Universiteit Hasselt

Doctoraatsbursaal AI-gedreven innovatiemanagement

2024-08-09 (Europe/Brussels)
Baan opslaan

Achtergrond
Nieuwe ontwikkelingen in artificiële intelligentie (AI) hebben een grote impact op het bedrijfsleven en de wijze waarop bedrijven zich organiseren. Binnen dit doctoraatsproject zal worden onderzocht hoe AI innovatie-ecosystemen kan ondersteunen bij het oplossen van complexe innovatieproblemen. Voor dit onderzoeksproject is er een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen Innovatiemanagement (IM) en Beleidsinformatica (BINF) van de Universiteit Hasselt.
Als doctoraatsbursaal zal je formeel worden aangesteld bij de IM groep, maar wordt begeleid door leden van zowel de IM groep (promotor) als de BINF groep (copromotor). De IM onderzoeksgroep maakt deel uit van de Marketing & Strategie (MARS) vakgroep. Het centrale thema van deze onderzoeksgroep is strategisch innovatiemanagement, met een speciale focus op de disruptieve krachten van digitalisering en verduurzaming en hoe deze het bedrijfsleven beïnvloeden. De onderzoeksgroep streeft naar wetenschappelijk onderzoek dat zowel academisch uitmuntend als praktisch relevant is. De onderzoeksresultaten van IM worden gepubliceerd in toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschriften zoals Journal of Management, Journal of Management Studies, en Research Policy, en in praktijkbladen met een globaal bereik zoals Harvard Business Review en MIT Sloan Management Review.

Functie-inhoud
Je zal academisch onderzoek verrichten binnen de onderzoeksgroep Innovatiemanagement (IM), in nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep Beleidsinformatica (BINF), aan de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen van de Universiteit Hasselt. Dit onderzoek is gericht op het behalen van een doctoraat in de toegepaste economische wetenschappen. Artificiële intelligentie (AI) is een breed toepasbare technologie met diepgaande implicaties voor het bedrijfsleven. Deze vacature betreft het onderzoeksthema van AI-gedreven innovatiemanagement, en meer specifiek de rol van AI in het managen van innovatie-ecosystemen. Innovatie-ecosystemen verwijzen naar samenwerkingsverbanden tussen meerdere organisaties om innovatieve oplossingen voor problemen te ontwikkelen en te commercialiseren. Dergelijke innovatie-ecosystemen vereisen effectief management door een centraal hub-bedrijf om een goede coördinatie en controle van de onderling verbonden innovatieactiviteiten te waarborgen. De centrale vraag binnen dit onderzoeksproject is hoe nieuwe ontwikkelingen in AI technieken zulke hub-bedrijven kunnen ondersteunen bij het managen van alsmaar grotere innovatie-ecosystemen, opdat uitdagendere innovatieproblemen kunnen worden aangepakt.
Naarmate innovatie-ecosystemen complexer worden, met een groter aantal deelnemende organisaties en sterkere onderlinge afhankelijkheden tussen deze organisaties, wordt het steeds moeilijker om effectief ecosysteem management met adequate coördinatie en controle te bewerkstelligen. In dit doctoraatsproject zal worden onderzocht (a) op welke wijze opkomende AI-technologieën hub-bedrijven kunnen ondersteunen bij het managen van innovatie-ecosystemen, (b) welke organisatorische en strategische uitdagingen er zijn voor het AI-aangestuurde management van ecosystemen en hoe deze uitdagingen kunnen worden overwonnen, en (c) hoe de adoptie van AI door hub-bedrijven de prestaties van innovatie-ecosystemen beïnvloedt in termen van de complexiteit van behandelde problemen en de kwaliteit van hun innovatie output. De primaire focus van dit onderzoeksproject is het bestuderen van strategische en organisatorische aspecten in relatie tot AI-gedreven innovatiemanagement, maar dit project omvat tevens een technische insteek waardoor een sterke interesse  om bij te leren over AI-technologieën tevens vereist is. Derhalve zal je gedurende dit project je bedrijfseconomische kennis kunnen aanvullen met meer technische competenties, om zo een profiel te ontwikkelen dat sterk in vraag is in de academische en niet-academische arbeidsmarkt.
We zijn op zoek naar een gemotiveerde en getalenteerde persoon om ons onderzoeksteam te versterken als doctoraatsbursaal. Je zal de resultaten van je werk publiceren in academische tijdschriften, deelnemen aan internationale conferenties en seminars, en een internationaal netwerk opbouwen. Ook krijg je meerdere kansen om verder te professionaliseren, vooral via het aanbod van de Doctoral School of Humanities and Social Sciences. Een aantal onderwijstaken maken ook deel uit van je opdracht. Dit omvat het begeleiden van werkzittingen, het verbeteren van examens, en het begeleiden van masterproefstudenten.

Profiel

 • Je hebt (voor oktober 2024) een masterdiploma behaald in Management, Handelswetenschappen, (Toegepaste) Economische wetenschapen, Handelsingenieur, Handelsingenieur in de beleidsinformatica (of gelijkwaardig)
  Laatstejaarsstudenten worden eveneens aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.
 • Je hebt een sterke interesse in wetenschappelijk onderzoek en in dit specifieke onderwerp, dat de thema's bedrijfswetenschappen en technologie combineert.
 • Je toont de nodige kritische houding als onderzoeker.
 • Je hebt uitstekende projectmanagementvaardigheden.
 • Je hebt sterke probleemoplossende vaardigheden.
 • Je werkt nauwkeurig met zorg voor een kwaliteitsvol eindresultaat.
 • Je bent proactief en toont initiatief.
 • Je kunt systematisch en op zelfgestuurde wijze werken.
 • Je kunt zowel zelfstandig als in een team werken.
 • Je hebt goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden in het Engels.
 • Kennis van het Nederlands is een pluspunt.

Aanbod
Je wordt aangesteld en verloond als Doctoraatsbursaal.
We bieden jou een voltijdse aanstelling in een contract van bepaalde duur (2 x 2 jaar, na positieve tussentijdse evaluatie). Start voorzien vanaf 16/10/2024.

Selectieprocedure
Je kan enkel online solliciteren en dit tot en met 09 augustus 2024.
De selectieprocedure bestaat uit een voorselectie op sollicitatiedossier en een interview.

Meer info
Prof. dr. Yannick BAMMENS, +32-11-268590, yannick.bammens@uhasselt.be
Prof. dr. Mieke JANS, +32-11-268652, mieke.jans@uhasselt.be

Voor vragen over de selectieprocedure, mail je naar jobs@uhasselt.be.

Informatie over de vacature

Functienaam
Doctoraatsbursaal AI-gedreven innovatiemanagement
Locatie
Martelarenlaan 42 Hasselt, België
Gepubliceerd
2024-05-08
Uiterste sollicitatiedatum
2024-08-09 23:59 (Europe/Brussels)
2024-08-09 23:59 (CET)
Soort functie
PhD
Baan opslaan

Meer vacatures bij deze werkgever

Over de werkgever

UHasselt wil mensen en kennis inzetten om samen met anderen maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. We zijn stevig verankerd in de regio, maar ri...

De pagina van de werkgever bekijken

Dit vind je misschien ook interessant

...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku Leestijd: 5 min
...
Understanding Users to Optimise 3D Experiences Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) Leestijd: 5 min
...
Control Systems: The Key to Our Automated Future? Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS) Leestijd: 5 min
Meer stories