Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal Beeldvorming van de menselijke hersenen om het effect van lichaamsbeweging op de hersenstructuur en -functie te evalueren

2024-05-31 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond
In het kader van de uitbreiding van het onderzoek van de Revalidatie Onderzoeksgroep REVAL van de Universiteit Hasselt wenst de faculteit Revalidatiewetenschappen te informeren over een vacante doctoraatspositie (100%) in Neurowetenschappen met betrekking tot onderliggende mechanismen, hersenperfusie, metabolisme en gezondheid. REVAL is een interdisciplinaire en translationele onderzoeksgroep die onderzoek verricht in de domeinen van pediatrische, neurologische en musculoskeletale revalidatie, biomechanica, gezondheidspsychologie, geestelijke gezondheidszorg en revalidatie van interne aandoeningen. Dit doctoraat zal worden uitgevoerd in samenwerking met de onderzoeksgroep translationele MRI van de KU Leuven (in samenwerking met prof. dr. Stefan Sunaert) en met het Arteriële Spin Labeling team van het Universitair Ziekenhuis Gent (in samenwerking met dr. Patricia Clement).

Functie-inhoud
Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is een bekende risicofactor voor cardiovasculaire complicaties, maar T2DM patiënten zijn ook vatbaar voor ernstige cerebrale (hersen) complicaties en hebben een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer (AD) en andere gerelateerde dementie. Bewegingsinterventie is een hoeksteen in de behandeling van T2DM omdat het leidt tot een betere controle van de glycemie en cardiovasculaire risicofactoren en het voorkomen van complicaties. Er moet echter nog worden vastgesteld welk type lichaamsbeweging (duurtraining met hoge versus lage intensiteit) ongunstige veranderingen in de hersenen van T2DM en cerebrale pathologische processen die geassocieerd zijn met het risico op AD kan omkeren, door (bloed)biomarkers als proxies voor deze processen te gebruiken en te valideren. Binnen dit onderzoeksproject maak je gebruik van state-of-the-art medische beeldvorming op een 3T MRI-scanner in UZ Leuven. Je voornaamste taak bestaat uit het verzamelen, analyseren en rapporteren van gegevens. Verder zal je in de dataverzamelingsfase (~18 maanden) verantwoordelijk zijn voor het coachen van T2DM patiënten die in de avond (17u - 21u) zullen sporten in onze faciliteiten. De belangrijkste werkpakketten van dit PhD zullen dus bestaan uit (1) dataverzameling van MRI-beelden, (2) geavanceerde data-analyse met behulp van processing pipelines en statistische pakketten, en (3) het schrijven van wetenschappelijke artikels. Je zal ook betrokken zijn bij het verzamelen van bloedstalen voor biomarkeranalyse. Aangezien het verzamelen van gegevens en het trainen van patiënten op verschillende locaties plaatsvindt (60 km van elkaar verwijderd), zul je tijdens de fase van gegevensverzameling regelmatig tussen beide onderzoekslocaties moeten reizen. Naast het onderzoek zal je ook betrokken zijn bij het lesgeven (30 - 50 uur per jaar). De inhoud van het lesgeefpakket is gerelateerd aan je onderzoek en/of neurowetenschappen en wordt aan het begin van het contract overeengekomen. We streven ernaar een bijdrage te leveren aan de fundamentele neurowetenschappen en aan een hoeveelheid kennis die als inspiratie kan dienen voor toekomstige trainingsprogramma's en levensstijladviezen die functionele achteruitgang gepaard met het ouder worden, diabetes en zelfs andere pathologie kunnen verlichten of tegengaan. Je volgt de regels en richtlijnen van de 'doctoral school' van de Universiteit Hasselt.

Profiel

  • Je hebt een Master in Revalidatiewetenschappen, Bewegingswetenschappen, Biomedische wetenschappen, Psychologie, Geneeskunde, Ingenieurswetenschappen, Computerwetenschappen (of gelijkwaardig)
    Laatstejaarsstudenten worden eveneens aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.
  • Je hebt goede tot uitstekende academische resultaten behaald.
  • Je bent bereid om bij te dragen aan externe financieringsaanvragen.
  • Een sterke interesse/affiniteit met medische beeldvorming is noodzakelijk. Ervaring met tools zoals SPM, FSL... is een plus.
  • Een sterke interesse/ervaring met computerprogrammering (zoals MATLAB, Python, enz.) wordt aanbevolen.
  • Je hebt een goede tot uitstekende kennis van statistiek, inclusief modellering.
  • Je hebt kennis van het ontwerpen, uitvoeren en analyseren van experimenteel onderzoek.
  • Je hebt een sterk probleemoplossend vermogen, flexibiliteit, organisatievermogen en stressbestendigheid.
  • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden in het Engels, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je spreekt Nederlands of je bent bereid Nederlands te leren (belangrijk voor de communicatie met deelnemers en patiënten).
  • Je bent bereid om bij te dragen aan een positieve werksfeer en bent in staat om contact te maken met de verschillende domeinen en medewerkers (praktijkassistenten, PhD-studenten, postdoctorale studenten en professoren).

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
Aanstelling voor 2 jaar vanaf 15 oktober 2024. Na positieve evaluatie eenmaal verlengbaar met 2 jaar. Aanstelling is te UHasselt

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 31 mei 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
De selectieprocedure wordt eventueel aangevuld met een presentatie of opdracht.

Meer info
Prof. dr. Koen CUYPERS, +32-11-269316, koen.cuypers@uhasselt.be
Prof. dr. Raf MEESEN, +32-11-292124, raf.meesen@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal Beeldvorming van de menselijke hersenen om het effect van lichaamsbeweging op de hersenstructuur en -functie te evalueren
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-04-19
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-31 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-31 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
5 Reasons to Pursue Your PhD at EMBL European Molecular Biology Laboratory (EMBL) Leestijd: 4 min
...
The genetic detectives discovering who we really are University of Turku Leestijd: 5 min
...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku Leestijd: 5 min
...
Understanding Users to Optimise 3D Experiences Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) Leestijd: 5 min
Meer stories