Selecteer de regio die het beste past bij je locatie of voorkeuren.
Deze instelling regelt de taal van de gebruikersinterface, inclusief knoppen, menu's en alle tekst op de site. Selecteer je voorkeurstaal voor de beste browse-ervaring.
Selecteer de talen voor vacatures die je wilt zien. Deze instelling bepaalt welke vacatures aan jou worden getoond.
Bepaal mee de toekomst - Universiteit Antwerpen
De Universiteit Antwerpen is een dynamische, toekomstgerichte Europese universiteit. We bieden vernieuwend academisch onderwijs aan meer dan 20000 studenten, verrichten baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en spelen een belangrijke dienstverlenende rol in de maatschappij. We zijn een van de grootste, meest internationale en innovatieve werkgevers van de regio. Met meer dan 6000 medewerkers uit 100 verschillende landen bouwen we dagelijks aan de wereld van morgen. Door wetenschappelijk toponderzoek verleggen we grenzen en geven we de richting aan. De richting van de toekomst. En die kan jij mee bepalen.
Het Departement geschiedenis van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte zoekt een voltijdse (100%) doctoraatsbursaal in het domein sociaal-ruimtelijke aspecten van ongelijkheid in sterfte in de stad Antwerpen (1820-1946)
In het verlengde van het Citizen Science project S.O.S Antwerpen (www.sosantwerpen.be), een onderzoeksproject onder leiding van Prof. Isabelle Devos (Universiteit Gent) en Prof. Hilde Greefs (Universiteit Antwerpen), zoeken we een dynamisch en ambitieus doctoraatsbursaal die gefinancierd worden door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen.
Ons project
De levensverwachting in de westerse landen is de voorbije twee eeuwen enorm gestegen. De stijging ging gepaard met een verandering in het doodsoorzakenpatroon waarbij zogenaamde degeneratieve ziekten (hart- en vaatziekten, kanker) geleidelijk de plaats innamen van infectieziekten (cholera, tbc, enz.). De timing van deze epidemiologische transitie is gekend, maar we weten nog niet hoe de transitie gebeurde, en wie er het eerst en het meest van profiteerde. Welke sociale groepen en welke plaatsen waren het meest kwetsbaar, en voor welke doodsoorzaken was dat het geval?
Aan de hand van gegevens uit het unieke doodsoorzakenregister van de stad Antwerpen (1820-1939), verzameld via crowdsourcing, en ander rijk archiefmateriaal zullen we in dit project de sociale en ruimtelijke ongelijkheden in oorzaakspecifieke sterfte bestuderen in Antwerpen tijdens de negentiende en vroege twintigste eeuw. Daarbij is er aandacht voor de verschillen tussen Antwerpenaren en inwoners die elders zijn geboren. Als de grootste Belgische havenstad met een enorm bevolkingsverloop, is Antwerpen een uniek historisch laboratorium om te onderzoeken hoe ongelijkheid in sterfte zich ontwikkelde.
Voor dit project zijn we op zoek naar een doctoraatsstudent om de sociaal-ruimtelijke aspecten van ongelijkheid in sterfte in de stad Antwerpen (1820-1946) te bestuderen. Onder begeleiding van de projectleiders zal hij/zij, in nauwe samenwerking met het projectteam, aan een eigen doctoraat over dit thema werken.
De doctoraatsstudent (hoofdinstelling: Universiteit Antwerpen) spitst zich toe op de sociaal-ruimtelijke aspecten en zal nagaan hoe de sociaal-ruimtelijke organisatie van de havenstad sterfte en doodsoorzaken beïnvloedde; (1) Waren deze ruimtelijke patronen verschillend naargelang de bevolkingsgroep (en volgens variabelen zoals leeftijd, sekse, beroep of origine en migratieachtergrond), en hoe ontwikkelden ze zich doorheen de tijd? (2) Hielden deze verband met (veranderingen in) de vestigingspatronen van specifieke groepen of met kenmerken en veranderingen in de stedelijke omgeving (bijvoorbeeld bevolkingsdichtheid, watervoorziening, riolering, oude en nieuwe industrieën)? Met andere woorden, hoe zijn de verschillen te verklaren in termen van sociaal-ruimtelijke variabelen?
Functie
Profiel
Aanbod
Solliciteren?
De Europese Commissie bekroonde het HR-beleid van de Universiteit Antwerpen met de ‘HR Excellence in Research Award’. We zijn een duurzame, gezinsvriendelijke organisatie die maximaal in de groei van medewerkers investeert. We stimuleren diversiteit en hechten veel belang aan een inclusieve werkomgeving met gelijke kansen - ongeacht gender, functiebeperking, afkomst, levensbeschouwing, seksuele oriëntatie of leeftijd. Wij moedigen mensen met een diverse achtergrond en diverse eigenschappen aan om te solliciteren.
The University of Antwerp is characterised by its high standards in education, internationally competitive research and entrepreneurial approach.
De pagina van de werkgever bekijken