoraatsstudent aan de universiteit.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

  • Uitgebreide thuiswerkmogelijkheden, een telewerkvergoeding van 50 euro per maand OF een internetvergoeding van 20 euro per maand; 
  • Een open informele werkomgeving met aandacht voor je work-life balance, een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling), sluiting tussen Kerstmis en Nieuwjaar, en 3 extra verlofdagen; 
  • Een kosteloze hospitalisatieverzekering
  • Maximale terugbetaling van woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en/of een fietsvergoeding; 
  • Gevarieerde maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief; 
  • Voordelige sportmogelijkheden, een gamma aan kortingen via Benefits@Work (in allerlei winkels, op vluchten, in tankstations, pretparken...) en Ecocheques
  • Kinderdagverblijf vlak bij de campus, korting op vakantiekampen
  • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via onze VUB-leerplatformen en opleidingen; 
  • En tot slot: toffe collega's met een gezonde drive.

5 - Geïnteresseerd?

Spreekt deze functie je aan?

Stel je dan kandidaat, ten laatste op 07-06-2024, via jobs.vub.be, en laad volgende documenten op: 

  • je motivatiebrief; waarin je toelicht hoe jij voldoet aan de criteria en waarom we jou in overweging zouden moeten nemen voor deze positie;
  • je curriculum vitae; met daarin een overzicht van je studies, werk, relevante ervaring en ecentuele publicaties;
  • je diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni);
  • de namen en contactgegevens van twee referees (bv. academisch promotor of werkgever) die kunnen getuigen over jouw academisch traject en persoonlijk karakter;
  • een voorbeeld van jouw academisch schrijven, zoals een hoofdstuk van je master thesis of een recente publicatie. 

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Pieter Martens via pieter.martens@vub.be of +32 2 629 13 76. 

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar jobs.vub.be, en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.

Wil je meer info over EUTOPIA? Ga dan naar eutopia-university.eu, en kom meer te weten over ons Europees netwerk van universiteiten. 
 

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbeurs Architectuur- en Kunstgeschiedenis Vroegmoderne Tijd
Locatie
Boulevard de la Plaine 2 Brussel, België
Gepubliceerd
2024-04-18
Uiterste sollicitatiedatum
2024-06-07 23:59 (Europe/Brussels)
2024-06-07 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

De Vrije Universiteit Brussel is ontstaan uit de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) die in 1834 door de Brusselse advocaat van Vlaamse...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant