Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal (2 bursaalmandaten) om sensorische, angstgerelateerde en inflammatoire voorspellers van zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn te onderzoeken

2024-05-13 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond
Binnen de context van de verdere uitbouw van het onderzoek van het REVAL Rehabilitation Research Center van de Universiteit Hasselt heeft de faculteit Revalidatiewetenschappen een vacature voor 2 doctoraatsbursalen (2 x 100%) om sensorische, angstgerelateerde en inflammatoire voorspellers voor het ontstaan en in stand houden van zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn te onderzoeken. Binnen de faculteit Revalidatiewetenschappen is REVAL een interdisciplinaire en translationele onderzoeksgroep die onderzoek uitvoert in het domein van pediatrische, geriatrische, neurologische en musculoskeletale revalidatie, biomechanica, gezondheidspsychologie, geestelijke gezondheidszorg en revalidatie van inwendige aandoeningen.
Daarnaast organiseert de faculteit een onderwijsprogramma dat bestaat uit een 3-jarige academische bachelor en een 2-jarige academische masteropleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Deze opleiding kent ongeveer 850 studenten. De faculteit verzorgt ook onderwijs in de interuniversitaire master Ergotherapeutische Wetenschappen. Binnen de faculteit organiseert REVAL ACADEMY interdisciplinaire bijscholingen gericht op professionals in de zorg en revalidatie. Binnen het perspectief van een "civic university" faciliteert het RELAB-platform het aanbieden van evidence-based advies aan personen met een functioneringsprobleem, professionals binnen de zorgsector en bedrijven.

Functie-inhoud
Zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn treft 50-90% van de zwangere vrouwen en wordt vaak afgedaan als een normaal onderdeel van zwangerschap. De langetermijngevolgen kunnen echter dramatisch zijn. Tot 21% van de vrouwen met zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn heeft 3 jaar na de bevalling nog steeds pijn, en 10% blijft 11 jaar postpartum een verminderde levenskwaliteit en lager werkvermogen ervaren. Omdat de multifactoriële etiologie van zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn onduidelijk is, schieten preventie en behandeling vaak tekort. Eerdere studies onderzochten voornamelijk motorische stoornissen (‘output’). Daarbij negeerden ze echter dat sensorische stoornissen (‘input’), bijv. in proprioceptie, vaak voorafgaan aan motorische stoornissen. En hoewel bekend is dat psychologische factoren, zoals (bewegings-)angst, lumbopelvische pijn beïnvloeden, blijft hun voorspellende rol in zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn onderbelicht. Tot slot moet de rol van systemische inflammatie in zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn nog worden onderzocht, ondanks recente evidentie van de rol die inflammatie speelt in het chronisch worden van lage rugpijn in de algemene bevolking.
Dit doctoraatsproject betreft het uitvoeren van een prospectieve cohortstudie om nieuwe voorspellers voor zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn tijdens de zwangerschap en postpartum te identificeren. Zwangere vrouwen zullen tijdens en na de zwangerschap opgevolgd worden. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende ziekenhuizen (o.a. Ziekenhuis Oost-Limburg, Jessa Ziekenhuis, UZ Leuven). We zullen sensorische, angstgerelateerde, en inflammatoire factoren vergelijken tussen vrouwen met en zonder zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn, en hun voorspellende rol in het ontstaan en in stand houden van zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn bepalen.
De 2 doctoraatsbursalen binnen deze vacature kaderen in het “PROFit primi” onderzoeksproject (verwijzend naar proprioception, fear and inflammation in primiparae) dat gefinancierd wordt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO). Het project wordt gesuperviseerd door verschillende interuniversitaire en internationale partners en in samenwerking met ziekenhuizen in Limburg en Vlaams-Brabant. Het supervisieteam bestaat uit Prof. Lotte Janssens, Prof. Kenneth Verboven en Dr. Nina Goossens (UHasselt), Prof. Inge Geraerts, Prof. Annick Bogaerts (KU/UZ Leuven), Prof. Liesbet De Baets (Vrije Universiteit Brussel) en Prof. Daniela Aldabe (Curtin University, Australië). Eén doctoraatsbursaal wordt aan UHasselt aangesteld en volgt het Doctoral School of Health & Life Sciences programma (UHasselt). Eén doctoraatsbursaal wordt aan KU Leuven aangesteld en volgt het Biomedical Doctoral School programma, optie Exercise and Physical Activity in Health and Disease (KU Leuven). Beide doctoraatsbursalen zijn gezamenlijke doctoraten (joint-PhDs) tussen UHasselt (faculteit Revalidatiewetenschappen) en KU Leuven (Departement Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie).
 

Profiel

  • Je bent in het bezit van een Master in de Revalidatiewetenschappen, Bewegingswetenschappen, (Bio)medische wetenschappen, Verpleegwetenschappen. (of gelijkwaardig)
    Laatstejaarsstudenten worden eveneens aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.
  • Je hebt goede academische resultaten behaald.
  • Ervaring met patiënten is een pluspunt.
  • Je bent bereid om je in te werken in het gebruik van geavanceerde onderzoeksapparatuur (bv. krachtenplatform, analyse van inflammatoire merkers) en dataverwerkingsprogramma's (bv. Matlab). Je bent bereid om samen te werken met klinische partners (bv. gynaecologen, vroedkundigen).
  • Je hebt inzicht in het opzetten, uitvoeren en analyseren van experimentele onderzoeksdesigns.
  • Je hebt een sterk probleemoplossend vermogen, bent flexibel, beschikt over de nodige organisatiecapaciteit en bent stressbestendig.
  • Je beschikt over uitstekende communicatievaardigheden en hebt een goede kennis van het Nederlands en het Engels, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je draagt actief bij aan een positieve werksfeer waarbij je connecties legt tussen verschillende domeinen en mensen (praktijkassistenten, doctoraatsstudenten, postdoctorale onderzoekers, professoren).

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
Aanstelling voor 2 jaar vanaf september/oktober 2024. Na positieve evaluatie eenmaal verlengbaar met 2 jaar.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 13 mei 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
De selectieprocedure wordt eventueel aangevuld met een presentatie of opdracht. De selectieprocedure wordt in juni 2024 georganiseerd.

Meer info
Prof. dr. Lotte JANSSENS, +32-11-292174, lotte.janssens@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal (2 bursaalmandaten) om sensorische, angstgerelateerde en inflammatoire voorspellers van zwangerschapsgerelateerde lumbopelvische pijn te onderzoeken
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-02-27
Uiterste sollicitatiedatum
2024-05-13 23:59 (Europe/Brussels)
2024-05-13 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant