Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal ‘Single-molecule light-sheet microscopy’

2022-10-21
Opslaan als favoriet

Achtergrond
De faculteit geneeskunde en levenswetenschappen draagt bij aan duurzame oplossingen voor gezondheidsgerelateerde vraagstukken in de civic Universiteit Hasselt. De faculteit zet in op excellentie in onderwijs en onderzoek en verbindt zich met de samenleving via een sterke samenwerking met onze partners.
Vanuit voortdurende aandacht voor kwaliteit en innovatie is de faculteit een voedingsbodem en magneet voor talent met een open blik op de samenleving, van regio tot wereld.

Het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van UHasselt voert multidisciplinair onderzoek van hoog niveau om vooruitgang in humane levenswetenschappen te stimuleren. Met behulp van high-end technologie wordt inzicht verkregen in drie expertisedomeinen: (neuro)immunologie, neurowetenschap en cardiovasculaire aandoeningen. BIOMED wil nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen vertalen in toepassingen die bijdragen aan een gezonde maatschappij, in lijn met de civic ambitie van UHasselt.

In het Hendrix lab worden nieuwe en robuuste fluorescentiemicroscopie methoden ontwikkeld en toegepast in een verscheidenheid van onderzoeksprojecten in alle domeinen van het leven (voor de meest recente publicatielijst van het lab, zie ORCID). De focus van ons onderzoek zijn complexe eiwitten en biologische pathways, waar we onze single-molecule gevoelige fluorescentie methoden gebruiken om nieuwe inzichten te verschaffen in de moleculaire basis van het functioneren van eiwitten. Het labo is gesitueerd in het Biomedisch Onderzoeksinstituut, gerangschikt in de top-500 van de Times Higher Education Ranking van beste universiteiten wereldwijd, meer bepaald in het departement Neurowetenschappen, waar geavanceerde lichtmicroscopie wordt toegepast om verschillende celbiologische systemen en ziekten te bestuderen. Het lab beheert ook UHasselt's Advanced Optical Microscopy Centre (Advanced Optical Microscopy Centre- UHasselt), waar top-notch optische microscopie infrastructuur is ondergebracht.

Functie-inhoud
Je ontwikkelt nieuwe methoden voor de structurele biologie van proteïnen op basis van single-molecule Förster-resonantie-energieoverdracht en light-sheet-fluorescentiemicroscopie. Deze nieuwe methodologie zal toelaten om structurele biologie-experimenten uit te voeren in afwezigheid van kristallisatie, bij kamertemperatuur en in oplossing, en vooral: op een veel snellere en betere manier, compatibel met farmaceutische geneesmiddelen screening. Je valideert je nieuwe methoden en vervolgens toepassen op de studie van structurele dynamica van bijvoorbeeld multidrug resistentie transporters en andere eiwitten, in vitro of in cellen/weefsels.

Wij bieden een voltijdse PhD-positie voor vier jaar. Je werkt aan een top-3% top-500 universiteit (Times Higher Education Ranking van beste universiteiten wereldwijd). Je werkplek, het Biomedisch Research Instituut, staat bekend om zijn maatschappelijk relevant onderzoek. Je werkt in een enthousiast team van PhD-onderzoekers die vergelijkbare en complementaire onderwerpen en methodologieën onderzoeken. Je krijgt toegang tot het Advanced Optical Microscopy Centre van de UHasselt, dat een optische microscopie-infrastructuur van topniveau biedt. De Universiteit Hasselt biedt ruime mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerkingen. Relevant voor je onderzoek zijn het departement Fysica, het Instituut voor Materiaalwetenschappen en het Data Science Institute. De Universiteit Hasselt ligt bovendien binnen een straal van 100 km van andere onderzoeksinstellingen zoals het VIB, VITO, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Maastricht, Universiteit Luik en Universiteit Eindhoven.
Je wordt een single-molecule fluorescentiemicroscopie expert door:

 • het bouwen van nieuwe, of het fysiek aanpassen van de hardware van geavanceerde fluorescentiemicroscopen
 • het ontwikkelen of aanpassen van bestaande in-house ontwikkelde analyseprogramma's voor het analyseren van microscopiegegevens
 • biorthogonale fluorescentielabeling, behandeling en meting van recombinante eiwitten, en analyse/interpretatie van de verkregen gegevens
Naast je project neem je deel aan het onderwijs (practica, oefeningen..., ≤ 30 uur per jaar) en het organiseren van 1-2 workshops/symposia.
Dit doctoraatsproject maakt formeel deel uit van de Doctoral School of Medicine and Life Sciences van de UHasselt Faculty of Medicine and Life Sciences.

Profiel

 • Erkend masterdiploma in de biomedische wetenschappen, biochemie, bio-ingenieurswetenschappen, informatica, fysica, biofysica of gelijkwaardig bij de start van het mandaat.
  Laatstejaarsstudenten worden eveneens aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.
 • Je bent een team-player.
 • Je bent ambitieus, stressbestendig.
 • Je bent vloeiend in de Engelse taal.
 • Je bent zelfredzaam en analytisch.
 • Je komt in aanmerking voor het aanvragen van een persoonlijke doctoraatsbeurs van het FWO.
 • Hoewel je de mogelijkheid krijgt om jezelf hierin te professionaliseren (samenwerkingen, cursussen, workshops), wordt uw kandidatuur verder versterkt als je ervaring hebt met fluorescentiemicroscopie, en/of bekend met programmeren in MATLAB of andere omgevingen.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als doctoraatsbursaal.
Wij bieden een positie als PhD-onderzoeker, 2x2 jaar mits positieve tussentijdse evaluatie.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 21 oktober 2022.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.
Aanvragen moeten een cv en een overtuigende motivatiebrief bevatten, waarin je uitlegt waarom je een doctoraat wil doen, waarom je geïnteresseerd bent in het onderwerp en waarom je voldoet aan de profielcriteria. Sollicanten gaan akkoord met een mogelijke taak tijdens het aanwervingsproces.

Meer info
Prof. dr. Jelle HENDRIX, +32-11-269213, jelle.hendrix@uhasselt.be

Meer weten over werken aan de UHasselt? Kijk op www.uhasselt.be/jobs voor onder meer onze personeelsvoordelen.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal ‘Single-molecule light-sheet microscopy’
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2022-05-13
Uiterste sollicitatiedatum
2022-10-21
Soort functie
PhD
Opslaan als favoriet

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Vergelijkbare vacatures

...
PhD Positions in Cancer Research German Cancer Research Center (DKFZ) 4 maanden geleden
...
PhD students in Life Sciences or Biomedical Engineering University of North Dakota 8 maanden geleden
...
Poste d’Assistant·e Temps Plein en Biochimie - Faculté de Médecine Université libre de Bruxelles (ULB) 8 maanden geleden
...
Upcoming PhD vacancies in life sciences: soon more information International Max Planck Research School IMPRS “From Molecules to Organisms” 7 maanden geleden
...
PhD Studentship: Molecular dynamics of innate immune protein condensates International Max Planck Research School for Infectious Diseases and Immunity (IMPRS-IDI) 3 dagen geleden
Meer vacatures

Relevante stories

...
Skin Without Humans and Beef Without Cows Hochschule Reutlingen Leestijd: 4 min
...
Getting a Clear Picture of the Kidney KTH Royal Institute of Technology Leestijd: 4 min
...
Just Call Her Spiderwoman Swedish University of Agricultural Sciences - SLU Leestijd: 5 min
Meer stories